Élő Magyar foci

97. perces öngóllal jutott ki az Eb-re a magyar válogatott

Nikolay DOYCHINOV / AFP
Nikolay DOYCHINOV / AFP

A magyar labdarúgó-válogatott már a tizedik percben vezetett, végül mégis egy 97. perces öngóllal játszott 2-2-es döntetlent Bulgáriával az Európa-bajnoki selejtezők 7. fordulójában.

Magas letámadással kezdett a magyar válogatott, amiből gyorsan kiharcolt egy szabadrúgást. Ezt Szoboszlai Dominik erősen belőtte az ötösön belülre, Ádám Martin pedig beletette a fejét, ezzel szereztünk vezetést a 10. percben.

Nikolay DOYCHINOV / AFP Ádám Martin fejesével szerzett vezetést a magyar válogatott.

Ezután is nyomtak még a magyarok, de lassan felébredt a bolgár csapat és az első alkalommal betalált, amikor sikerült kijátszania a letámadó ellenfelet. Despodovhoz került a labda jobb oldalon, majd ő nem lőtte el, hanem középre gurított vissza, az érkező Delev pedig 13-14 méterről a bal fölső sarokba lőtt.

Ezt követően újabb fordulat jött, az első gólunk előtt szabálytalankodó Antov rálépett Ádám lábára, így második sárga lappal kiállt. Majdnem Gruev is a sorsára jutott, miután Botka Endre harcos labdaszerzése után ütközött a két játékos. Elsőre piros lapot kapott Gruev, ám a játékvezető megnézte a VAR felvételeit és végül a magyar védőnek adott sárgát színészkedésért.

Térfélcsere után növelte a tempót Rossi csapata, de Kerkez Milos egy meggondolatlan becsúszással megkapta a második sárga lapját is, így ő is kiállt. Folyamatosan a magyarok irányítottak a meccsen, a bolgár csapat csak egyszer-egyszer jutott el a kapunkig. Egyszer viszont eljutott és nagy baj lett belőle. Despodov átesett Szalai Attila lábán, amit megevett a bíró. Érthetetlen, de a videobíró ezt az esetet nem nézette vissza, Despodov pedig kíméletlenül a bal fölső sarokba lőtt.

Nikolay DOYCHINOV / AFP Despodov tizenegyese.

Nagyon nyomott a magyar csapat, de sem a beadások, sem Szoboszlai Dominik szabadrúgásai nem akartak bejutni a kapuba. Végül a hosszabbítás utolsó perce hozta össze a sikert, Szoboszlai beívelésénél Alex Petkov a saját kapusát megelőzve bólintott a hálóba.

Ezzel a találattal jutott ki a magyar válogatott az Eb-re és az 1986-os világbajnokság után újra egyenes ágon jutott ki egy nemzetközi tornára. 2016 és 2020 után egymás után harmadik alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra a válogatott.

Az utolsó fordulóban hazai pályán Montenegróval játszik a magyar csapat, amely győzelem esetén biztosan csoportelsőként zárja a selejtezőket.

Európa-bajnoki selejtező, G csoport

Bulgária– Magyarország 2-2 (1-1)
Szófia, Vaszil Levszki Stadion, zárt kapus

Bulgária: Naumov – Popov, Petkov, Antov, Nedjalkov – Krastev, Chochev (Atanasov – 43.), Gruev – Despodov (Rusev – 83.), Minchev (Kolev – 72.), Delev (Ivanov – 83.)

Magyarország: Dibusz – Botka (Kalmár – 81.), Lang, Szalai – Nego (Gazdag – 81.), Nagy Á., Szoboszlai, Stlyes, Kerkez – Csoboth (Nagy Zs. – 59.), Ádám (Németh – 75.)

Gólszerző: Delev (24.), Despodov (79. – büntetőből) ill. Ádám (10.), Petkov (97. – öngól)

Sárga lap: Antov (8., 37.), Nego (42.), Botka (42.), Kerkez (45., 57.)

Kiállítva: Antov (37.)

Gól, gól, gól, kint vagyunk az Eb-n!

Sokadik szabadrúgását végezhette el Szoboszlai Dominik, de amit a magyaroknak nem sikerült megtenniük, Petkov megoldotta: a bolgár védő saját kapujába csúsztatott!

Ilyen nincs...

Szoboszlai lábában volt az egyenlítés, rávezette a bolgár védelemre a labdát, egy finom csel után lőhetett, de a hazai kapus védeni tudott. Szinte mindent jól csinált a magyar csapatkapitány…

Naumov védett hatalmasat

Szoboszlai pazar lövését kipiszkálta a bal felső sarokból. Kettőt cserélt Rossi, Nego és Botka jött le, Gazdag és Kalmár Zsolt állt be.

Döbbenet, vezet Bulgária!

Feldobta magát a bolgár támadó Szalai Attila lábán, de valamiért ezt nem nézte vissza a játékvezető. Érthetetlen, hogy miért maradt el az ellenőrzés. Despodovot persze nem érdekelte mindez, bevágta a bal felső sarokba a lapdát.

Frissít Marco Rossi

A gólszerző Ádám Martin helyére egy másik center érkeztt, Németh András.

Újra Szoboszlai próbálkozott

De megint nem jött be. Két bolgár játékost is kicslezett, az elsőn áthámozta magát, a másodikat kibillentette az egyensúlyából, majd jobbal kapu mellé tekert.

Ejj, Nego nagyon eltörte!

Szoboszlai szépen labdát szerzett a bal oldalon, majd szépen beívelte az érkező Loic Negónak a labdát. A Le Havre játékosa egyből akarta kapura lőni a labdát, de pocsékul találta el, elszállt messzire a próbálkozása.

Oda az emberelőnyünk, Kerkez Milost kiállították

Kerkez a bal szélen nagyon lellkesen lépett föl a támadáshoz, két jó csel után viszont hosszan tolta meg a labdát. Úgy csúszott oda a labdáért, hogy a játékvezető túlságosan veszélyesnek minősítette a mozdulatát, ezért sárga lapot adott a játékvezető. Kerkeznek egy színészkedésért volt már egy, így aztán befejeződött számára a mérkőzés.

Hű, mi maradt ki!

Előbb Szoboszlai cselezgetett a tizenhatoson belül, majd a levágódó lövése végén Callum Styles lőtte el a labdát ígéretes helyzetben, de nem talált kaput. Nagyon megnyomja a meccs elejét a magyar csapat!

Folytatódott a meccs

Szoboszlai azonnal próbálkozott egy lövéssel, de Naumov résen volt. Csere nem volt, de így is energikusabban kezdett a magyar csapat.

Vége a félidőnek!

Nagy volt a káosz a második piros lap visszavonását követően, a hatperces hosszabbítás nem hozott gólt, egyedül Loic Nego került helyzetbe, de oldalhálót lőtt. Félidőben 1-1 az állás, vagyis jelen állás szerint kijut az Eb-re a magyar válogatott.

Elképesztő, egy bolgár kiállhatott volna, végül Botka kapott sárgát

Megzavarodott a kiállítástól a bolgár csapat, Botka viszont nagyon lelkesen ment föl, elpöckölte a labdát és beindult a tizenhatos felé, de Gruevvel ütközve elterült. Elsőre kiállította a lengyel bíró, de szólt a VAR, hogy meg kéne nézni az esetet. A felvételeken eléggé tisztán látni, hogy előbb esik el a Fradi védője, mint ahogy hozzáért a bolgár játékos, így végül törölték Gruev lapját.

Emberelőnybe került a magyar csapat!

Antov lépett rá csúnyán Ádám Martin lábára, amiért sárga lapot kapott. Mivel azonban ő volt az, aki arcon ütötte Szoboszlait is, így kiállította a játékvezető. Az elmúlt percekben nem volt igazán meggyőző a mieink játéka, talán ez lökést adhat.

Váratlanul kiegyenlített Bulgária

Nem nagyképűségből írjuk, hogy váratlanul, ez nem volt benne a meccsben. Előbb egy eladott labdából adódhatott volna probléma, ezt még megúsztuk, viszont a letámadásunkat nagyon szépen játszotta ki a bolgár csapat, amiből szép kontrát vezetett. A labda előbb Despodovhoz került a jobb oldalon, majd ő nem lőtte el, hanem középre gurított vissza, az érkező Delev pedig 13-14 méterről a bal fölső sarokba lőtt.

Eddig minden tökéletesen alakul

A gól ellenére sem állt le a magyar válogatott, leginkább nálunk van a labda, de fegyelmezett a hazai csapat is, az utolsó cselek, vagy passzok pedig nem ülnek igazán. Összességében viszont momentuma sem volt az ellenfelünknek, szépen kézben tartja a meccset Marco Rossi együttese.

Ez a fejes már bent van!

Szoboszlai Dominik szorongatta Valentin Antovot, aki úgy tartotta meg a labdát, hogy közben megütötte a magyar csapatkapitány arcát. A bolgár védő sárgát kapott, Szoboszlai pedig izomból középre lőtte a labdát, amibe másfél méterről beletette a fejét Ádám Martin. Ez így védhetetlen volt!

Ádám Martin fejelt fölé

Az első öt percben egyértelműen a magyar csapat dominált, de helyzete nem nagyon akadt. Főleg azzal próbálkoztak a mieink, hogy túltöltötték a pálya bal oldalát, majd átforgattak Loic Negóhoz, de a labdák vagy pontatlanok voltak, vagy nem maradt előtte terület, ahová bemehetett volna vele. Végül egy bal szélről bekanyarodó ívelés okozott csak izgalmat, ezt Ádám Martin fölé bólintotta.

Nagyot kapott Dibusz

Előre bombázta a labdát Dibusz, Delev pedig becsúszva akart szerelni. Visszahúzta a lábát, nem akarta bántani a kapust, de ettől még elkésett és felborította Dibuszt. Megúszta lap nélkül.

Elindult a meccs!

A bolgár csapat kezdett, de hamar megszerezték a labdát a magyarok. Ádám Martin kiharcolt egy szabadrúgást, de ebből csak egy gyenge távoli lövés lett Szoboszlaitól.

Olvasói sztorik