Magyar foci

Stankovic ígérete a Fradi-drukkereknek: Az én csapatom sosem adja fel

fradi.hu
fradi.hu

A klubhonlapnak adta első nyilatkozatát Dejan Stankovic, a Ferencváros új vezetőedzője, aki többször is visszatért arra, hogy a harcosság lesz a jellemző a csapatára.

„Talán fiatal edző vagyok, de a régi iskolát követem, azaz a tisztelet számomra mindennél fontosabb. Tisztelni kell a klubot, az elnököt, a sportigazgatót, az ügyvezetőt, a játékosokat, és persze nagyon tisztelni kell a szurkolókat. A játék értük van. A tiszteletnek az öltözőn belül is meg kell lennie, ez elengedhetetlen, mindenkinek tisztelni kell a másikat, mert az egység csak így alakulhat ki. Amikor ez megvan, akkor leszünk igazán erősek. Én ebben hiszek, ez visz előre. Elöljáróban csak annyit ígérhetek, hogy a hűség, az őszinteség és a munka mindennél fontosabb!

Ezen értékek mentén fogjuk végezni a munkánkat, ami kemény lesz, nem is kérdés, de hiszek benne, hogy eredményesek leszünk. És még valamit megígérhetek: az én csapatom sose adja el! Azt mondhatom, én ilyen vagyok

mondta bemutatkozásképp Stankovic, aki arról is beszélt, hogy az első pillanatban érezte már, hogy a Ferencváros számára a megfelelő hely, a tárgyalások során is meggyőződött róla, hogy a Fradi egy komoly klub.

Feldobja, hogy nagy a nyomás a csapatnál, imádja azt az érzést, hogy mindig győzni kell, úgyhogy készen áll a kihívásra. Szeretné, ha a szurkolók azt látnák majd a csapaton, hogy mindent kiad magából a pályán. Természetesen mindig nyerni akarnak majd, de lesz olyan, amikor döntetlent játszanak, vagy épp kikapnak. De a küzdelemnek akkor is meg kell lennie.

Elhibázhatod a passzt, kihagyhatod a helyzetet, de a hozzáállásodon nem változtathatsz. Ennek belülről kell jönnie.

A Ferencváros a szezont még Sztanyiszlav Csercseszovval kezdte, de a kínos BL-selejtezős búcsú a feröeri Klaksvík ellen az orosz edző menesztését hozta magával. Máté Csaba ugrott be a helyére, akivel gólzáporos sikerek aratott az FTC és bejutott a Konferencia Liga csoportkörébe is, ám a vezetőség végül kinevezte Stankovicot – Máté a klub állományában marad, de egyelőre még nem tisztázott a szerepköre, a szerb szakember stábjába nem került be.

A 44 éves Stankovic három bajnoki címet és két kupagyőzelmet ünnepelhetett a belgrádi Crvena zvezda edzőjeként, majd legutóbb az olasz Sampdoriánál dolgozott, de nem tudta benntartani a genovai klubot.  Legnagyobb nemzetközi sikere, hogy az Európa Liga 2020-2021-es kiírásban a Crvena zvezdával továbbjutott a csoportkörből, majd a 32 között 3-3-as összesítéssel, kevesebb idegenben szerzett góllal búcsúzott az olasz Milan ellen.

Játékosként szintén megfordult a Crvena zvezdában, majd 1998 és 2004 között a Lazio, 2004-től visszavonulásáig pedig az Internazionale játékosa volt. A 103-szoros válogatott Stankovic hazájában egyszer volt bajnok és háromszor kupagyőztes, majd Olaszországban ezt hat scudettóval és hat kupagyőzelemmel fejelte meg, és tagja volt annak az Internek, amely José Mourinho irányításával a 2009-2010-es idényben első olasz csapatként triplázott. Olasz klubjaival összesen hatszor nyerte meg a Szuperkupát, de a Lazióval volt európai Szuperkupa-, valamint KEK-győztes is, az Interrel pedig a klubvilágbajnoknak járó trófeát is a magasba emelhette.

Olvasói sztorik