Magyar foci

Tényleg fél Európa a Fradi kispadjára vágyik?

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A KÍ Klaksvík elleni csúfos hazai vereség, és BL-búcsú Sztanyiszlav Csercseszov állásába került a Ferencváros labdarúgócsapatánál. A szakmai irányítást egyelőre az eddigi másodedző, Máté Csaba vette át, akinek a munkáját a csapat korábbi játékosa, Leandro segíti, de naponta újabb és újabb nevek forognak pletykaszinten (szurkolói fórumoktól a magyar sajtóig), hogy ki is lehet hosszabbtávon a magyar bajnok edzője.

Lehet, mindenki túlgondolja a helyzetet, hiszen ki tudja, mennyire táltosodik meg a csapat Máté Csaba vezetésével. A csütörtök esti, Shamrock Rovers elleni összecsapás mindesetre akár meg is erősítheti a helyét, egy komolyabb győzelemmel bebizonyíthatja, hogy mégiscsak ő ismeri a legjobban a jelenlegi keretet.

Sokkal nagyobb meglepetés lenne egy másik hazai edző, ifjabb Kuznyecov Szergej szerepvállalása. A Diósgyőrt élvonalba juttató szakembernek a ferencvárosi kötődése ismert, édesapja és ő maga is futballozott a zöld-fehéreknél, de azért mégsem hisszük, hogy ő a legtapasztaltabb tréner, akire egy ilyen feladatot kell bízni. És még pro licenccel sem rendelkezik.

Aztán ott van Lipcsei Péter, akinek a neve ugyancsak mindig felmerül, az 58-szoros válogatott játékos 2017 óta a másodosztályú Soroksár vezetőedzője, ugyancsak meglepetés lenne, ha ekkorát ugorhatna a ranglistán.

Bajnok és kupagyőztes trénerek

Külföldi edzőjelöltekben sincs hiány, többségül önjelölt, másokat a sajtó dobott be, hogy valóságban kikkel tárgyalt a klubvezetés, nem tudni.

Az egyik nagy fogás a horvát Ivan Leko lehetne, aki jelenleg a Hajduk Split edzője, a dalmátokkal egy trófeát már nyert: május 24-én megnyerte a Sibenik ellen (2-0) a Horvát Kupát. Emellett volt belga bajnok (2017-18, Club Brugge) és kupagyőztes (2020, Antwerp), szóval szakmailag rendben lenne.

Vincenzo Montella szerepvállalása azért adná magát, mert az AS Roma egykori, 20-szoros olasz válogatott klasszisa bő egy hónapja munkanélküli, a török Adana Demirspor akkor bontott vele szerződést. Ugyanakkor meglepő lenne, ha egy olyan szakember látna fantáziát az NB I-ben, aki dolgozott már az AC Milan, a Fiorentina vagy a Sevilla csapatainál.

Szóba került a szerb Vladan Milojevic, akiről hazája sajtója hétfőn írta meg, hogy napokon belül bejelenthetik az érkezését. A Crvena zvezdát elsőként a Bajnokok Ligájába juttató vezetőedző azonban azóta sem írt alá.

Pascal GUYOT / AFP

Felröppent Vladimir Petkovic neve is, az 59 éves szakember a 2016-os és a 2021-es Eb-re, valamint a 2018-as vébére is kijuttatta a svájci válogatottat, 2013-ban olasz kupagyőztes volt a Lazióval, legutóbb pedig a francia Bordeaux-nál dolgozott, de 2022 februárja óta nincs csapata.

Bolgár lapok Sztanimir Sztoilovot is esélyesnek tartották, az egykori 14-szeres bolgár válogatott középpályás két alkalommal is dolgozott hazája szövetségi kapitányaként (2007-ben ideiglenes kinevezéssel kettő, majd 2009-2010-ben 14 összecsapáson ült a kispadon), 2019-ben irányította a kazah nemzeti csapatot is, Klubszinten a Levszkivel kétszeres bolgár, az Asztanával négyszeres kazah bajnok lett – mindkét csapattal járt a Bajnokok Ligája csoportkörében is.

Red Bull-iskola az Üllői úton?

A legfrissebb pletyka Jesse Marsch esetleges érkezése, a 49 éves amerikai szakember végigjárta a Red Bull-franchise-t, hiszen dolgozott a New York Red Bulls (2015-2018), a Red Bull Salzburg (2019–2021), majd az RB Leipzig (2021) csapatainál, legutóbb pedig a Leeds Unitednél tevékenykedett felemásan.

2022-ben sikerült benntartania a csapatot, legutóbb viszont tevékeny részt vállalt a kiesésből, igaz, őt már februárban menesztették, azaz nem vele búcsúzott a Premier League-től.

Ugyanakkor az Ulloi129.hu úgy tudja, a szakember egyáltalán nincs képben a Fradinál.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik