Magyar foci

A kudarcként megélt U17-es Eb után az MLSZ menesztette a kapitányt

A Magyar Labdarúgó Szövetség keddi, szűk körben megtartott háttérbeszélgetésén hangzott el, hogy a májusi, hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokság csoportkörös kiesése után távozik szövetségi edzői posztjáról Belvon Attila.

Közös megegyezéssel szerződést bontottunk Attilával. Kiértékelve az elmúlt időszakot, úgy éreztük, hogy 12 éves közös munka után megújulásra van szükség

– fogalmazott Barczi Róbert, az MLSZ sportigazgatója.

Az „elmúlt időszak” nyilván nemcsak az elmúlt egy hónapot és a mögöttünk hagyott Eb-t takarja. A külső szemlélő számára azonban mégis olybá tűnhet, mintha a döntés hátterében csak az Eb állna, ugyanis többen is éles kritikát fogalmaztak meg az U17-es válogatott teljesítménye kapcsán. A legdurvábban Révész Attila, a Kisvárda FC sportigazgatója szólt, amikor azt mondta, a hazai rendezésű U17-es Eb-n nyújtott teljesítményt kiábrándítónak tartja.

„Azért véd egy kapus az U17-es Eb-n, mert a Barcelonában van, és nem azért, mert tud védeni? Az edző azért rakja be, mert attól tart, mi lesz akkor, ha nem a barcást rakja be?

Nálam az ilyen edző már a szünetben lerepült volna a kispadról. Az Eb-n kiraktunk 11 bójafutballistát a pályára, de egy csapat nem erről szól

– mondta.

Pedig Belvonék számára nem indult rosszul a torna. Wales válogatottját még 3-0-ra legyőzték, ám utána jött egy Lengyelország elleni 5-3-as zakó, majd egy demoralizáló, 4-2-es vereség Írországtól, ami végleg lezárta a fiatalok számára a tornát. Különösen a két meccsen bekapott 9 gól a fájó. Ettől még az is tény, és tán Révész Attila a teljes kép érdekében ezt is megemlíthette volna, hogy

  • Belvon Attila a 12 év alatt két csapattal is Eb-döntőbe jutott edzőként, stábtagként, ebből egyszer a vb-n is részt vehetett,
  • az aktuális U17-es válogatottja momentán az előkelő 10. helyen áll az UEFA 2022/23-as eredményességi rangsorában,

így talán egy – valóban fontos torna – három mérkőzésének, különösen az utolsó írek ellen mutatott játék képe alapján azt kijelenteni, hogy „szünetben repülnie” kellett volna, erős túlzásnak hat.

„Békésen váltunk el egymástól. Megtisztelő volt 12 évig Magyarország legtehetségesebb fiataljaival foglalkozni. Hosszú, szép időszak volt, de most új szakasz kezdődik az életemben” – kommentálta megkeresésünkre a hírt Belvon Attila, akivel (és Kiss Baranyi Sándorral, a Ferencváros labdarúgó-utánpótlásának szakmai igazgatójával) május végén Ziccer podcastunkban boncolgattuk a kiesés mélyebb okait.

A beszélgetés során a Békéscsaba és az Újpest korábbi NB I-es labdarúgója még úgy fogalmazott, nem érdemes egyetlen sikertelen torna miatt eltemetni az egész csapatot, mert a kiesés ellenére is biztos abban, hogy ebből a korosztályból is lesz olyan srác, aki a felnőtt válogatottságig viszi majd, és reméli, hogy ez a kudarc nem befolyásolja majd a jövőjét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik