Magyar foci

A tavaszi Fradi olyan halvány, hogy messze van Európától

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az NB I 31. fordulójának szombat esti rangadóján a Kecskemét hazai pályán elég simán, 2-0-ra elverte a Ferencvárost. (Ebben a bajnokságban már másodszor, hiszen októberben is ugyanilyen arányban kapott ki Sztanyiszlav Csercseszov mester – akkor még az Európa Ligában is szárnyaló – csapata.)

A találkozóról beszámoló írásunk alatt egy elkeseredett szurkoló egyenesen úgy jellemezte kedvencei hétvégi teljesítményét, hogy: „Gyalázatos volt. Egy épkézláb támadásunk nem volt. Nincs már mire fogni ezt lélektelen, széteső játékot. Nem tudták egymásnak odapasszolni a labdát. A tavasz alapján a kiesés ellen kellett volna harcolni. Borzasztó volt nézni”.

Bús Csaba / MTI Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga, 31. fordulójában játszott Kecskeméti TE – Ferencvárosi TC mérkőzésen a kecskeméti Széktói Stadionban 2023. május 13-án.

Egy másik úgy fogalmazott: „Szégyenteljes és megalázó. A Kecskemét kioktatást tartott labdarúgásból a csodacsapatnak is és Mesterének is. Úgy játszottak, ahogy az a bajnokhoz illett volna. Ideje ezt az önelégült csapatot megregulázni, mondjuk olyan fizetéssel, amilyen a Kecskemét csapatában van. Jövőre mi küzdünk a kiesés ellen, és ez nem BL-csoportkörös játék. A fél csapatot meneszteni kellene!”

Azt szögezzük le, a Fradi idén zsinórban ötödször, ezúttal már a 30. fordulóban megnyerte az OTP Bank Ligát.

Ettől még a játék és a hozzászólók kedvéért, akik kiesést vizionálnak, megnéztük, hol állna a Ferencváros a bajnokságban, ha csak 2023. január 28-tól, a 17. fordulótól számítanának az eredmények.

Nos, a Fradi november végén, a 16. fordulót követően 40 ponttal (13 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség) állt az élen. A második Kecskemétet 14, a harmadik Kisvárdát pedig 15 ponttal előzte meg.

adatbank.mlsz.hu

A 16. és a 31. forduló utáni tabella összevetése alapján szembetűnő a zöldek őszi, illetve tavaszi eredményességének különbsége. Az őszi formájától tavasszal valóban messze elmaradó Ferencváros momentán 63 ponttal vezeti a tabellát, de

  • a 17.-31. forduló között csak 23 pontot gyűjtött,
  • az őszi 13 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereséghez képest csak 6-szor nyert,
  • és a tavaszi mérleget 5 döntetlen, valamint 4 vereség is csúfítja.
adatbank.mlsz.hu

Így, ha csak januártól nézzük a teljesítményt, úgy az

  • egyaránt 28-28 pontot szerző Kecskeméti TE és DVSC állna a tabella első két helyén,
  • a 27 pontos Paksi FC lenne a harmadik,
  • a 23 pontos Fradi pedig csak a 4. helyen szerénykedne.

Szóval az idézett Fradi-szurkoló erős túlzásba esett, tavasszal a magához képest harmatgyenge produkciója ellenére sem kellett volna a kiesés ellen harcolni Csercseszov tanítványainak. Viszont – mivel a Magyar Kupából az NB III-as Iváncsa már októberben kiejtette a Ferencvárost (3-2) – csak az idei teljesítményüket látva a BL-re semmi, és a 2., 3. hely valamelyikére, azaz az európai kupaszereplésre is csak halvány sanszuk maradna.

Mindez egyelőre persze csak játék a számokkal. Mindaddig az, amíg el nem kezdődik a BL-selejtező.

A Bajnokok Ligája 2023/24-es évada első selejtezőkörének rajtjáig azonban kevesebb mint két hónap van hátra.

Így ez az újabb kecskeméti zakó pont arra alkalmas, hogy a Népligetben mindenkinek leessen, ha július 11-ig

  • nem sikerül Sztanyiszlav Csercseszovnak szétoszlatni a ködöt jónéhány, magát meghatározónak gondoló, nem megfelelő karakterű labdarúgója fejében,
  • nem képes egy igazi vezért találni a csapatban, aki képes az orosz edző akaratát betartatni a pályán is,
  • nem tudja rendbe, főképp nyomástűrőbbé tenni a labdakihozatalt,
  • szervezettebbé varázsolnia a rendszeresen szétesővé váló támadásból védekezésbe való átmeneteket,

a Fradi szurkolói jó esetben is csak Konferencia Liga-csoportkörre számíthatnak. Az sem rossz, de mégsem BL-csoportkör, pláne nem EL egyenes kieséses szakasz.

Olvasói sztorik