Magyar foci

Mégis engedélyezi az UEFA a nagy-magyarországos jelképek használatát a válogatott meccsein

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Még január végén érkezett a hír, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) állásfoglalásához igazodva ezentúl nem engedélyezi a szurkolóknak a Nagy-Magyarország jelkép használatát az UEFA által szervezett mérkőzéseken. A döntést Szijjártó Péter ekkor azzal vádolta a döntéshozókat, hogy nem ismerik a történelmet, az UEFA diszkriminációellenes csoportját (FARE) pedig a munkásőrökhöz hasonlította. Nála finomabb hangot ütött meg az MLSZ elnöke Csányi Sándor. Ő azt mondta januárban: „A folyamatban lévő ügyektől függetlenül én magam is kezdeményeztem olyan megbeszéléséket, amelyek egyértelműen tisztázzák, hogy az UEFA engedélyezi vagy tiltja, hogy megjelenjen a Nagy-Magyarország ábrázolás a lelátón. A kezdeményezéssel természetesen az a célom, hogy az európai szövetség és a FARE is vegye le a tiltólistájáról a Nagy-Magyarország jelképet.

A jelek szerint Csányi célt ért, az MLSZ honlapján megjelent ugyanis egy közlemény, melyben azt írják, az UEFA és a FARE „az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik”.

Mindezek alapján a szövetség engedélyezni fogja a drapériák bevitelét a soron következő két mérkőzésen.

Az MLSZ hangsúlyozza, hogy a két szervezet továbbra is harcol a kirekesztés, ezen belül a rasszizmus ellen, ezért az ilyen üzenetet hordozó drapériákat ezután is büntetni fogja, „ugyanakkor jelentős előrelépést jelent, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek”.

A szövegben aztán egyértelműsítik is, hogy milyen feltételek betartása mellett engedik be a zászlókat, drapériákat a stadionokba. Ez alapján:

  • kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem;
  • kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta;
  • a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt;
  • a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.

Végezetül a szövetség felhívja mindenki figyelmét, hogy ha az engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, vagy a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, az fegyelmi eljárást von maga után.

A magyar válogatott csütörtökön a Puskás Arénában fogadja barátságos meccsen Észtország válogatottját, hétfőn pedig Bulgária ellen lép pályára szintén hazai pályán Eb-selejtezőn.

Kapcsolódó
Bekerült Rossi keretébe az NB I leggólerősebb csatára
A magyar szövetségi kapitány négy újoncot is meghívott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik