Magyar foci

Bekerült Rossi keretébe az NB I leggólerősebb csatára

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Négy újonc került be az észtek elleni felkészülési, valamint a bolgárok elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott keretébe, melyet kedden ismertetett Marco Rossi szövetségi kapitány.

Az 58 éves szakember a Telkiben tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kapus Demjén Patrik és Hegyi Krisztián, valamint a támadó Csoboth Kevin és az NB I-es góllövőlistát 17 találattal vezető Varga Barnabás először kapott helyet a nemzeti együttes keretében.

„Megszenvedjük a kapusposztot Gulácsi Péter sérülése miatt, de más poszton is meghívtam újoncot vagy új játékost. Nincs miért aggódni, mert akik pótolják a kiesőket, méltók a válogatottságra. Például Nagy Zsolt helyére Ferenczi János kapott meghívót. Csoboth Kevin fiatal, stabil játékos, aki majdnem mindig kiemelkedően játszik, ráadásul szerintem Magyarországon jelenleg nincs nála gyorsabb játékos. Varga Barnabás pedig túl a góljain tudja értelmezni a játékot, jól osztogat, átlátja a játékhelyzeteket, így más poszton is tudjuk használni, mint amelyen a Paksban futballozik” – mondta az olasz szakember.

Kifejtette, minden meccs fontos, így az észtek elleni is, mivel négy hónap után kell visszahozni az automatizmusokat. Elárulta, azért esett a választás a balti csapatra, mert hasonló a játékstílust képvisel, mint Bulgária, ugyanúgy három védővel, öt középpályással és két támadóval áll fel, ezért taktikai szempontból hasznos lesz a találkozó.

„Fizikálisan jó felépítésű, magas játékosok alkotják az észt együttest, így rögzített helyzetekben veszélyesek. Egyénileg nem érnek fel a magyar csapathoz, de nagybetűs csapatot alkotnak, és ne felejtsük el, mi is ezzel értünk el eredményeket” – beszélt az észtek erényeiről Rossi.

Az Eb-selejtezők kapcsán azt emelte ki, hogy a korábbi eredményeknek köszönhetően a magyar válogatott – a szerbek mellett – favoritnak számít a csoportjában.

Szerinte a szurkolók Bulgária, Montenegró és Litvánia ellen győzelmet várnak, ő pedig oltogatja ezeket a lángokat, mert szenvedős meccsekre számít különösen előbbi kettő ellen.

Hangsúlyozta, Bulgária edzőt váltott, azóta agresszív futballt játszik, minden egyes labdáért úgy küzdenek a játékosok, mintha az életükért harcolnának. Éppen ezért Rossi szerint ugyanolyan győzni akarással kell futballozni, mint eddig, csak akkor lehet hasonlóan jó eredményeket elérni és az Eb-részvételt jelentő első két helyen végezni.

„Minden alkalommal, amikor leülök a válogatott kispadjára, érzem a felelősség terhét a játékosok, a szurkolók és Magyarország iránt. A finnországi első meccs után nem hittem volna, hogy ilyen sok vár még rám. Ez személyesen és a stábomnak is óriási eredmény” – mondta az MTI érdeklődésére Rossi, aki az észtek ellen 50. találkozóján irányítja a válogatottat.

Csak hárman, a magyar futball legendái, Baróti Lajos, Sebes Gusztáv és Mészöly Kálmán jutottak el eddig a mérföldkőig, negyedikként követni őket nagy megtiszteltetés.

Rossi a jövőjével kapcsolatban annyit jegyzett meg, jelenleg csak a soron következő két mérkőzésre összpontosít, de nagyon boldog lenne, ha kitöltené a 2025 decemberéig szóló szerződését, s ha túljutna még ötven meccsen, az számára óriási fegyvertény lenne.

A válogatott jövő csütörtökön az észteket, négy nappal később pedig az első Eb-selejtezőn a bolgárokat látja vendégül a Puskás Arénában.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Demjén Patrik (ZTE), Hegyi Krisztián (West Ham United)
Védők: Balogh Botond ( Parma), Botka Endre (Ferencváros), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Mocsi Attila (ZTE ), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Ferenczi János (DVSC), Fiola Attila (Fehérvár), Kalmár Zsolt (DAC), Kerkez Milos (AZ Alkmaar), Kleinheisler László (Panathinaikosz), Nagy Ádám (Pisa), Nego Loic (Fehérvár), Vécsei Bálint (Ferencváros)
Csatárok: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Németh András (Hamburg), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Varga Barnabás (Paks)

Olvasói sztorik