Magyar foci

A nagy visszatérés, Dzsudzsák három év után újra bekerült a válogatott keretébe

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
A debreceni játékos 2019 után léphet pályára ismét a válogatottban, egyedüli rekorder lesz. A görögök ellen búcsúzik.

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Magyar Labdarúgó Szövetség telki edzőközpontjában tartott sajtótájékoztatóján kihirdette a Luxemburg és a Görögország elleni felkészülési mérkőzésekre készülő keretét.

Az olasz szakember újra meghívót küldött Dzsudzsák Balázsnak, aki így egyedüli rekorder lesz a válogatottban. A DVSC szélsője és a már visszavonult Király Gábor eddig 108-108 alkalommal léptek pályára címeres mezben.

„Dzsudzsák Balázs olyan játékos, aki nagyon sokat letett az asztalra a válogatottnál. 108 meccset játszott, ennek megvan az oka, a labdarúgásban semmit nem adnak ingyen. Mindenki tisztelje, én is tisztelem, amit megtett a pályafutása során. Megérdemel egy búcsúmérkőzést a szövetségtől és a szurkolóktól.

Mindig is mondtam, hogy szeretném még meghívni, most adottak a lehetőségek. Senkinek sem teszek szívességet

– mondta a kapitány.

Az stílszerű lesz, hogy Dzsudzsák búcsúja és rekorddöntése majd november 20-án, a Puskás Arénában a görögök ellen lesz, ugyanis 2007 júniusában épp Görögország ellen debütált a nemzeti csapatban, majd 2008-ban az első gólját is ellenük szerezte a válogatottban. Majd a Luxemburg elleni meccset követően csatlakozik a csapathoz.

Az eddigi 108 fellépésén 21 gólja és 24 gólpassza volt, éveken át ő volt a csapatkapitány, a 2016-os Európa-bajnokságon is, ahol nyolcaddöntőbe jutott Magyarország (a portugálok elleni 3-3-as döntetlen során duplázott). Legutóbb 2019-ben, a Wales otthonában elvesztett Eb-selejtezőn lépett pályára legutóbb.

Az első válogatott gól a görögök ellen:

A 35 éves játékos már a nyáron arról beszélt, hogy újra válogatott lehet, majd mikor Szalai Ádám elbúcsúzott a Puskás Arénában a nemzeti csapattól, azt követően Marco Rossi úgy nyilatkozott: örülne neki, ha Dzsudzsák is megkapná azt az elismerést, amit Szalai. Ekkor már mindenki elkönyvelte, hogy a görögök elleni a búcsúmeccse lesz, de a debreceni labdarúgó mindenkit összezavart, hogy a búcsúmeccs nem jelenti azt, hogy később ne lehetne még válogatott.

Az MLSZ Twitter-oldalán azt már a kerethirdetés előtt közzétették, hogy Kalmár Zsolt 18 hónap után visszatér a csapatba, valaminta belga élvonalban szereplő Genk csatára, a 19 éves Németh András is bizonyíthat.

Ami a taktikát és Szalai Ádám pótlását illeti, arról Marco Rossi elmondta, még mérlegeli, hogy hamis kilencessel játszunk-e, mint a Wembley-ben, vagy Ádám Martin pótolja majd a válogatottól elköszönő csapatkapitányt. Németh Andrással kapcsolatban kifejtette, sajnálatos, hogy mostanában nem kezdő, kevés játékpercet kap, de a beválogatása azt a célt szolgálja, hogy közelebbről megismerjék egymást.

A magyar válogatott november 17-én Luxemburgban lép pályára, 20-án pedig 20 órától fogadja a görögöket.

mlsz.hu
Olvasói sztorik