Magyar foci

Első kalapban a magyar válogatott, de trükkös lehet az Eb-selejtező sorsolása

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Az valószínűsíthető, hogy ha a hagyományos selejtezőn nem sikerülne kiharcolni a kijutást, az NL-ben bemutatott jó szereplés miatt a pótselejtezőn még lesz lehetőség.

A Nemzetek Ligája csoportkörének keddi zárásával kialakultak a kalapok a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének jövő vasárnapi sorsolására.

Az már múlt pénteken a németek legyőzésével eldőlt, hogy Magyarország a legerősebb kalapban szerepel.

Németország házigazdaként nem vesz részt a selejtezőben, Oroszországot pedig kizárták, ezáltal 53 válogatott lesz érdekelt a kvalifikációban. A küzdelem hét ötcsapatos és három hatcsapatos csoportban zajlik majd, így – a Nemzetek Ligájában kialakult sorrend alapján – hat kalapba kerültek az együttesek. A magyar a legerősebbe kapott besorolást, mivel a sorozat élvonalát jelentő A divízióban csoportmásodikként zárt, összességében pedig nyolcadik helyen végzett, írja az MTI.

Kapcsolódó
Mancini ismét felülmúlta Rossit, de nincs szégyenkezni valója a magyar válogatottnak
A csoda összejött, a csodák csodája nem. A magyar válogatott ugyan kiharcolta a bennmaradást a Nemzetek Ligája A-divíziójában, a négyes döntőhöz vezető úton Olaszország másodjára is nagy falatnak bizonyult. Elemzés.

Ennek köszönhetően Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai az Eb-selejtezőkön nem kerülhetnek össze a címvédő olaszokkal sem, akiktől mindkétszer kikaptak a Nemzetek Ligájában. Szintén az első kalapban szerepel és így nem lehet a magyar csapat ellenfele Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Dánia, Portugália, Belgium, Svájc és Lengyelország.

Ugyanakkor a többi kalapban is hemzsegnek az erős válogatottak, elég csak a másodikból a franciákat és az angolokat (még, ha ellenük fekszik is a magyar csapat játéka), vagy épp a cseheket és a bosnyákokat említeni, na meg azt, hogy a legutóbbi tornán a csoportjukat a spanyolok előtt megnyerő svédek a harmadik kalapba kerültek. A török, görög kettős a negyedikben, Szlovákia pedig az ötödikben kapott helyet, hogy pár érdekességet említsünk.

A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinensviadalra, Németország pedig rendezőként automatikusan résztvevő. A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a pótselejtezőkön, melyben,

az NL-ben kivívott nyolcadik helynek köszönhetően, szinte biztosan szerepelhetne a magyar válogatott, amennyiben nem jár sikerrel a hagyományos selejtezőkön.

Az A, B és C divízió Eb-re ki nem jutó csapatainak ugyanis egyaránt négy-négy hely jár. Ez azt jelenti, hogy a magyarok sikertelen selejtezősorozat esetén csak akkor nem javíthatnak a pótselejtezőn, ha a Nemzetek Ligájában előtte végző hét együttesből – a holland, a horvát, a spanyol, az olasz, a dán, a portugál és a belga – legalább négy lemaradna az Eb-részvételt jelentő első két helyről a saját selejtezőcsoportjában, ami azért valljuk meg, eléggé elképzelhetetlennek tűnik.

Az Eb-selejtezők sorolását Frankfurtban rendezik jövő vasárnap délben, addig is el lehet játszani a gondolattal, mi lenne az ideális besorolás a magyar csapatnak. Íme a kalapok:

  • 1. kalap: Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Lengyelország
  • 2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia, Finnország
  • 3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia, Svédország, Örményország
  • 4. kalap: Grúzia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer-szigetek, Észak-Macedónia
  • 5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta
  • 6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein
Olvasói sztorik