Magyar foci

„Szalai Ádám annak ellenére vívta ki a tiszteletet, hogy mennyi kritika érte”

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Karnyújtásnyira volt a magyar labdarúgó-válogatott attól, hogy az előzetesen a leggyengébbnek tartott csapatként megnyerje a Nemzetek Ligája A divíziójának halálcsoportját és bejusson a sorozat négyes döntőjébe. Csakhogy az utolsó mérkőzésen, a Puskás Arénában – a csapatkapitány, Szalai Ádám utolsó válogatott mérkőzésén – a minden hibára lecsapó olaszok két gólt is szereztek, míg a számos magyar helyzetből egy sem ment be, köszönhetően a klasszisát megcsillogtató Gianluigi Donnarummának, aki bravúrok sorát mutatta be. Olaszország 2-0-s győzelmét követően Magyarország a csoportja második helyén zárt úgy, hogy az angol és a német válogatott ellen az elérhető tizenkét pontból tízet megszerzett – ugyanakkor a végül győztes olaszoktól kétszer is kikapott.

Kapcsolódó
Szalai Ádám: Iszonyú csalódott vagyok
A válogatott nagy búcsúzója nem tudott kibújni a bőréből.

„Nem voltunk az erősebb csapat, de a játék képe alapján mégis azt kell mondanom, hogy nem a csoport legjobbjától kaptunk ki kétszer. Bosszantó, hogy ilyen helyzeteket nem rúgtunk be, elképesztő, ahogyan Donnarumma védett – ő hozta nekik a mérkőzést. Két elég buta gólt kaptunk: egyszer eladtuk a labdát a kapunk előtt, majd az ordító helyzeteinket követően találtak be. Keserű érzés nehéz feldolgozni.

Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy ez volt Ádi [Szalai] utolsó mérkőzése, egy legendát vesztünk el. Elképesztő, milyen karrier van mögötte, nagyon hálás vagyok, hogy vele együtt játszhattam. Az én szememben ő egy legenda

– mondta az újságíróknak a magyar válogatott és az Union Berlin középpályása, Schäfer András, aki a búcsúzó csapatkapitányról szólva hozzátette, hogy egy fiatal játékosnak elég megnézi, hogyan távozik a csapattól: a szurkolótáborral együtt ünnepelt és énekelt.

Mohos Márton / 24.hu

Ádám kivívta ezt a tiszteletet annak ellenére, hogy mennyi kritika érte őt, hogy elég sok edzőjével összeveszett. Nem győzöm hangsúlyozni, egy legenda. Remélem, hogy ezután is fogom vele tartani a kapcsolatot.

Ami a magyar csapat játékát illeti, arról Schäfer azt mondta, hogy nem mondaná gyávának a kezdést, de az biztos, hogy félénkek voltak, nem működött az elején az előre játék, közben pedig az olaszok előnybe kerültek. Ezután megvoltak a már említett lehetőségek, de azokkal nem sikerült élni.

Amikor megkaptuk ezt a csoportot, mindenki arról beszélt, hogy egy, esetleg két pontunk, és ugyanennyi gólunk lehet. Ezzel szemben azért játszottunk otthon, telt ház előtt az olaszokkal, hogy kijussunk a négyes döntőre.

Meg kell emeljem a kalapom a csapattársaim és a szakmai stáb előtt, mert ezt szerintem elképesztő. Anglia és Németország a megszerezhető tizenkettőből egy pontot szerzett ellenünk egy rúgott góllal – ez magáért beszél. Ezt szeretnénk folytatni, vagy még rátenni egy lapáttal” – folytatta Schäfer, aki kérdésre elárulta, azzal még nem foglalkozott, hogy az első kalapból sorsolják majd a csapatot az Európa-bajnoki selejtezőben.

Kapcsolódó
Király Gábor Szalainak: „Örülök, hogy jó pár mérkőzést együtt küzdöttünk végig”
A legendás kapus szerint a visszavonuló csatár a jövőben is nagy segítségére lesz a magyar futballnak.

Lang Ádám is kissé csalódottan nyilatkozott, keserű szájízről beszélt és arról, hogy nem úgy sikerült Szalai búcsúmeccse, ahogy azt eredményben elvárta volna mindenki. Megjegyezte ő is, hogy a találkozó eleje nem úgy sikerült, ahogy eltervezték, olyan technikai hibák csúsztak be, melyek nem voltak jellemzőek a sorozatban.

Magas szinten futballozni hiba nélkül, és ezt fenntartani nem egyszerű, a nagyoknak sem mindig sikerül. Ezen a mérkőzésen kijött az, hogy a hibáinkat kihasználták. Ilyen volt az első gól, de a másodikat is ideveszem, ahol egy olyan helyezkedésbeli probléma volt, amit én követtem el – ha még lehetőséget kapok, nem fog újra előfordulni

– mondta a védő, aki azzal folytatta, hogy még mindig egy tanulási folyamatban van a magyar csapat, a hibákat folyamatosan kielemzik, az Eb-selejtezőre pedig maximálisan készen fognak állni. Méltatta a szakmai stábot is, hogy micsoda munkát beletesznek a háttérben, jó közösség alakult ki, így pedig könnyebb jó teljesítményt nyújtani.

Kiemelt egy fontos dolgot: szerinte az a különbség a magyar és a topjátékosok között, hogy míg előbbiek egy-egy hiba után még hajlamosak lógatni az orrukat és „belekeseredni” abba, utóbbiak egyből túlteszik magukat rajta.

„Ha egy pillanatot kellene kiemelnem? Akkor Gazdi [Gazdag Dániel] gólja az angolok ellen, az a pimaszság, ahogy átemelte, meg az előkészítés, az egész egy nagyon szép akció volt” – mondta.

Mohos Márton / 24.hu Fiola Attila bejátszotta a pályát

Fiola Attila az Európa-bajnokság után nem sejtette, hogy lehet fokozni az élményt, mégis sikerült. Bár erre a szerzett tíz pontra nem gondolt volna előzetesen senki, most mégis nehezére esett pozitívan nyilatkozni. Ugyanakkor az megállapítható, hogy amíg korábban nem vették komolyan a magyar válogatottat a nagycsapatok, mostanra már érezhető ebben különbség.

Nem biztos, hogy előnyünkre válik az első kalap, de mindenki dicsősége, hogy ide eljutottunk

– jegyezte meg a közelgő Eb-selejtezős sorsolás kapcsán utalva arra, hogy Magyarországnak elsősorban a nagycsapatok ellen fekszik a játéka, mint ahogy azt most a Nemzetek Ligájában, vagy a tavalyi Európa-bajnokságon is láthattuk.

Szalai Ádámról is szót ejtett, azt mondta, hiányozni fog és nehéz lesz pótolni, de Marco Rossi jól kezeli az ilyen helyzeteket.

Olvasói sztorik