Mohos Márton / 24.hu
Magyar foci sport

„Szalai Ádám annak ellenére vívta ki a tiszteletet, hogy mennyi kritika érte”

Karnyújtásnyira volt a magyar labdarúgó-válogatott attól, hogy az előzetesen a leggyengébbnek tartott csapatként megnyerje a Nemzetek Ligája A divíziójának halálcsoportját és bejusson a sorozat négyes döntőjébe. Csakhogy az utolsó mérkőzésen, a Puskás Arénában – a csapatkapitány, Szalai Ádám utolsó válogatott mérkőzésén – a minden hibára lecsapó olaszok két gólt is szereztek, míg a számos magyar helyzetből egy sem ment be, köszönhetően a klasszisát megcsillogtató Gianluigi Donnarummának, aki bravúrok sorát mutatta be. Olaszország 2-0-s győzelmét követően Magyarország a csoportja második helyén zárt úgy, hogy az angol és a német válogatott ellen az elérhető tizenkét pontból tízet megszerzett – ugyanakkor a végül győztes olaszoktól kétszer is kikapott.

Kapcsolódó
Szalai Ádám: Iszonyú csalódott vagyok
A válogatott nagy búcsúzója nem tudott kibújni a bőréből.

„Nem voltunk az erősebb csapat, de a játék képe alapján mégis azt kell mondanom, hogy nem a csoport legjobbjától kaptunk ki kétszer. Bosszantó, hogy ilyen helyzeteket nem rúgtunk be, elképesztő, ahogyan Donnarumma védett – ő hozta nekik a mérkőzést. Két elég buta gólt kaptunk: egyszer eladtuk a labdát a kapunk előtt, majd az ordító helyzeteinket követően találtak be. Keserű érzés nehéz feldolgozni.

Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy ez volt Ádi [Szalai] utolsó mérkőzése, egy legendát vesztünk el. Elképesztő, milyen karrier van mögötte, nagyon hálás vagyok, hogy vele együtt játszhattam. Az én szememben ő egy legenda

– mondta az újságíróknak a magyar válogatott és az Union Berlin középpályása, Schäfer András, aki a búcsúzó csapatkapitányról szólva hozzátette, hogy egy fiatal játékosnak elég megnézi, hogyan távozik a csapattól: a szurkolótáborral együtt ünnepelt és énekelt.

Mohos Márton / 24.hu

Ádám kivívta ezt a tiszteletet annak ellenére, hogy mennyi kritika érte őt, hogy elég sok edzőjével összeveszett. Nem győzöm hangsúlyozni, egy legenda. Remélem, hogy ezután is fogom vele tartani a kapcsolatot.

Ami a magyar csapat játékát illeti, arról Schäfer azt mondta, hogy nem mondaná gyávának a kezdést, de az biztos, hogy félénkek voltak, nem működött az elején az előre játék, közben pedig az olaszok előnybe kerültek. Ezután megvoltak a már említett lehetőségek, de azokkal nem sikerült élni.

Amikor megkaptuk ezt a csoportot, mindenki arról beszélt, hogy egy, esetleg két pontunk, és ugyanennyi gólunk lehet. Ezzel szemben azért játszottunk otthon, telt ház előtt az olaszokkal, hogy kijussunk a négyes döntőre.

Meg kell emeljem a kalapom a csapattársaim és a szakmai stáb előtt, mert ezt szerintem elképesztő. Anglia és Németország a megszerezhető tizenkettőből egy pontot szerzett ellenünk egy rúgott góllal – ez magáért beszél. Ezt szeretnénk folytatni, vagy még rátenni egy lapáttal” – folytatta Schäfer, aki kérdésre elárulta, azzal még nem foglalkozott, hogy az első kalapból sorsolják majd a csapatot az Európa-bajnoki selejtezőben.

Kapcsolódó
Király Gábor Szalainak: „Örülök, hogy jó pár mérkőzést együtt küzdöttünk végig”
A legendás kapus szerint a visszavonuló csatár a jövőben is nagy segítségére lesz a magyar futballnak.

Lang Ádám is kissé csalódottan nyilatkozott, keserű szájízről beszélt és arról, hogy nem úgy sikerült Szalai búcsúmeccse, ahogy azt eredményben elvárta volna mindenki. Megjegyezte ő is, hogy a találkozó eleje nem úgy sikerült, ahogy eltervezték, olyan technikai hibák csúsztak be, melyek nem voltak jellemzőek a sorozatban.

Magas szinten futballozni hiba nélkül, és ezt fenntartani nem egyszerű, a nagyoknak sem mindig sikerül. Ezen a mérkőzésen kijött az, hogy a hibáinkat kihasználták. Ilyen volt az első gól, de a másodikat is ideveszem, ahol egy olyan helyezkedésbeli probléma volt, amit én követtem el – ha még lehetőséget kapok, nem fog újra előfordulni

– mondta a védő, aki azzal folytatta, hogy még mindig egy tanulási folyamatban van a magyar csapat, a hibákat folyamatosan kielemzik, az Eb-selejtezőre pedig maximálisan készen fognak állni. Méltatta a szakmai stábot is, hogy micsoda munkát beletesznek a háttérben, jó közösség alakult ki, így pedig könnyebb jó teljesítményt nyújtani.

Kiemelt egy fontos dolgot: szerinte az a különbség a magyar és a topjátékosok között, hogy míg előbbiek egy-egy hiba után még hajlamosak lógatni az orrukat és „belekeseredni” abba, utóbbiak egyből túlteszik magukat rajta.

„Ha egy pillanatot kellene kiemelnem? Akkor Gazdi [Gazdag Dániel] gólja az angolok ellen, az a pimaszság, ahogy átemelte, meg az előkészítés, az egész egy nagyon szép akció volt” – mondta.

Mohos Márton / 24.hu Fiola Attila bejátszotta a pályát

Fiola Attila az Európa-bajnokság után nem sejtette, hogy lehet fokozni az élményt, mégis sikerült. Bár erre a szerzett tíz pontra nem gondolt volna előzetesen senki, most mégis nehezére esett pozitívan nyilatkozni. Ugyanakkor az megállapítható, hogy amíg korábban nem vették komolyan a magyar válogatottat a nagycsapatok, mostanra már érezhető ebben különbség.

Nem biztos, hogy előnyünkre válik az első kalap, de mindenki dicsősége, hogy ide eljutottunk

– jegyezte meg a közelgő Eb-selejtezős sorsolás kapcsán utalva arra, hogy Magyarországnak elsősorban a nagycsapatok ellen fekszik a játéka, mint ahogy azt most a Nemzetek Ligájában, vagy a tavalyi Európa-bajnokságon is láthattuk.

Szalai Ádámról is szót ejtett, azt mondta, hiányozni fog és nehéz lesz pótolni, de Marco Rossi jól kezeli az ilyen helyzeteket.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!