Magyar foci

Tényleg segíti a magyar kupacsapatokat, ha elhalaszthatják egy bajnoki meccsüket?

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az MLSZ versenykiírása lehetővé teszi, hogy egy szezonban legfeljebb két alkalommal kezdeményezzék az aktuális bajnoki meccsük elhalasztását az NB I-es csapatok, ha nemzetközi selejtezőkön vesznek részt. De valóban javítja ez a továbbjutás esélyeit?

A Magyar Labdarúgó Szövetség szerda délután jelentette be, hogy az NB I negyedik fordulójára kitűzött Paks–Ferencváros mérkőzést a címvédő kérésére elhalasztották.

Kapcsolódó
Újabb NB I-es bajnokit halaszt a Ferencváros
Zalaegerszeg után újabb idegenbeli meccsét tolta odébb az FTC.

A nemzetközi kupák selejtezőiben érintett csapatoknál ez nem kivételes eset, sőt, a MOL Fehérvár FC már előre jelezte, hogy szintén halasztani akar, ha bejut a rájátszásba a Konferencia Ligában. A szerdai bejelentésre ennek ellenére rengeteg negatív hozzászólást kapott a Ferencváros.

  • Szakmaiatlan döntés!
  • Szánalmas!
  • Nekik nem ez a főfoglalkozásuk?? Nem ezért kapják a fizetésüket?!
  • Minek? Az azeriek is játszottak, azt ideutaztak, azt nyertek. Ezek a zsoldosok nem bírják fizikálisan?

A hírrel kapcsolatban érkező szurkolói kommentekből ezek voltak a cenzúrát nem igénylő reakciók. Ha eltekintünk a drukkerek szélsőséges érzelmeitől, akkor is érdekes kérdéseket vet fel a halasztgatás. Miért éri meg a szövetségnek, hogy megengedő legyen? Tényleg profitál belőle egy-egy csapat? Máshol is szokás ez, vagy csak a magyarok próbálkoznak ezzel? Ezekre kerestünk adatot.

Mikor halaszthatnak a csapatok?

Először is fontos leszögezni, milyen helyzetben kérvényezheti egy klub, hogy egyoldalúan eltolhassa az aktuális bajnokiját. Az MLSZ öt évvel ezelőtt döntött úgy, hogy segíti a nemzetközi kupaindulásért küzdő csapatokat, vagyis 2017 nyarától lehetett igényelni a halasztást. Sokan a Fradit és a szövetséget is szapulták a mostani idényben, amiért az FTC két meccsét is más időpontra tette, de az OTP Bank Liga versenykiírása tisztán fogalmaz.

A férfi felnőtt nagypályás labdarúgó UEFA-klubtornán résztvevő sportszervezetek – amennyiben az UEFA-klubtorna-selejtező 3. vagy a play-off-fordulójába jutottak – egyoldalú kérelmet nyújthatnak be az MLSZ Versenybizottságához a mindenkor hatályos ügyviteli rendszerben írásban, hogy egy konkrét mérkőzésük napja, kezdési időpontja megváltozzon.

A kérelemnek tartalmaznia kell – a versenynaptárban megjelölt tartalék napok közül – a mérkőzés lejátszásának új időpontját. A kérelmet az UEFA-klubtorna-selejtező 3. vagy a play-off-forduló sorsolását követő 48 órán belül kell megküldeni az MLSZ Versenybizottságának.”

A fentiek alapján a Ferencváros jogosult volt a Qarabag elleni Bajnokok Ligája-selejtező kapcsán egy mérkőzést elhalasztani, majd mivel a kiesés dacára az Európa Ligában a play-offba került, így ott is. Az pedig érthető, hogyha csak egy mérkőzés időpontjának változását kérvényezik, akkor az nem a hazai találkozó lesz.

Kapcsolódó
Hazai pályán esett ki a Bajnokok Ligájából a Ferencváros
Villámrajtott vett a Qarabag, aztán profin lehozta a meccset.

Miért érdeke az MLSZ-nek, hogy halasztani lehessen?

Az NB I szervezésének szempontjából nem könnyű feladat állandóan új időpontokat keresni a meccseknek, ráadásul annak az egyesületnek sem jön jól ez a szabály, amelynek a rotációban játszó bajnok ellen nagyobb esélye lenne érvényesülni. Jogosan merül föl a kérdés, miért engedi akkor az MLSZ mégis a változtatást? A válasznak sportszakmai és gazdasági oldala is van.

Egyrészt a szövetségnek érdeke, hogy minél több csapat képviselje magát a nemzetközi porondon, ezért ezt segíti. Minél több klub kvalifikálja magát, annál jobb lesz a magyar élvonalról alkotott vélemény, egyúttal a magyar foci megítélése. Ezzel egyidőben a magyar csapatok nemzetközi szintű mérkőzéseket is játszanak, amelyek hosszú távon értékes tapasztalatokkal szolgálnak a futballistáknak. Másrészt a sikeres mérkőzésekkel az UEFA-koefficiens is növekszik, vagyis minél sikeresebben menetel egy-egy klub, annál jobb pozíciót harcolhat ki a következő szezon magyar egyesületeinek.

Ilyen szempontból nagyon fontos lehet, hogy a Kisvárda kettős győzelemmel búcsúztatta a kazah Kajrat Almatit, és két NB I-es klub szerepel európai play-offban: a Fradi az EL-, a Fehérvár a Konferencia Liga-csoportkörért játszhat.

Kapcsolódó
A Kisvárda, és az Azerbajdzsánban kikapó Vidi is továbbjutott
A Kisvárda eddig hibátlan a nemzetközi kupaporondon, miután oda-vissza legyőzte a Kajrat Almatit.

Naivitás lenne azonban, ha kihagynánk még egy szempontot, a pénzt. Az MLSZ is bevételt szerez azzal, hogyha égisze alá tartozó egyesület legalább a csoportkörig eljut. Az elmúlt szezonban 69,75 millió eurót osztott ki az UEFA a résztvevő egyesületek szövetségei között, valamint további 11,75 milliót a közvetítési jogokért.

Az osztalék arányát két elem adja: a szervezethez tartozó klubok száma, illetve az, hogy meddig jutottak el az adott sorozatban. Elmondható tehát, hogy szakmai és pénzügyi szempontból is jó az MLSZ-nek, ha segíti a selejtezők során a csapatokat.

Tényleg segít a halasztás?

A Qarabag és a Tobol elleni mérkőzések előtt is sokan pedzegették, hogy tényleg jobban járt-e a Fradi. A kazah bajnokság már elindult, amikor az FTC megkezdte a szezont, a Qarabag pedig lejátszotta bajnokiját, mielőtt Budapestre utazott. Melyik a jobb? A folyamatos meccsterhelés, vagy az, ha rápihenhet egy csapat a mindent eldöntő összecsapásra?

Örökérvényű igazságot nem lehet tenni a kérdésben – utólag természetesen mindig meg lehet magyarázni, melyik lett volna jobb –, ugyanakkor meg tudjuk vizsgálni a halasztás utáni selejtezőket. Mióta 2017-ben először, egy Paks-Videoton FC bajnokit elhalasztottak, egészen a legutóbb módosított, ZTE-FTC mérkőzésig bezáróan rendkívül gyengén szerepeltek a magyar klubok.

Összesen tíz találkozót halasztottak el az NB I-es klubok, hogy a hétközi selejtezőt sikerrel vegyék. Ebből egyetlen alkalommal nyert magyar csapat, 2020-ban a Celticet idegenben verő Ferencváros. Emellett három döntetlen és hat vereség a mérleg. 

Ha jóindulatúan belevesszük, hogy a Fradi tavaly a veresége ellenére is továbbjutott a Slavia Praha ellen, akkor is csak az esetek 20 százalékában ért továbbjutást a halasztás. Másképpen megfogalmazva, arányaiban minden ötödik alkalommal érte el a célját az, hogy módosították egy bajnoki kezdésének időpontját.

MTI/EPA/Reuters/Russel Cheyne Sigér Dávid ünnepli a gólját Botka Endrével és Myrto Uzunival. A Celtic Glasgow elleni siker máig az egyetlen győztes meccs, amely előtt elhalasztottak egy NB I-es bajnokit.

Ez persze javulni fog, ha a Ferencváros hozza a papírformát, és simán lelépi a Shamrock Roverst, sőt a Vidi is meglepheti az 1. FC Kölnt, de legjobb esetben is 12 meccsből négy továbbjutásra, vagyis 33 százalékra nőhet az arány.

Más országokban is szokás?

Ritkaságnak mondható ugyan, de nem csak Magyarországon próbálják elkerülni a heti kétmeccses terhelést a szezon kezdetén. Jellemzően a kelet-európai térségben szokták ezzel megsegíteni klubjaikat a szövetségek, néhány példa ezek közül:

  • A jelenlegi szezonban Szerbiában a Crvena Zvezda és az FK Partizan is halasztott az 5. fordulóban, előbbinek bevált, utóbbi a Gyurcsó Ádámmal felálló Larnaca ellen esett ki az EL-selejtezőből, de a Konferencia Ligában még vigasztalódhat.
  • Lengyelországban a 2. körből maradtak ki csapatok, a Raków Czestochowa és a Lech Poznan is profitált a halasztásból, a Lechia Gdansk viszont kikapott a Rapid Wientől a pihenő dacára.
  • Bulgáriában az 5. fordulóban nem játszott a Ludogorec, de kikapott a Dinamo Zagrebtől. A Levszki Szófia viszont egymást követő két bajnokit is halasztott, tovább is jutott a PAOK ellen, a máltai Hamrun ellen viszont hatalmas meglepetésre kiesett tizenegyesekkel. A Parva Ligában cikkünk megjelenésekor három és öt bajnokit játszó csapat is akad.
  • Horvátországban a Dinamo Zagreb nem hagyott ki meccset, a Hajduk Split viszont a negyedik körből kimaradt, hogy a portugál Guimares ellen továbbjusson. A Rijeka is halasztott a második fordulóban, de így is kiesett.

Ellenpéldaként Romániában, Szlovákiában és Csehországban sem halasztottak el bajnokit a sikeres szereplés érdekében, de egyértelmű előnyként, vagy hátrányként nem lehet leírni. A Viktoria Plzen például a BL-főtáblára hajt, miközben a román és szlovák csapatok a Konferencia Liga rájátszásáért küzdenek.

Kapcsolódó
A Fradi BL-ellenfele halaszthatott volna, de nem akart
A vezetőedző szerint a bajnoki ideális lesz arra, hogy azok a játékosok bizonyítsanak, akik a Bajnokok Ligája-selejtezőben esetleg nem lépnek pályára.

Eredményességben tehát rendkívül nagy a szórás, valószínűleg soha nem lehet majd kategorikusan kijelenteni, hogy egyik metódus többet segít, mint a másik. Azt viszont érdemes a továbbiakban is figyelni, hogy a magyarok továbbjutásának aránya merre mozdul a közeljövőben, mert nem biztos, hogy segítenek a halasztott játékpercek.

Olvasói sztorik