Magyar foci

Pátkai brutális becsúszása, utolsó percben lőtt győztes Fradi-gól, Fiola kakaskodása – elkezdődött az NB I

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
A nyári szünetet követően július utolsó hétvégéjén elkezdődött a magyar labdarúgó-bajnokság. A hat mérkőzésből három is döntetlennel végződött, akadtak jobb és rosszabb találkozók is, a legérdekesebb jeleneteket szedtük össze egy csokorba.

Az új szezont egy rendkívül visszafogott tempójú Budapest Honvéd-Zalaegerszeg összecsapás kezdte, amelyen két újonnan kinevezett vezetőedző, Tam Courts és Ricardo Moniz is bemutatkozhatott. A találkozót végül egy lecsorgó labdából szerzett Ubochioma Meshack-gól döntötte el, így aztán az AC Milan után egy újabb piros-fekete csapatot vert meg a ZTE.

Szombaton két újonc is bemutatkozhatott, a meglepetésre feljutó Kecskemét hazai pályán fogadta a Vasast. Ez a meccs sem sikerült túl szórakoztatóra, de feszültségből azért jutott bőven, mert Pátkai Máté egy brutális belépő miatt lapot sem kapott, a hazaiaktól viszont kiszórták Sági Milánt, aki tiszta helyzetben kilépő Radó Andrást buktatta. A jóval erősebb kerettel rendelkező angyalföldiek így sem tudtak azonban gólt rúgni, maradt a 0-0.

A Mezőkövesd újpesti vendégjátéka már jóval szórakoztatóbbra sikerült, a váratlanul jó iramú meccsen Katona Mátyás szerencsével szerzett vezetést, majd Miroslav Bjelos többször is elpuskázott egy nagy helyzetet, amit később Jurina meg is büntetett és egyenlített. A szurkolók is tettek róla, hogy emlékezetes legyen a nyitány, Törőcsik Andrásra emlékeztek egy kiírással.

Kapcsolódó
Törőcsikre emlékeztek az újpesti szurkolók a döntetlennel végződő nyitányon
Több nagy helyzetet is kihagyott az Újpest, így be kellett érnie egy ponttal a szezonnyitó meccsén.

Vasárnap az Európai Konferencia Ligában kettős győzelemmel továbblépő Kisvárda csak döntetlent játszott a Debrecennel, pedig kétszer is vezetett. Driton Camaj büntetőjére Dzsudzsák Balázs válaszolt, majd Rafal Makowski látványos fejesgólját követően Bárány Donát egyenlített, így aztán Joao Janeiro egykori csapata ellen egy pontot elcsent.

A nap rangadóján a Ferencváros tartalékosan állt fel a Puskás Akadémia ellen, rettenetesen meg is szenvedett a meccsen. Még mázlija is volt a címvédőnek, mivel a felcsútiaktól Artyom Favorov kapufára lőtt egy tizenegyest.

Sztanyiszlav Csercseszov kénytelen volt becserélni több BL-hősét is, de megérte, mert Kristoffer Zachariassen a 94. percben győztes gólt fejelt.

A meccsen egyébként teljesen partiban maradt a Puskás Akadémia, amelynek edzője Hornyák Zsolt súlyos kritikát fogalmazott meg Sahab Zahedivel szemben. Saját játékosáról ezt mondta a lefújás után:

Nem tudta hol van, másik bolygón vagy a Groupamában a Ferencváros ellen. Számomra egy játékosnak nem kell külön motiváció ha a Fradi ellen játszik. Ha mégis kell, akkor nincs helye a csapatomban

– mondta a szakember, aki 100. bajnoki meccsén ült a felcsútiak kispadján.

Az Ádám Martint nyáron elveszítő Paks meglepetésre 2-0-ra legyőzte a MOL Fehérvár FC-t, ráadásul épp az új csatár, Varga Barnabás szerezte az első gólt. A Vidi minden helyzetét elhibázta, meccs végére pedig annyira fortyogtak az indulatok, hogy a rugdosódó vendégek csapatkapitánya, Fiola Attila is simán kaphatott volna piros lapot, ha szigorúbb a játékvezető.


A második fordulóból elhalasztották a Fradi zalaegerszegi vendégjátékát a Quarabag elleni Bajnokok Ligája-selejtezők miatt. Pénteken a Vasas fogadja majd a Paksot, másnap a kecskemétiek debreceni mérkőzését láthatjuk majd. Vasárnap a Vidi és a Honvéd egymás ellen szerezheti meg első pontjait, míg a Mezőkvesd Kisvárdán, az Újpest pedig Felcsúton lép majd pályára.

NB I, 1. forduló

Kisvárda Master Good-Debreceni VSC 2-2
Paksi FC-MOL Fehérvár FC 2-0
Ferencvárosi TC-Puskás Akadémia FC 1-0
Kecskeméti TE-Vasas FC 0-0
Újpest FC-Mezőkövesd Zsóry FC 1-1
Budapest Honvéd-ZTE FC 0-1

A 2. forduló programja:
augusztus 5., péntek: Vasas FC-Paksi FC 20.00
augusztus 6., szombat: Debreceni VSC-Kecskeméti TE 20.00
augusztus 7., vasárnap: Kisvárda Master Good-Mezőkövesd Zsóry FC 15.30
augusztus 7., vasárnap: Puskás Akadémia FC-Újpest FC 17.45
augusztus 7., vasárnap: MOL Fehérvár FC-Budapest Honvéd 20.00

A szombatra kiírt ZTE FC-Ferencvárosi TC elhalasztották.

Olvasói sztorik