Magyar foci bajnokok ligája

Egyedi kupamérleg: 10 pályára lépő labdarúgóból csak minden 3. magyar

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd
A Bajnokok Ligája és európai Konferencia Liga sorozatba jutó NB I-es csapatok meccsein alig rúgtak labdába a magyarok. Szó szerint és átvitt éretelmben is.

A Bajnokok Ligája és európai Konferencia Liga sorozat magyar érdekeltségű eredménysorát már talán minden futballszerető ismeri, de azért megismételjük:

A visszavágókat jövő hét szerdán és csütörtökön játsszák, ezért a kupamérlegről e két győzelem és két vereségből kiindulva egyelőre nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.

Azonban az látszik, hogy

  • a Vidi és a klubtörténelmi sikert elérő Kisvárda már-már továbbjutónak tekintheti magát,
  • a Puskás Akadémiának vajmi kevés az esélye, csodaszámba menne a továbbjutása,
  • az egyéni képességek terén a Slovannál talán jobb játékerőt képviselő  Ferencvárosnak viszont csapategység, és csapatjáték terén hatalmasat kellene fejlődnie öt nap alatt, hogy képes legyen megfordítani az összecsapást, és a BL-harmadik fordulójába jusson.

A mérkőzések után megnéztük azonban azt, vajon milyen játékospolitikával érték el az alaphangon 50-50 százalékos sikerrel, továbbjutási mutatóval kecsegtető eredményeiket a magyar csapatok. A négy NB I-es együttesben pályára lépő összesen 46 labdarúgó hány százaléka magyar, illetve mennyi légiós?

Nem sok, mindössze 30 százalék, összesen 14 fő magyar állampolgár.

Büszkék vagyunk rájuk, ezért név szerint is említjük őket.

  • Ferencváros, 15/1: Az egy szem Dibusz Dénes képviselte a magyarságot.
  • Kisvárda, 16/2: Török László edző a kezdő tizenegybe jelölt Ötvös Bence mellett csereként Czérna Eriknek szavazott bizalmat.
  • MOL Fehérvár, 15/4: Kovács Dániel kapus, Fiola Attia „csk”, és Dárdai Palkó mellett már az eredendően francia Loic Nego is magyar válogatottat erősíti.
  • Puskás Akadémia 15/7: Spandler Csaba, Nagy Zsolt, és Szolnoki Roland is saját nevelésnek tekinthető a kezdők közül, ahogy Kiss Tamás is 2018, Markek Tamás pedig 2021 óta a felcsutiak labdarúgója. Mellettük csereként szóhoz jutott még Skrbek Alen és a fiatal Bakti Balázs is.

Az, hogy a négy csapat labdába rúgó játékosainak az aránya 30/70 százalékban oszlik meg a magyarok és a hazánkba szerződtetett légiósok között tény. Hogy a futballvilág egyre inkább globalizálódik, az is tény.

Az már azonban megosztja a közvéleményt, hogy egy magyar méretű piacgazdaságban, ilyen mértékű állami sportfinanszírozás mellett mi megfelelő arány. Vajon ez az egyre inkább a légiósok irányába mutató tendencia a magyar futballnak közép, még inkább hosszú távon jót tesz? Kíváncsiak vagyunk a véleményetekre!

Olvasói sztorik