Magyar foci

Az angolok olyasmire készülnek, ami két és fél éve nem történt meg a magyar válogatottal

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Nagyon fogadkoznak az angolok, hogy bár Magyarország bizonyította eddig a Nemzetek Ligájában, mennyire kellemetlen ellenfél, épp az ideje egy győzelemnek Gareth Southgate csapata számára.

Csakhogy a magyar válogatott Marco Rossi irányításával két és fél éve nem kapott ki két egymást követő idegenbeli mérkőzésén.

Kapcsolódó
Meggyőző győzelemben reménykednek az angolok a magyarok elleni meccsen
Csapnivalóan szerepel eddig a csapat a nyáron, abban reménykednek, hogy sikerül szépen lezárni a szezont.

2019 őszén az Európa-bajnoki selejtezősorozatban előbb Horvátországban, majd Walesben maradt alul a csapat, utóbbi azt is jelentette egyben, hogy pótselejtezőre szorult a válogatott (a Nemzetek Ligájában elért helyezésének is köszönhetően), ahonnan aztán végül kiharcolt a részvételét a tornán. Az azóta lejátszott tizenkét idegenbeli mérkőzésén pedig összesen kétszer kapott ki: tavaly szeptemberben Albániában és a múlt héten Olaszországban. Ebben az időszakban a csapat nyerni tudott Lengyelországban, a németekkel az Eb-n, az angolokkal pedig a vb-selejtezőben ikszelt.

Marco Rossi 2018-as kinevezése óta eddig hússzor játszott idegenben Magyarország:

  • nyolc győzelem,
  • négy döntetlen és
  • nyolc vereség a mérleg ezeken a találkozókon.

A magyar válogatott nem nyerni jár Angliába: ez legutóbb Puskás Ferencéknek sikerült a 6-3-as siker alkalmával, 1953. november 25-én. A legutóbbi vb-selejtezőn ugyanakkor sikerült 1-1-es döntetlent kiharcolni.

A magyarok a Nemzetek Ligája első kiírását még a harmadik vonalban, azaz a C divízióban kezdték, aztán az átszervezés hatására feljutottak a másodosztályt jelentő B divízióba, ahol csoportjukat megnyerve az élvonalba kerültek.

Az A divíziós szerepléssel járó legfontosabb előny, hogy igen jó esélyt kínál az Eb-pótselejtezős részvételre, ha a magyar válogatott jövőre lemaradna a kijutást jelentő első két helyről a hagyományos selejtezősorozatban.

A pótselejtező 12 csapatos mezőnye ugyanis a Nemzetek Ligája alapján alakul ki. Alapvetően az A, B és C divízió négy-négy csoportgyőztese alkotná, de ha valamelyik első helyezett kvalifikálja magát a selejtezősorozatból, akkor az adott osztály következő legmagasabban rangsorolt együttesére száll a jog. Ez azt jelenti, hogy az élvonalnak négy pótselejtezős helye van, márpedig legutóbb az A divízióból kizárólag Izland nem jutott ki egyenes ágon az Eb-re, így akkor a szigetországiak csoportutolsóként is pótselejtezőt játszhattak, aztán éppen a magyarok ütötték el őket az Eb-részvételtől. Ha az élvonal 16 csapatából legalább 12 kijut a hagyományos selejtezősorozatból az Eb-re, akkor a maradék négy lemaradó együttes mindenképpen pótselejtezős lesz, erre pedig igen jó esély van. A pótkvalifikációban aztán három ágon egymeccses elődöntőt és döntőt rendeznek a részvételért.

Magyarország három forduló elteltével a második helyen áll az eddig megszerzett négy pontjával. Az A divízió csoportgyőztesei a sorozat négyes döntőjébe jutnak, a csoportutolsók kiesnek a B divízióba.

Olvasói sztorik