Magyar foci

FIFA-kiskapu: hét magyar klub élt a háborús helyzet nyomán kínált lehetőséggel

Glyn KIRK / AFP
Glyn KIRK / AFP

Az orosz-ukrán háborúra, az ukrán bajnokság felfüggesztésére reagálva a FIFA az UEFA-val karöltve egy extra, egy hónapra szóló átigazolási ablakot nyitott ki. Ennek értelmében az ukrán labdarúgók és az Ukrajnában, illetve Oroszországban futballozó külföldi légiósok március 7.–április 7. között világszerte szabadon igazolhatóvá váltak.

A befogadó klubok maximum két érintett labdarúgót szerződtethettek az egy hónapos időszak alatt.

Az MLSZ, mint mindkét nemzetközi szervezet tagja, március 18-i elnökségi ülésén az ELN-31/2022-es határozatában hagyta jóvá a rendkívüli átigazolásokra vonatkozó saját szabálymódosítását, egyúttal „felhatalmazta a versenyigazgatót az abban foglaltaknak megfelelő intézkedésekre, valamint az érintett sportszervezetek tájékoztatására”.

Megkérdeztük az MLSZ-t, hogy az április 7-én éjfélkor bezáródó extra átigazolási ablak ideje alatt mely magyar klubok éltek a lehetőséggel, az NB I-es, NB II-es, NB III-as bajnokságokban hány ukrán, vagy más nemzetiségű labdarúgó kapott játékengedélyt Magyarországon.

A szövetség kimutatása szerint az április 7. határidőig, ha nem is lepték el az ukrán, vagy a háború elől menekülő idegenlégiós labdarúgók hazánkat, de azért öt NB I-es, egy NB II-es, és két női NB I-es klub is élt a lehetőséggel, együtt összesen tizenegy labdarúgót igazoltak.

Érdekesség, hogy az NB I-ben és az NB II-be érkező felnőttek egytől egyig támadók, és már be is mutatkoztak.

A legértékesebbtől a legérdekesebbig

A legértékesebb átigazolás a Puskás Akadémiáé, hisz Shabab Zahedi személyében egy egymillió eurós támadót sikerült Felcsútra szerződtetni. Az iráni labdarúgó az évadban eddig 16 ukrán bajnokin lépett pályára, 155 percenként rúgott egy gólt – összesen hatot –, és mellette kiosztott három gólpasszt is. Az NB I-ben eddig három meccsen szerepelt, gólt még nem szerzett, de gólpasszt már adott egyet.

A Gyirmótnál is bemutatkozott Denisz Bezdborodko (szintén csatár – 800 ezer euró). Az ukrán a hétvégi Puskás Akadémia elleni meccsen kapott pár percet csereként. Épp így, a Kisvárda elleni bajnokin a kispadról beszállva mutatkozott be honfitársa, Vjacseszlav Csurko (csatár – 700 ezer euró) a Mezőkövesdben.

Alexey Furman / ANADOLU AGENCY / AFP Középen Denisz Bezborodko az UEFA Európa Liga A csoportjában játszott FC Zorya Luhanszk – Manchester United mérkőzésen az ukrajnai Odessza Csornomorec stadionjában 2016. december 8-án.

Az MTK két, már hivatásos, de még 18 év alatti ukrán labdarúgót szerződtetett. Azonban a belső védő Jurij Matvijiv (FC Sahtar Donyeck) Hungária körútra igazolása egyelőre még nem jött létre, a FIFA elsőre elutasította, ahogy mindkét 20 év alatti kisvárdai futballista szerződtetése is egyelőre FIFA jóváhagyásra vár.

A legérdekesebb fogás talán a III. Kerületi TVE csapatáé. Ugyan a szintén támadó Artur Mikitisin értékét csak 150 ezer euróra tippeli a transfermarkt.com, ám mivel a Sahtar 2021 nyarán kölcsönadta az FK Mariupolnak, a 2003. július 14-én született srácnak már tizenegy ukrán felnőtt első osztályú bajnoki van a lábában (1 gól, 1 gólpassz). Az óbudai klub a 18 éves, ukrán U19-es válogatott labdarúgót június 30-ig szerződtette, és ugyan a Csákvár és a Vasas ellen még nem volt a keretben, de a hétvégi, Siófok ellen 1-0-ra elvesztett bajnokin Kemenes Szabolcs edző a második félidőben bizalmat szavazott neki.

Szabó Bence, a III. kerületi klub ügyvezetője elmondta, a transfermarkt.com-on keresztül egy pénteki napon megkereste az egyik legnagyobb ukrán menedzseridorát, és arról érdeklődött náluk, hogy a FIFA-szabály által biztosított lehetőségnek köszönhetően van-e olyan 21 év alatti labdarúgójuk (az NB II-ben egy 21 év alatti külföldi labdarúgó játszhat mindenfajta pénzügyi retorzió nélkül – a szerk.), akit érdekelne a magyar NB II.

„Gyakorlatilag tíz percen belül érkezett válasz a Pro Star Ügynökségtől, akiknek olyan ügyfelük van, mint például az Atalanta támadó középpályása Ruszlan Malinovszkij, vagy az Everton balhátvédje, Vitalij Mikolenko. Azonnal küldtek egy tízfős listát. Leültünk videózni, és az ajánlott labdarúgók közül kinéztük Arturt, aki három nappal később, hétfőn Törökországon keresztül megérkezett Budapestre. Azért onnan, mert a háború kitörésének pillanatában az FC Mariupol éppen ott edzőtáborozott, azóta is ottragadt a teljes csapat. Nekünk a Sahtarral kellett megegyeznünk a kölcsönadás részleteiről. Az egyik leggazdagabb ukrán klub rendkívül korrekten, rugalmasan és gyorsan kezelte a kérdést, kizárólag a játékos érdekeit nézték.

Két olvasata van ennek a transzfernek. Az egyik, hogy egy 18 éves ukrán U-válogatott fiúnak tudunk segíteni abban, hogy ne törjön ketté a karrierje. Másrészt van olyan kvalitás Arturban, hogy az NB II hajrájában segítségünkre legyen a kiesés elleni harcban

– fogalmazott az ügyvezető.

A háború elől menekülve nem csak profi, hanem több csapatnyi ukrán utánpótlás-labdarúgó érkezett Magyarországra. Erről már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk.

Kapcsolódó
A magyar labdarúgó akadémiák éppen jelesre vizsgáznak emberségből
Ukrajnából menekült labdarúgókat és kísérőiket szállásolnak el, és biztosítanak a gyerekek számára edzéslehetőséget.

Az MLSZ elnöksége ezért szintén egy március 18. határozatában arról is döntött, hogy az érintett utánpótlás bajnokságok programját és szükség esetén a versenykiírását is úgy módosítsa a versenyigazgatóság, hogy „a bajnoki fordulók során a menekült játékosokból összeállított csapatok versenyen kívül mérkőzéseket játszhassanak a bajnokságban résztvevő csapatokkal”.

Olvasói sztorik