Élő Magyar foci

Sallai Roland megbüntette a kapitális hibát, ez döntött Belfastban

Liam McBurney/PA Images via Getty Images
Liam McBurney/PA Images via Getty Images

A magyar labdarúgó-válogatott kedden felkészülési mérkőzésen 1-0-ra legyőzte Észak-Írország csapatát.

Kapcsolódó
Öngóllal kapott ki a magyar válogatott az idei első meccsén
Két újoncot avatott Szerbia ellen Marco Rossi szövetségi kapitány.

Marco Rossi három helyen is változtatott a kezdőcsapatán a szerbek elleni vereséghez képest, a megsérülő Gulácsi Péter helyén Dibusz Dénes játszik, míg a védelembe Willi Orbán, a középpályára pedig Callum Styles került be, némi megelepetésre középre.

Az első félidőben rengeteget volt a mieinknél a labda, de nem mentünk vele semmire, sőt egy-egy hiba után az ellenfél került helyzetbe. A 10. percben így lőtt Steven Davis külsővel jobb kapufát, Gavin Whyte közeli pattintott lövését Dibusz tolta szögletre. Az egyetlen említésre méltó magyar helyzet egy tizenhatoson kívüli Sallai Roland-lövés volt, de ez sem okozott gondot a kapusnak.

Térfélcsere után teljesen új meccs kezdődött, az északírek meglepetésre letámadtak minket, ami szemmel láthatóan meg is lepte a vendégeket. Ettől viszont nagyon szórakoztató lett a találkozó, ígéretes helyzetek mindkét oldalon adódtak, a tempó is sokkal gyorsabb lett. Ebből a hektikus tíz percből mi jöttünk ki jól, mert McGinn pocsékul hátra passzolt labdájára lecsapott Sallai, megtolta a kilépő kapus mellett és az üres kapuba lőtt.

Ezután mindkét csapat folyamatosan cserélgetett, az utolsó negyedórára alakult ki rendes játék újra. Ebben először a magyar csapat volt veszélyesebb, majd egy kis szövegelés is kialakult a 85. percben. A hajrában már teljesen beszorultunk a kapunk elé és bizony Dibusz Dénesnek három hatalmas bravúrra volt szüksége a győzelemhez.

Felkészülési mérkőzés

Észak-Írország – Magyarország 0-1 (0-0)
Belfast, Windsor Park
v.: Robert Harvey (ír)

Észak-Írország: Peacock-Farrell – McNair, Cathcart, Ballard (Hume – 82.), Brown – McCann, Davis (Saville – 61.), Lane (Dallas – 61.)– McGinn (Lavery – 68.), Magennis (Charles – 46.), Whyte (Thompson – 68.)

Magyarország: Dibusz – Orbán, Lang (Kecskés – 81.), Fiola – Nego (Bolla – 81.), Styles (Vécsei – 81.), Szoboszlai (Nagy Á. – 65.), Schäfer, Nagy Zs. – Szalai (Ádám – 73.), Sallai (Gazdag – 71.)

gól: Sallai (56.)
sárga lap: Cathcart (27.), Davis (58.), Dallas (86.), Saville (86.) ill. Sallai (54.), Lang (75.), Nagy Á. (86.)
piros lap: –

Sallai megbüntette, amit Észak-Írország nem

Pocsék első félidőt követően még Észak-Írország állt közelebb a győzelemhez egy kapufával és egy nagy lehetőséggel. A hazai csapat nem használta ki ezeket a hibákat, Sallai Roland viszont igen, térfélcsere után egy röviden hazatett labdát vitt el a kapus mellett és gurított be. Ezzel győzött a magyar válogatott.

Mit úsztunk meg, te jó ég!

Szabadrúgást kaptak az északírek, lecsorgott a labda, de Charles hat méterről is Dibuszt találta telibe!

Dibusz kétszer is hatalmasat védett!

Saville maradt teljesen tisztán hat méterre a kapunktól, de egy picit magas volt neki a labda, így nem tudta jól helyezni. Ettől meg hatalmas reflexmozdulattal hárított Dibusz, majd a levegőből le is húzta a labdát. Vécseit hozta játékba, akinek nem volt jó a csele, kisvártatva jött az újabb közeli fejes, ezt a bal kapufa tövéből ütötte ki Dibusz egy vetődéssel!

Majdnem bajba kerültünk azonnal

Dallas beadását megcsúsztatta Lavery, de a labda nem kapura ment, a hosszún pedig nem értek föl az északírek, Nagy Zsolt kivárt és tisztázott. Ezután viszont Schäfer térdét letérdelte Saville, amiért hosszasan ápolták. Egy kis kakaskodás is jött, Nagy Ádám akaszkodott össze Dallasszal. Szerencsére Schäfer folytatni tudta.

Magyar sorcsere

Nego helyett Bolla, Lang helyett Kecskés, Styles helyett pedig Vécsei állt be. Az új cséká Nagy Ádám lett. A túloldalon újoncot avatnak, Ballard helyett a 20 éves Trai Hume debütál.

Újabb és újabb cserék

A barátságos meccsek sajátossága, hogy a második félidőt folyamatosan szétszabdalják a cserék. Így van ez ma is, jól le is ült a meccs, alig van folyamatos játék. A magyar csapatba Sallai helyére állt be Gazdag Dániel és Szalai Ádámot a második válogatott meccsét ünneplő Ádám Martin váltja. Lang kapta meg a csapatkapitányi karszalagot.

Góóóóóóóóóóóól! Vezetünk!

Micsoda hiba! Egy pontatlanul előre ívelt labdát akart higgadtan hazabelsőzni McGinn, de nagyon gyengén tette bele a lábát. Erre száímtott Sallai Roland, aki kihasználta a hibát és sebességét is, a kimozduló kapus mellett elpöckölte a labdát, majd az üres kapuba lőtt. Vezetünk!

Egészen más meccs alakult ki a második félidőben

Az északírek ránk jöttek, ami nagyon jót tett a meccsnek. Először egy veszélyes helyről elvégzett szabadrúgást bekkeltünk ki, aztán Schäfer megindulásából alakult ki helyzet, Szalai Ádám lövését viszont blokkolták. Nego csapott le egy gyengébb felpasszra, de végül az élesen középre lőtt labdáját egy becsúszó védő mentette szögletre. Megélénkült a meccs, végre jó focit látunk!

Majdnem azonnal gólt kaptunk!

Egy eladott labda okozott gondot, a frissen beálló Charles lefutotta Langot, aki kicsit megdolgozta hátulról. Az északír elesett, Harvey viszont nem fújt tizenegyest.

Portugália vezet félidőben

Bruno Fernandes a 32. percben szerzett vezetést Észak-Macedónia ellen, ezzel vezetnek Ronaldóék 1-0-ra. A svéd-lengyel meccsen még nincs gól.

63 százalékban birtokoltuk a labdát

Csak éppen semmire sem mentünk vele. Néhány beadást leszámítve Sallainak volt egy lövése ígéretes helyről, valamint Nagy Zsolt kapott jó labdát, amit hosszan tolt meg. Az északírek viszont több csúnya bakiból is helyzetet dolgoztak ki, Davis kapufát lőtt, McGinn pattintott lövését pedig Dibusz hárította, így 0-0 az állás félidőben.

Dibusz mekkorát védett!

Nagyon csendben csordogált a meccs, de egy felívelt labdát sikerült megcsúsztatnia Magennisnek, így ígéretes helyzetbe került Whyte. Középre adott McGinnhez, aki kellemetlenül lőtte el a labdát, a földre lepattintva, de Dibusz Dénes belekapott a kapu jobb oldala felé szálló labdába, így maradt a 0-0.

Végre egy rendes magyar lövés!

Nego kapott jó labdát, szépen visszahúzta és lekészítette Sallai Rolandnak. A Freiburg csatára megtolta egyszer és 17-18 méterről a kapuval szemben lőtt ballal a bal alsó irányába. Nem ment eléggé szélre a labda, így aztán Peacock-Farrell könnyedén megfogta, de legalább egy kis életjelet mutattunk elöl.

Nálunk a labda, náluk az esély

Ne szépítsük, pocsék a mérkőzés eddig. A magyar csapat saját térfelén passzolgat az idő nagy részében, amíg valaki bele nem bakizik. Egy újabb ígéretesnek tűnő kiugratás jött a hazai csapattól labdaszerzést követően, de túl erős volt a félpályáról előre bikázott labda. Dibusz kivetődve feküdt rá.

Egy északír helyzetecske

Whyte és McGinn kényszerítőzöütt a tizenhatos előterében, előbbi a büntetőterületen belül kapta meg a labdát, megtolta, de Willi Orbán jól helyezkedett és amíg vele birkózott Whyte, Dibusz kijött és tisztázni tudott.

Nagy Zsolt majdnem összehozott egy gólt az északíreknek

A szárnyvédő passza csúnyán mellé ment, Callum Styles lába helyett Steven Davist indította, a csapatkapitány pedig még a tizenhatoson kívülről vette célba Dibusz kapuját. A jobb külsővel elcsavart labdája a jobb kapufán csattant. Ez most nagyon nem rajtunk múlt.

Szoboszlainál többet lesz ma a labda

Támadáskor egészen átrendeződik a magyar válogatott, Styles és Schäfer egészen kihúzódik a szárnyvédők helyére, miközben Szoboszlai és Szalai Ádám legalább a félpályáig visszalép, hogy megjátszható legyen. Ezzel Sallai Roland, Nagy Zsolt és Loic Nego előtt nyílnak területek, de passzokkal ritkán jutunk föl az ellenfél tizenhatosáig, felívelésből pedig csak egy volt Sallai irányába, de észnél volt a kapus és jól lépett ki, hogy tisztázzon. Ami biztató, hogy sokat van nálunk a labda és elég változatosak a támadásaink, vannak lassú és gyors támadásépítések is.

Olvasói sztorik