Magyar foci

Színtiszta statisztika: ilyen sűrűn cserélik le edzőiket az NB I-es csapatok

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) ezen a hétfőn is jelentkezett legújabb tanulmányával, ezúttal világszerte kilencven élvonalbeli bajnokságot vizsgált meg az alapján, hogy átlagosan hány napot töltenek el a vezetőedzők egy-egy csapatnál (március 1-jei állapotot alapul véve). A lista élén az északír liga áll, ahol 1563 nap jut átlagosan a szakembereknek a kluboknál, míg Szaúd-Arábia a lista végén van 156 nappal.

A rangsorban az NB I hátul helyezkedik el 23 országot megelőzve.

Az NB I-ben egy klubedző átlagosan 289 nap bizonyítási időt kap egy csapat élén, azaz kevesebb, mint tíz hónapot. Érdekesség, hogy ezzel régiósan viszonylag jól állunk, a szlovákok, a románok, a horvátok és a szerbek is mögöttünk vannak.

Kapcsolódó
Elkészült a diagnózis Szalai Attila sérülésével kapcsolatban
A magyar válogatott hátvédje a Fenerbahce bajnokiján sérült meg.

A magyar élvonalban jelenleg csak ketten, a Gyirmótot felkészítő Csertői Aurél, valamint a Puskás Akadémiát irányító Hornyák Zsolt tölti be legalább két éve a vezetőedzői posztot. Mellettük Bognár György (Paks) és Waltner Róbert (ZTE) dolgozhat legalább egy éve ugyanannál a klubnál.

A tizenkétcsapatos mezőnyben nyolc olyan is van, ahol nincs fél éve, hogy kinevezték az aktuális trénert. Közülük is az a Supka Attila dolgozhat a „legrégebb” óta, akit október elején bíztak meg a Mezőkövesd irányításával.

Globális kitekintésben az derül ki, hogy az európai klubok 506 napos átlaggal türelmesebbek, mint más helyeken. Dél-Amerikában ezzel szemben 303 napot kap egy edző.

A 90 vizsgált bajnokság csapatainak 39 százalékánál egyébként az elmúlt fél évben adták új kézbe a az irányítást.

A nyitóképen Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros (b) és Nebojsa Vignjevic, a Honvéd vezetőedzője látható, mindketten idény közben érkeztek a csapathoz.

Olvasói sztorik