Klubtörténeti mélypont, kilátástalan játék – így várja a Vidi a Fradit

Váratlan mélységekben a Fehérvár focicsapata, amely egymást követő hat bajnokiján kapott ki, közben pedig a másodosztályú ETO ellen még a kupából is kiesett. Az idén pont nélkül álló csapat mintha elfelejtett volna támadni.
Kapcsolódó cikkek

December 18-án a Fehérvár 1-0-ra nyert otthon a Mezőkövesd ellen, akkor a csapat az élen álló (akkor még egy mérkőzéssel kevesebbet játszó) Ferencváros mögött hat ponttal elmaradva a negyedik volt. A szezon előtt még bajnoki álmokat szövögető Vidi aztán 2022-ben minden egyes bajnokiján vereséget szenvedett, és ugyan még a hatodik, már nem a dobogósokra kell figyelnie, hanem a mögötte lévőkre, ugyanis az utolsó előtti, azaz kiesőhelyen álló Gyirmótot mindössze négy ponttal előzi.

Kapcsolódó
A Kisvárda elleni győzelem után az ukrán légióst ünnepelte a Fradi-tábor
A Gyirmót elleni meccset nem vállalta, most csereként áll be, és az ukrán zászlóba burkolózva köszönte meg a buzdítást.

A Honvéd elleni zakót követően, február közepén menesztették Szabics Imrét (vele együtt Juhász Roland és Torghelle Sándor is elhagyta a klubot), Michael Boris kinevezése azonban nem oldotta meg a problémákat. Mióta a német irányít, három bajnokin hasalt el a Fehérvár, valamint előnyből bukta el a másodosztályú Győr elleni negyeddöntőt a Magyar Kupában, pedig reális esélye ott lett volna az európai kupaindulás elérésére.

Az egymást követő hat vesztes NB I-es mérkőzés negatív klubrekord, legutóbb az 1998/99-es szezonban produkált hasonló mélyrepülést a csapat, akkor kiesett az élvonalból.

Ha csak az idén lejátszott bajnokikat vesszük alapul, akkor látszik igazán, mennyire szenved a Vidi. Az NB I-ben mindegyik csapat nyert már legalább egyszer idén, a fehérváriak ehhez képest még csak pontot sem szereztek. Az ebben a mutatóban második legrosszabb Mezőkövesd is összehozott öt pontot, a kiesőhelyeken álló MTK és Gyirmót hatot és tizenegyet – a 2022-es tabella első helyezettje eddig a Paks 13 ponttal.

A Fehérvár ezen a hat meccsen

  1. csak öt gólt szerzett (ennél csak az MTK jelent kevesebb veszélyt a kapura, négy találata van idén),
  2. miközben már tizenhármat kapott, ami viszont a legrosszabb mutató a mezőnyben.

Ha a várható gólértéket (xG) nézzük, akkor a Wyscout adatai szerint idén csak egy ellenfelét múlta felül a Vidi: a másodosztályú Szegedet a kupában. Ám az xG-mutató akkor is csak 0,58 találatot vetített előre fehérvári oldalon, csakhogy akkor beakadtak a távoli lövések és tulajdonképpen simán nyert 3-0-ra és jutott tovább a csapat, igaz, a játéka akkor sem volt annyira meggyőző. És, ha már xG: az NB I-es mezőnyben ezt a mutatót eddig egyelőre a fehérváriak múlják alul leginkább, a 35,22 várható gól ellenére eddig csak 28 találatuk van.

A Zalaegerszeg elleni legutóbbi meccs tökéletesen visszaadta, mennyire nem megy az előre játék: összesen hat lövéssel próbálkozott a felállt fallal szemben teljesen tehetetlen Fehérvár, ezek egyike sem talált kaput – mindössze egy les miatt annullált gólra futotta a második félidő elején. Akkor egyébként az a Kenan Kodro talált a kapuba, aki az ősszel kilenc gólt is szerzett, idén azonban még nem volt eredményes, miközben az Újpestnek kölcsönadott Budu Zivzivadze három bajnokin négy gólnál jár új csapatában. A korábban a dobogóért csatázó Vidit és a szezon nagy részében kiesőhelyen álló Újpestet már csak két pont választja el egymástól.

Nem akarom ezt kimondani… Tovább fogunk dolgozni, hogy minden meccsen pontot tudjunk szerezni

– felelte a védő Rus Adrián a ZTE elleni zakó után, amikor arról kérdezték, hogy mostantól az-e a cél, hogy elkerülje a csapat a kiesőzónát.

A tizenkét csapatos NB I-ben látványos egy rossz széria, pláne egy ilyen. Mivel jelenleg mindössze hét pont a különbség a negyedik Paks és a tizedik Mezőkövesd között, pár nyert mérkőzéssel némi levegőhöz is juthatna a Fehérvár, csakhogy a jelenlegi formát elnézve nehéz lenne kijelenteni, hogy épp a következő bajnokin indul meg előre a csapat, ugyanis

a Ferencváros látogat majd a Sóstói Stadionba.