Magyar foci

Kubatov: A nyáron összezavarták a játékosok fejét irreálisan magas fizetésekkel

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Csütörtökön az Európa Liga csoportkörének negyedik fordulójában a Celtic ellen lép pályára az eddig pont nélkül álló Ferencváros, amely az NB I-ben a második helyen áll, de egy meccsel kevesebbet játszott, mint az éllovas Kisvárda.

A Fradinak nemrég volt egy olyan időszaka, amikor öt tétmeccséből mindössze egyet tudott megnyerni, és a Szerhij Rebrovot váltó új edző, Peter Stöger kapott is kritikát rendesen.

„Ha azt kérdezi valaki, hogy most krízisben vagyunk-e, akkor a válasz az, hogy igen, pillanatnyi hullámvölgyben vagyunk. Most csak az a kérdés, hogy kapkodva döntünk, vagy sem, hogy a helyzetet akarjuk-e megoldani, vagy egy hirtelen a külső nyomás miatti irracionális döntést hozunk-e. (…)

Sokat rontana a megítélésünkön az is, ha a Bundesligában évekig dolgozó edzőt, néhány hónap után, a bajnokságban a legkevesebb vesztett ponttal a háta mögött, elbocsátanánk. Ezek után senki sem gondolhatja, hogy egy komoly edzővel, komoly szerződést tudunk kötni

– nyilatkozta Kubatov Gábor klubelnök az edzőkérdésről az Üllői út 129 oldalon.

Az elnök megjegyezte, hogy a nyári átigazolási időszakban sok játékosukat megkeresték, akikre ez nem volt jó hatással.

„Összezavarták a fejüket iszonyatos, szerintem irreálisan magas fizetésekkel, ajánlatokkal, miközben a klubnak mélyen a piaci ár alatti ajánlatot tettek. Felmenteném a játékosokat, mert ők még fiatalok, megzavarja a gondolkodásukat egy akkora összeg, amekkorát még életükben nem kerestek. Ez pedig óhatatlanul konfliktust szül a klub és a játékos között”.

Kubatov megemlítette a Rebrov és Stöger közti különbséget, az osztrák edzőt olyannak tartja, aki nem kiabál, inkább mindenkivel csendesen közli, amit akar.

Ez nem mindenkinél működik azonnal. De majd rájönnek, hogy bár Peter ugyan szépen, lassan mondja, de ugyanolyan komolyan gondolja. Stögerrel abban állapodtunk meg, amikor idejött, hogy támadóbb focit játszunk majd, mint Szergejjel tettük. A Celtic ellen 4-3-3-at választott, Szergejnél öt védő és három védekező középpályás volt

– magyarázta Kubatov.

A 20 éves, a Transfermarkt szerint 1,2 millió euróért megvett szerb szélsőről, Zeljko Gavricról a Fradi-elnök azt mondta, először van távol a családjától, mivel csak most tanul angolul, így csak egy-két emberrel tud kommunikálni, de türelmesnek kell lenni vele, és fel kell őt építeni.

Az interjú egyik legtanulságosabb része az volt, amikor az utánpótlás került szóba, és Kubatov úgy látja, rá kell venni a gyerekeket arra, hogy ők is nagy focisták akarjanak lenni.

„Semmi nincs véletlenül: Cristiano Ronaldo hasizma sem rajzolva van, és David Beckham sem vált volna olyan kiemelkedő pontrúgóvá, ha nem gyakorol hosszasan minden edzés után. Bárcsak látnám, hogy vannak itt olyan srácok, akik kint maradnak és csinálják, odafigyelnek minden apró részletre, mert jók akarnak lenni, nem egyek a jók közül, hanem a legjobbak. Hogy odafigyelnek az edzésre, az elemzésre, a taktikára, a pszichés és fizikai felkészülésre, a fegyelemre, vagy akár az étkezésre.

Ezt akarni kell. Nem csak a csinos barátnőt, jó autót és jó frizurát kell akarni.

Olvasói sztorik