Élő Magyar foci

Kínos vereséget szenvedett a magyar válogatott Albániában

Malton Dibra / EPA/ MTI
Malton Dibra / EPA/ MTI
Bár nagyon sok ziccert kihagyott, végül történelmi tettet hajtott végre az albán labdarúgó-válogatott, amely története során először szerzett gólt, és először nyert a magyar válogatott ellen. A győztes találatot Broja szerezte a 87. percben.

A várakozásoknak megfelelően a hazaiak kezdtek aktívabban, bár azért negyedóra elteltével már túlzónak hatott a nyomásuk. Szerencse, hogy nem a legnagyobb labdaművészek alkották az albán válogatottat, így egy léc fölé fejelt helyzetet és Uzuni távoli lövését leszámítva sok veszélyt nem jelentettek Gulácsi kapujára.

Kapcsolódó
Bale becsorgó gólja mentette meg a walesieket
Végül jól végződött a logisztikai rémálom.

Bezzeg a 19. percben az első igazi magyar kontra máris ziccerben találta Kleinheislert, aki éppen annyival vette át hosszabban a labdát, hogy már nem tudta eltolni a kapus mellett.

A 26. percben Gulácsi mentett önfeláldozóan a kilépő Balaj elől, a magyar kapust ápolni is kellett.

Aztán Gazdag kerülhetett volna ziccerbe, de védője a testi erejét kihasználva csak tisztázott előle. De olyan helyzetet senki sem hagyott ki, mint Kumbulla, aki két lépésről csizmaszárral találta el a labdát, amely az üres kapu helyett a léc fölé pattant.

A kétperces hosszabbításban még Szoboszlai vállalt el 26 méterről egy lövést, ami nagyon meglepte Berishát, de üggyel-bajjal csak felszabadult a kapu.

A félidőben Gulácsi jelezte, az ütközés nyomán még érzi a fejsérülését, így kényszerű csereként Dibusz érkezett a helyére. Hamarosan résen is kellett lennie, az 51. percben Uzuni passzával Balaj lépett ki, de miután a magyar kapus jól zárta a szöget, végül a kaput sem találta el.

A félidő közepén Rossi úgy érezte, kell a frissítés, Gazdag helyére beküldte Sallóit, de majdnem a másik oldal cseréje, Cekici ment a mennybe, azonban ziccerét Dibusz gyönyörűen védte.

A hajrát még megpróbálták megnyomni a hazaiak, de Cekici, majd Uzuni is a sorfalba lőtt egy-egy szabadrúgást.

Amikor már úgy tűnt, megússzuk 0-0-val, a 87. percben Broja gólja eldöntötte a mérkőzést.

Albánia történelmi tette hajtott végre: először nyert ellenünk.

A csoport másik mérkőzésén az angol válogatott hazai pályán győzött Andorra ellen, bár a többgólos különbség csak a második félidő második felében alakult ki. Jesse Lingard két góllal és egy gólpasszal zárta a mérkőzést.

Vb-selejtező, I csoport, 5. forduló

Albánia – Magyarország 1-0 (0-0)
Elbasan
v.: Danny Makkelie (holland)
Albánia: Berisha – Doka, Ismajli, Djimsiti, Kumbulla – Abrashi (Cekici, 68.), Gjasula, Trashi (Roshi, 46.) – Uzuni, Balaj (Broja, 78.), Bajrami (Laci, 63.)
Magyarország: Gulácsi (Dibusz, 46.) – Botka (Varga R., 88.), Lang, Orbán, Szalai A., Fiola – Nagy Á., Kleinheisler (Nikolics, 94.), Gazdag (Sallói D., 67.) – Szoboszlai, Sallai (Hahn, 89.)
gól: Broja (87.)
sárga lap: Gjasula (78.), Cekici (92.), Broja (92.), illetve Orbán (80.)

 

Anglia–Andorra 4-0 (1-0)
gól: Lingard (18., 78.), Kane (72., 11-esből), Saka (85.)

 

San Marino – Lengyelország 1-7 (0-4)
gól: Nanni (48.), illetve Lewandowski (5., 21.), Swiderski (16.), Linetty (44.), Buksa (67., 92., 94.)

 

A csoport állása:
1. Anglia 15 pont
2. Lengyelország 10
3. Albánia 9
4. Magyarország 7
5. Andorra 3
6. San Marino 0

Újabb magyar kontra

Ezúttal Gazdag lépett egy kontra végén, de a védő testtel elterelte a labdától – a VAR sem jelzett szabálytalanságot.

Bajrami sok gondot okoz

Na, ezt csak szemmel vertük: Bajrami nagyon szép csellel küldte el Gazdagot, majd távolról lőtt, de a labda elkerülte a bal felső sarkot.

Orbán lőtt mellé

Szoboszlai szögletét követően Orbán lőtt, de jócskán a kapu mellé.

Micsoda magyar ziccer!

Kleinheisler lépett ki teljesen egyedül, kicsit hosszan vette át, így olyan közel került Berishához, hogy nem tudta már ellőni mellette a labdát.

Uzuni lökete

A ferencvárosi Uzuni 15 méterről vállalkozott lövésre, de ő is elvétette Gulácsi kapuját.

Az első nagy helyzet

Bajrami bal oldali szögletét követően Ismajli megelőzte Botkát, de 10 méterről a léc fölé fejelt.

Első szöglet

Bajrami harcolt ki szögletet, de végül nem lett belőle baj.

Mér csak puhatolzónak

Írhattunk a walesi sikerről, mert Elbasanban egyelőre csak a középpályán gyömöszölik egymást, szabálytalanságban 1-1, helyzetek és gólok tekintetében 0-0 az állás.

Egy meccs már véget ért

A játéknapon egy meccs ért véget, az E csoportban a walesi válogatott Gareth Bale három góljával 3-2-re nyert Fehéroroszország vendégeként Kazanyban.

Szalai Ádám nélkül

Szalai Ádám helyett Szoboszlai Dominiket próbáljuk többet mozgatni majd elől. De így is sokkal támadóbb játékot szeretnénk játszani” – nyilatkozta az M4 Sport kamerája előtt Marco Rossi szövetségi kapitány.

A szombati sajtótájékoztatón még annyit elmondott, arra számítok, hogy kiegyenlített lesz a játék.

„Már a sorsolás pillanatában is tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk Albániában, ismerjük a játékosokat, a szövetségi kapitányt, a csapat erőnléti edzője pedig jó barátom, már csak ezért is maximálisan tiszteljük az ellenfelünket” – tette hozzá.

Nagyszerű mérleg

Az egymás elleni mérleg rendkívül kedvező: az eddigi hat mérkőzésen a magyar válogatott egy döntetlen mellett ötször nyert, és még gólt sem kapott az albán csapattól. A két együttes eddigi utolsó összecsapásán 2014 júniusában a magyarok Priskin Tamás góljával győztek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik