Magyar foci

MLSZ: kétéves kizárásra számíthatnak a magyar-angol rendbontói

KISBENEDEK Attila / AFP
KISBENEDEK Attila / AFP

A Magyar Labdarúgó Szövetség közleményt adott ki a Magyarország–Anglia világbajnoki selejtező során történt incidensekkel kapcsolatban.

Kapcsolódó
„Ha egy vesztes meccs után megtapsolják a csapatot, legközelebb talán majd nem dobálják meg az ellenfelet”
Harry Kane ellenséges közönségről, Jack Grealish elfogadhatatlan légkörről beszélt a magyar-angol vb-selejtező után.

„A Puskás Arénába kilátogató hatvanezer szurkoló elsöprő többsége sportszerűen, a magyar válogatottat biztatva drukkolt még akkor is, amikor már vesztésre állt a csapat. Éppen az ő védelmükben van szükség a rendbontók beazonosítására és szigorú megbüntetésére.

A pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik. Ellenük megtette/megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ.

Az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében a szövetség az elkövetőkre hárítja, emellett a sportrendezvényekről történő 2 éves kizárásra számíthatnak az eljárás végén

– írta az MLSZ.

A FIFA is közleményben reagált, azt írta, határozottan elutasítja a rasszizmus és az erőszak minden formáját, és egyértelműen a zéró tolerancia elvét képviseli az ilyen magatartással szemben a labdarúgásban.

Kapcsolódó
„Ez nem büntetés, ez színlelés” – kiakadtak az angolok a rasszista magyar szurkolókra
A mérkőzést zárt kapuk mögött kellett volna játszani, állítja a FARE egyik vezetője.

A nemzetközi szövetség illetékesei hozzátették, hogy meg fogják tenni a megfelelő intézkedéseket, amint megkapják a mérkőzéssel kapcsolatos jelentéseket.

A nemzetközi szövetség előírásai szerint pontlevonással, zárt kapus mérkőzésekkel, sőt kizárással is büntethetik a magyar csapatot.

Az európai szövetség (UEFA) júliusban három zárt kapus mérkőzésre – az egyiket két év próbaidőre felfüggesztve – büntette a magyar válogatottat, mert drukkerei diszkriminatív magatartást tanúsítottak a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság három csoportmeccsén.

Kapcsolódó
Rasszista szégyen, huhogás, dobálás – angol lapszemle a vb-selejtezőről
A The Telegraph szerint a huhogás elcsúfította az angol győzelmet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem a csütörtöki mérkőzésen történtekre reagált, helyette a közösségi oldalán megosztott egy videofelvételt, amely akkor készült, amikor az angol szurkolók kifütyülték az olasz himnuszt a Londonban rendezett júliusi Európa-bajnoki döntő előtt.

„Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi ellenséges budapesti hangulat miatt. Az alábbi felvétel a Wembleyben készült az Eb-döntő előtt. Az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat?” – tette fel a kérdést.

Olvasói sztorik