Magyar foci

„Ez nem büntetés, ez színlelés” – kiakadtak az angolok a rasszista magyar szurkolókra

Michael Regan / Getty Images
Michael Regan / Getty Images

Júliusban a nyári Európa-bajnokságon mutatott diszkriminatív megnyilvánulások miatt Magyarország súlyos büntetést kapott az Európai Labdarúgó Szövetségtől, amely három zárt kapus mérkőzésre (a harmadikat két évre felfüggesztve) büntette meg a Magyar Labdarúgó Szövetséget. A tiltás azonban csak az UEFA által szervezett mérkőzésekre (azaz Eb-selejtezőkre és Nemzetek Ligájára) vonatkozott, így a csütörtöki, Anglia elleni világbajnoki selejtezőn telt ház várhatta a csapatokat.

Kapcsolódó
Könnyen lehet, hogy zárt kapus meccsel büntet majd minket a FIFA
Hiába kérlelte a szurkolókat Marco Rossi.

A botrány azonban nem maradt el, az angolok pedig csodálkoznak, hogy egy ilyen visszaeső országot miért nem lehet sokkal komolyabb szankciókkal sújtani.

Az AP hírügynökség szerint a vb-selejtezőn az angol játékosokat ugyancsak rasszista inzultusok érték, a fütty és huhogás mellett rendszerint meg is dobálták őket a lelátóról.

Az európai futballt is figyelő diszkriminációellenes csoport (FARE) egyik vezetője megdöbbent azon, hogy erre a mérkőzésre nem lehetett alkalmazni a szankciót.

Ezt a mérkőzést zárt kapuk mögött kellett volna játszani

– mondta Piara Powar, a FARE hálózat ügyvezető igazgatója.

„Teljesen értelmetlen, hogy az Európa-bajnokságon mutatott viselkedés miatt szankcionált szurkolók ugyanúgy rasszista bántalmazást gyakorolhassanak a soron következő ellenféllel szemben, csak azért, mert világbajnoki selejtezőről van szó. Ez nem büntetés, ez színlelés” – tette hozzá.

Az AP szerint a FIFA dönthetett volna úgy, hogy a stadionbetiltást minden mérkőzésre alkalmazza, de az UEFA is kérhette volna erre a FIFA-t. A magyarországi büntetéssel azonban nem így történt.

Ian Wright, az Arsenal egykori 33-szoros válogatott csatára a nyolcvanas és a kilencvenes években átélte, milyen a rasszista abúzus. Szerinte se a FIFA, se az UEFA nem törődik igazán ezzel.

„Hihetetlen, hogy a két szervezet nem tudja összehangolni a dolgait. Szomorú, hogy a fekete játékosok tudni fogják, hogy valószínűleg ismét bántalmazzák őket” – mondta a brit ITV-nek, utalva például arra, hogy az angol szélső Raheem Sterling huhogásnak volt kitéve.

Olyan rendszer kell, amely felismeri a probléma komolyságát, komolyan veszi a bűncselekményeket

– tette hozzá Powar, uralva arra, hogy a FARE bizonyítékokat gyűjt az UEFA számára a rasszista ügyekről.

Szerinte pont ezek az esetek bizonyítják, hogy az angol csapatok játékosai miért térdelnek le több mint egy éve a mérkőzések előtt.

Gareth Southgate szövetségi kapitány a mérkőzés előtt azt mondta, mindenki a saját háza táján söpörjön először, hiszen az Eb-döntőben hibázó játékosaikat az angol közönség is sértegette.

Ezért a meccset megelőzően óvatos volt a Puskás Aréna közönségét illetően, de a vb-selejtező után már ő is elítélte a magyar szurkolók „teljesen elfogadhatatlan” viselkedését.

„Bár leragadnak a gondolkodásukkal és előítéleteikkel, végül ők lesznek a dinoszauruszok, mert a világ modernizálódik. Magyarország közel sem bír olyan sokrétű népességgel, mint hazánk, így még mindig hosszú-hosszú időbe telik, amíg eljutunk oda, ahová el kell jutnunk. Ha más országokban nincs ilyen szintű sokféleség, valószínűleg nem úgy gondolkodnak, mint nálunk.”

Hozzátette, továbbra is igyekeznek megfelelő példát mutatni a fiatalok számára.

Az AP a cikkének utolsó bekezdésében felteszi a kérdést: mi történik most?

A lap szerint hacsak a FIFA nem reagál az Angol Labdarúgó Szövetség panaszaira, akkor jövő szerdán a szurkolók visszatérnek a Puskás Arénába az Andorra elleni következő világbajnoki selejtezőre.

Olvasói sztorik