Magyar foci

Véber György: Egyszer átpasszoltam Maradona lábai közt a labdát

A 60 éves korában, tavaly elhunyt legenda, Diego Maradona Magyarország ellen játszotta első válogatott meccsét, 1990. október 3-án pedig – a nápolyi odavágó után – a Megyeri úton lépett pályára a Véber Györgyöt is a soraiban tudó Újpest elleni BEK-meccsen.

Kapcsolódó
„Élvezd az életet. A te Diegód!" – Ferrarival érkezett a csoda a nápolyi nénihez
Aki Isten akarata szerint cselekedett – egy történet a sok közül a jószívű Maradonáról.

Az egykori remek magyar középpályás a nemrég megjelent, Az isteni Diego Maradona című könyv kapcsán elmesélte az argentin klasszissal kapcsolatos élményét. Állítja, a Megyeri úton rendezett, Maradonáék elleni összecsapás az egész pályafutását meghatározta.

„Nekem a nagy kiugrást ez a meccs jelentette, és erre azért vagyok büszke, mert tényleg egy világsztárokkal teletűzdelt, olasz bajnokcsapat ellen nyújtottam olyan teljesítményt a hazai meccsen, hogy a közönség is elkezdett kedvenckének titulálni” – mesélte a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek Véber György, aki az Újpest–Napoli idejében még csak 20 éves volt.

Maradona ezen a meccsen nemcsak a magyar hátvédekkel csapott össze.

„Velem is találkozott, mert végig védekeztünk, ritkán voltunk elöl” – nevetett fel Véber.

Van egy-két olyan, az újpesti lexikonokba belekeveredett korabeli fotó, amelyen Maradonával épp viaskodunk. Most ez nagyképűen fog hangzani, de egyszer átpasszoltam a lábai közt a labdát. Nem kötényt adtam neki, hanem úgy passzoltam, hogy átment a labda a lábai között.

De amit még el kell mondanom róla, úgy futballozott, hogy nem volt befűzve a cipője. Lehet, hogy a nagyobb tétre menő meccseken befűzte, de ellenünk nem. Látszott, hogy nem strapálta magát, de amikor helyzetbe került, akkor tényleg azonnal kijött belőle a ragadozó. Főleg az első mérkőzésen, Nápolyban, ahol két gólt lőtt az utolsó percekben. Egy zseniális játékosról beszélünk, Maradona tényleg a világ valaha élt egyik legjobbja.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik