A megalázó vereség, ami után a szurkolók levetették a mezt Dzsudzsákékkal

2017 júniusában kínos, történelmi vereséget szenvedett a magyar válogatott Andorrában. Storck kísérleti csapata kudarcot vallott, Dzsudzsák pedig sírva nyilatkozta, hogy egyedül maradt. Akkor az az eredmény egy évvel az Eb okozta eufória után felért egy kijózanító pofonnal. Ma ismét Andorra lesz az ellenfél.
Kapcsolódó cikkek

Nem lehet gond

– a Nemzeti Sport  ezzel a megállapítással a címlapján küldte harcba 2017. június 9-én a magyar válogatottat, amely világbajnoki selejtezőn Andorrában lépett pályára, és a miniállam elleni múltbeli statisztika alapján joggal bizakodtunk, hiszen korábban mind a három egymás elleni meccset megnyertük, és ezeken még gólt sem kaptunk.

Az NS címoldalán még azt is megemlítette, hogy a válogatott csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs szerint a csapat felkészült az andorraiak durva, kemény stílusára, és kifogásnak nem lehet helye, semmilyen körülmény – így az sem, hogy műfüvön rendezik a meccset – nem lehet akadálya a három pont megszerzésének.

A feladatra kell összpontosítani, minél előbb meg kell szereznünk a vezetést, mert nyilvánvaló, akkor könnyíthetjük meg a saját dolgunkat. Hullhat hó, lehet kánikula, tornádó, nem számít, csak az, hogy győzzünk – minden más csak olyan mellékkörülmény, amelynek nem szabad szerepet kapnia

– magyarázta Dzsudzsák.

Négy nappal az andorrai meccs előtt a főpróba meglehetősen balul sikerült, mivel az orosz válogatott nagyon simán elintézett minket 3-0-ra a Groupama Arénában, és utólag visszanézve már egyértelműnek tűnik, hogy Bernd Storck kapitány rosszul mérte fel a helyzetet, amikor úgy ítélte meg, a sok hiányzó – Elek Ákos, Fiola Attila, Gera Zoltán, Lovrencsics Gergő, Németh Krisztián, Pintér Ádám és Szalai Ádám sem utazott el – miatt belefér, hogy kísérleti csapatot küldjön pályára Andorrában.

„A sérülések miatt is eleve sok fiatal került be a keretbe, de nekünk az a fontos, hogy aki itt van, ragadja meg a lehetőséget. Mutassa meg, hogy közénk akar tartozni, itt a helye, a teljesítménye miatt folyamatosan kaphasson meghívót. Vagyis ez sok játékosnak jó alkalom arra, hogy igazolja, nem ok nélkül lett a csapat tagja” – mondta Storck az andorrai meccs előtt.

Mivel a vb-selejtezőt június elején rendezték, sok magyar drukker döntött úgy, hogy összekötik a meccset egy spanyolországi kiruccanással. Az általunk megkérdezett ötfős társaságból hárman már két nappal a meccs előtt megérkeztek a Costa Brava egyik kedvelt üdülőhelyére, Lloret de Marba, majd a másik két tag a mérkőzés napján csatlakozott, és aztán a bérelt autóval együtt vágtak neki a nagyjából kétórás útnak Andorra la Velláig.

„Andorra egy kis gyöngyszem a hegyekben. A megérkezés után a vouchereket átváltottuk meccsjegyekre, majd barangolni kezdtünk a városban, és olyan érzésünk volt, mintha Budapesten lettünk volna, mindenhol mezbe öltözött magyarok, sör a kezekben, éneklés, egymásra mosolygás, találgatás, hogy hány góllal nyerünk.

Ezt persze nem titkoltuk el a helyi lakosok elől sem, ki jobb, ki rosszabb angollal, de jeleztük nekik, hogy este nagyon el lesznek verve. Később, amikor a tanításnak vége lett, az iskolásoknak is elmagyaráztuk, hogy mi egy nagyon jó csapatot kísértünk el, amely egy évvel korábban megnyerte a csoportját az Eb-n, ezért most nagyon ki lesznek tömve. Ők is csak mosolyogtak, kedvesen, beletörődően

– emlékezett vissza az ötfős társaság egyik tagja, Roland arra, milyen hangulatban várták a meccset.

Az egyik kapu mögötti lelátórészt teljesen megtöltötték a magyar drukkerek, ahány forrás, annyi verzió, de nagyjából 600-1000 szurkoló érezte úgy, hogy a helyszínen akarja buzdítani a válogatottat Európa egyik legszerényebb képességű csapata ellen.

Storck a Gulácsi – Bese, Vinícius, Lang, Tóth B. – Nagy Á. – Dzsudzsák, Kleinheisler, Stieber, Gyurcsó – Eppel kezdőt küldte a pályára, vagyis újoncot avatott a válogatott, a Puskás Akadémia 19 éves védője, Tóth Bence először húzhatta magára a címeres mezt, mivel Kádár Tamás sérülése nem jött rendbe. A kispadon pedig ott ült az oroszok ellen debütáló, 18 éves Kleisz Márk, valamint a már akkor is magyar futball csodagyerekeként emlegetett, 16 éves Szoboszlai Dominik.

„Ahogy elindult a meccs, elkezdődött a szokásos szotyi, tökmag, sör szentháromság fogyasztása. Lelkesen szurkoltunk, de a gól csak nem akart megszületni. Aztán egy helyzet és góóól. De várjunk csak, hát ezt Andorra szerezte.

Nem baj, van még időnk, sok van még a meccsből, mondogattuk magunknak, bár láttuk, hogy a felforgatott csapatunk pocsékul játszik. Ahogy telt az idő, úgy lett mindenki egyre türelmetlenebb.

Itt van velünk egy 8 éves kisfiú Dunaharasztiból, aki focizik és isteníti a válogatottat, utazott ma több ezer km-t, több órát és ezt kapja? Ezt. A semmit. A meccs végén utálatos füttyszó, Vedd le a mezt!-rigmusok és síró focisták

– avatott be minket a történelmi vereséget a helyszínen átélők lelkivilágba Roland.

A kurva gyenge volt a legenyhébb mondat, ami elhangzott a lefújás után:

Az éjjel most ért véget, értékelték a meccset a finomabb lelkű szurkolók, arra utalva, hogy az egy évvel korábban az országot hetekig lázban tartó Eb-szereplés után a nagyon kínos andorrai vereség volt a kijózanító pofon, ami megmutatta, milyen törékeny is a kirakat a magyar futballban.

Szinte egész meccsen nem láttunk egy megkomponált, tervszerű támadásvezetést, amiből az szűrhető le, hogy ha volt is erre előzetes elképzelése a szakmai stábnak, de a játékosokon tort ült a tanácstalanság és láthatóan Bernd Storck sem tudott hatékonyan közbeavatkozni, megoldást találni, írtuk a meccsről szóló elemzésünkben.

Kapcsolódó
Andorra-Magyarország: az ultragáz játék és ami mögötte van
A szégyenteljes andorrai szereplés után megpróbáljuk megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.

Storck bocsánatot kért, óriási blamázst emlegetett, és jelezte, hogy ő lesz az első, aki vállalja a felelősséget, Dzsudzsák pedig a meccs utáni nyilatkozatában finoman és burkoltan, de kritizálta a kapitányt, amikor azt mondta, sok volt a fiatal a keretben, ő pedig úgy érezte, egyedül maradt, hiányoztak mellőle az olyan rutinos arcok, mint Szalai, Gera vagy Priskin Tamás, akik tudják, mivel jár válogatottnak lenni, és megfelelni a szurkolóknak.

„Itt most valami nagyon nincs meg, se a csapatban, se hozzáállásban. Ha normálisan álltunk volna a mérkőzéshez, és mindenki hozza, amit tud, akkor nem hiszem, hogy 1-0-ra kikapunk.

De lehet, hogy fejben nem voltunk itt. Megvolt a lehetőségünk, hogy hamar megszerezzük a vezetést, de totyogunk, átvesszük, nem vesszük, elhagyjuk a labdát. Nekem az egyik lövésem mellément, a másikat megfogta kapus, nem tudok erre mit mondani

– magyarázta Dzsudzsák a könnyeivel küzdve.

Csak hogy kontextusba helyezzük az andorrai csapat győzelmét: története során ez volt a második nyertes tétmeccse, 66 mérkőzésen át tartó nyeretlenségi sorozata szakadt meg az 1-0-lal, amely úgy jött össze, hogy 23-szor szabálytalankodtak, 30 százalékban birtokolták a labdát, és az egész meccsen mindössze 44 pontos passzuk volt, igaz, nyolc próbálkozásukból ötször eltalálták a kaput, míg nálunk tizenkét kísérletből hét ment kapura.

„Ami Andorrában fogadott minket, arra nincs magyarázat. Lélektelen, címeres mezhez méltatlan hozzáállás több játékostól. Magyar szurkolónak lenni a lelátón mindennapos küzdelem az árral szemben és amikor azt látjuk, hogy több ezer kilométer leutazása után egyesek csak a szerelést küldik ki a pályára a helyi amatőrök ellen, az elfogadhatatlan számunkra. Sok találgatást és érdekes teóriát olvastunk, hogy mi történt a lefújás után. A játékosok nem érdemelték meg a válogatott mezét, ezért levetettük velük azt.

Nem azért tettük ezt, hogy ereklyéket gyűjtsünk, hanem azért, mert ilyen lélektelen hozzáállással egyszerűen senki sem érdemli meg, hogy magára öltse a Nemzeti Tizenegy dresszét. (…) A játékosok nagyon jól tudják, hogy akkor is mellettük állunk, amikor már senkire sem számíthatnak, és nekünk, szurkolóknak fáj a legjobban, hogy az Eb-eufória után 1 évvel ide jutottunk

írta a meccsről Facebook-oldalán a válogatott szurkolói csoportja, a Carpathian Brigade.

A meccsen pályára lépő 14 magyar játékos közül három, Nagy Ádám, Kleinheisler László és Lang Ádám a mostani keretben is szerepel, de lehetne ez a szám öt is, ám Gulácsi Pétert és Sallai Rolandot visszarendelte az RB Leipzig, valamint Freiburg.

„Egyértelmű, hogy túl könnyedén, túl lazán vettük az ellenfelet és a mérkőzést. Lehetett látni, érezni a játékosok mozgásán, reakcióin, hogy itt nem lehet baj, hogy ez afféle ujjgyakorlat. Aztán jött a hazai gól, majd a görcs, de a hajrában így is fordíthattunk volna, hiszen megvoltak a lehetőségeink” – nyilatkozta az NSO-nak bő egy hónappal az andorrai égés után Sallai, aki az utolsó húsz percre szállt be, és mostanra a válogatott egyik legfontosabb tagjává nőtte ki magát.

Az Andorrában pályára lépők közül hárman mondhatják magukat igazán vesztesnek, Tóth Bence és a csereként beálló Balogh Norbert azóta nem szerepelt a válogatottban, Gyurcsó Ádám pedig csak két találkozón jutott szóhoz.

A 76 ezer lakosú Andorra válogatottjának egyik legendája, a csapat mezében 128 meccset lejátszó Ildefons Lima amondó, nincs esély arra, hogy a számukra csodaszámba menő győzelmet megismételjék.

„Ez volt a futballtörténelmünk legnagyobb győzelme. Egy ilyen kis országnak, mint a miénk, nagyon nehéz egy válogatott meccsen győzelmet aratnia. Győzelem a magyarok ellen? Ez egyszer történhet meg egy életben.

A magyarok jobbak fizikálisan, taktikailag, és ha tisztelik az ellenfelet, akkor nyerniük kell. De ha nem győznek, az azt jelenti, hogy valamilyen problémával küszködnek

– nyilatkozta Lima, aki jelenleg nem tagja az andorrai keretnek, mert összeveszett a szövetséggel.

Kapcsolódó
„Történelmünk legnagyobb győzelme” – az andorrai legenda nem játszik a magyarok ellen
Ami nekünk még mindig fájó emlék, Andorrában óriási büszkeség.

Az elmúlt majdnem négy évben nagy utat tett meg a magyar válogatott, a jelenleg szövetségi kapitány, Marco Rossi elérte, hogy a szurkolók legalább úgy rajongjanak a csapatért, mint a 2016-os Eb idején, és bár most is sok lesz a hiányzónk, a tavaly ősz óta produkált teljesítmény elég meggyőzőnek tűnik ahhoz, hogy ne kelljen attól tartanunk, hogy az elmúlt öt tétmeccsét egyaránt elveszítő Andorra ismét megtréfál minket.

Európai vb-selejtezők, I csoport, 3. forduló:

Andorra – Magyarország, Andorra La Vella 20.45
Anglia – Lengyelország, London 20.45
San Marino – Albánia, Serravalle 20.45

 

A tabella:
1. Anglia 2 2 – – 7-0 6 pont
2. Lengyelország 2 1 1 – 6-3 4
MAGYARORSZÁG 2 1 1 – 6-3 4
4. Albánia 2 1 – 1 1-2 3
5. Andorra 2 – – 2 0-4 0
6. San Marino 2 – – 2 0-8 0