Nemzetközi foci

„Történelmünk legnagyobb győzelme” – az andorrai legenda nem játszik a magyarok ellen

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP

„A mai napig élesen él bennem az a szégyenérzet, ami bennünk volt a mérkőzés után” – nyilatkozta Nagy Ádám a 2017-es Andorra-Magyarország (1-0) világbajnoki selejtezőről, a 128-szoros válogatott Ildefons Lima pedig a DIGI Sport híradójának nyilatkozva így gondolt vissza a nem mindennapi találkozóra.

Ez volt a futballtörténelmünk legnagyobb győzelme. Egy ilyen kis országnak, mint a miénk, nagyon nehéz egy válogatott meccsen győzelmet aratnia.

Most szerdán ismét összecsap a 76 ezer lakosú miniállam a mieinkkel, nagy kérdés, ezúttal lesz-e meglepetés.

„Egy hozzánk hasonló kis ország San Marino vagy Liechtenstein ellen joggal reménykedhet, de Magyarország ellen győzni? 2017. június 9-éig álmodni sem mertünk róla. Győzelem a magyarok ellen? Ez egyszer történhet meg egy életben” – nyilatkozta Lima, aki nem tagadja, melyik fél az esélyesebb: „A magyarok jobbak fizikálisan, taktikailag, és ha tisztelik az ellenfelet, akkor nyerniük kell. De ha nem győznek, az azt jelenti, hogy valamilyen problémával küszködnek.”

Kapcsolódó
Izlandi bíró vezeti majd az Andorra elleni vb-selejtezőt
Élete első világbajnoki selejtezőjére készül.

A 41 évesen is aktív hátvéd első és utolsó válogatottsága között Guinness-rekordot jelentő 22 év és 148 nap telt el, tavaly óta mégsem számítanak rá – de nem a futballtudása miatt. Emiatt roppant dühös, és a DIGI Sportnak kiöntötte a lelkét.

„Még futballozom, de problémám van a futballszövetséggel. Amikor a koronavírus első időszakában újra elkezdtünk edzeni, és a csapatok újra futballozni kezdtek a játékosok tesztelése nélkül, akkor kijelentettem, hogy nem értek egyet azzal, hogy újrainduljon az andorrai bajnokság, mivel sok játékosnak munkája is van a labdarúgás mellett, és sokunk számára nem lenne ez biztonságos.

Ez csak a véleményem volt, ezért igencsak meglepett, amikor szeptemberben a futballszövetség elnöke jelezte, mostantól nem lehetek tagja a válogatottnak, és a játékos-szakszervezet elnökeként nem mehetek szembe a szövetséggel.

Csak akkor térhetek vissza, ha kilépek a játékosszervezetből. Mindenki erről a diszkriminációról beszél, nagyon sokan kiállnak mellettem, de folytatom a harcomat, mert a pályán szeretném befejezni a karrieremet. A bírósághoz fordultam, a kapitány szeretne visszahívni, de a szövetség csak akkor hajlandó zöld utat adni, ha visszavonom a keresetemet. De én erre nemet mondtam.”

Az Inter d’Escaldes csapatával az előző szezonban hazai kupát, bajnokságot és Szuperkupát is nyert, jó formában érzi magát, de nagyon csalódott amiatt, amit a válogatottnál tettek vele. „Egy labdarúgó válogatottbeli szereplését a sportteljesítménye alapján kellene megítélni. Nem tisztelik a jogaimat. Mintha csak Észak-Koreában élnénk. Le kellene állniuk ezzel, mert nincs semmi értelme. Az ország sporttörténelmének a része vagyok, ezt is tisztelniük kellene.”

A hazájában legendának számító Lima szerint a mostani nemzeti csapat nem vethető össze a 2017-essel. „Nem fogom látni a meccset, mert éppen edzésünk lesz. Néztem a lengyelek elleni, 3-0-ra elveszített vb-selejtezőnket, de nem tetszett, amit láttam. Már nem láttam azt a lelkesedést a csapatban, ami megvolt pár éve. A műfűvön, öt hátvéddel védekező Andorra ellen nehéz játszani, ritkán élvezet nézni az ilyen mérkőzéseket, vélhetően az angolok, lengyelek elleni magyar meccsek látványosabbak leszek. Nem a szerdai lesz a futballtörténelem legjobb mérkőzése!”

A szenvedélyes mezgyűjtő Lima játszott már Gerrard, Del Piero, a brazil és a portugál Ronaldo, Rooney, Trezeguet, de Mbappé ellen is, akit szerinte csak úgy lehet megállítani, ha meccs után mezt kérsz tőle. De vannak magyar emlékei is.

„Van egy mezem Szalaitól, megvan Geráé is, egyszer pedig Besével cseréltünk pólót. Háromszor játszottam Magyarország ellen, emlékszem, Szalai egyszer gólt is lőtt, remek játékos, mint ahogy a Premier League-ben szerepelt Gera Zoltán is az volt.”

Olvasói sztorik