Illyés Tibor/MTI
Magyar foci sport

Szoboszlai nélkül készül Eb-meglepetésre az U21-es válogatott

Gera Zoltán szövetségi edző szerint a papírforma alapján negyedik helyen végezne a csapata a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es labdarúgó Európa-bajnokság márciusi csoportkörében, de a játékosokkal közös álmuk, hogy meglepetést okoznak és továbbjutnak, írta az MTI.

A legfontosabb, hogy versenyképesek legyünk. Döntő lesz a helyzetkihasználás, három lehetőségből legalább egyet-kettőt gólra kell váltani

– fogalmazott a csütörtöki sajtóbeszélgetésen Gera Zoltán, aki 2018-as visszavonulását követően első edzői megbízatását kapta 2019-ben, amikor az U21-es nemzeti együttes élére nevezték ki.

Kapcsolódó
A Honvéd új stadionját egy MTK-Ferencváros meccsel avatják fel
Sőt a második meccsen sem a kispesti csapat fut majd ki a gyepre.

Saját szerepéről úgy nyilatkozott a 41 éves szakember, hogy meccsről meccsre több tapasztalata van, így maga is sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Példaként említette, hogy megtanulta jobban beosztani a közös munkára rendelkezésre álló nagyon rövid, általában három-, négynapos időszakot.

Gera elmondta, előnye és hátránya is van annak, hogy nem kellett selejtezőket játszani, ugyanis a tétmeccsek hiányoztak, a felkészülés viszont így kényelmesebb, nyugodtabb volt.

A több mint egy éve tartó munkáról kifejtette, a koronavírus-járvány miatt 10-12 barátságos mérkőzés elmaradt és majdnem egy év kiesett lejátszott meccs nélkül. Ennek ellenére eddig nyolc felkészülési találkozót játszottak, ebből az első hatot a csapatépítésre használta fel, ezért viszonylag sok játékost, szám szerint 39-et próbált ki.

Hozzátette, sikerült egy jó közösség kialakítása, ami elengedhetetlen a sikerekhez, illetve nagy előrelépés, hogy amíg munkája kezdetén alig játszott valaki rendszeresen az NB I-ben, addig mára a többség rendszeresen futballozik az első két osztályban. Kiemelte, hogy van konkurenciaharc a csapatba kerülésért és szerinte néhányan hamarosan a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatnak. Kulcsjátékosai közül Szoboszlai Dominikre, Szalai Attilára és Schäfer Andrásra nem számít, mert ők a felnőtt válogatotthoz tartoznak már, sérülés miatt pedig Banó-Szabó Bence sem áll majd a rendelkezésére.

„Mindhárom ellenfelet sikerült kielemezni, egy Eb-n már nincs könnyű ellenfél. A németek Bundesliga-játékosokkal érkeznek és bátran támadnak, a románok gyors, technikás futballt játszanak, a hollandoknak pedig szintén bombaerős a keretük, ráadásul rengeteg gólt szereznek, a selejtezőben ők voltak a legeredményesebbek” – mondta a csoportriválisokról Gera, aki hozzátette, a németek és hollandok ellen arra számít, hogy az ellenfél fog dominálni, de a románok ellen teljesen más mérkőzést vár.

A 23 fős keretet tíz nappal az első találkozót megelőzően kell kijelölni, azon csak sérülés esetén lehet változtatni. Ugyanakkor mivel két részletben rendezik a kontinensviadalt, továbbjutás esetén a két hónappal későbbi egyenes kieséses szakaszra lehet cserélni.

A csoportkört március 24. és 31. között rendezik, a kieséses szakasz pedig május 31-e és június 6-a között lesz. A négy csoportból az első két-két helyezett jut a negyeddöntőbe. Magyarországon Gyirmót, Székesfehérvár, Szombathely és a kispesti Bozsik Aréna lesz a helyszín, míg Szlovéniában Celje, Koper, Maribor és Ljubljana, a finálét a szlovén fővárosban rendezik.

Arról még nem döntött az európai szövetség (UEFA), hogy lehetnek-e nézők, ugyanakkor ha a helyi szabályozás szigorúbb lesz a pandémia miatt, mint az UEFA előírása, akkor az adott ország szabályai a mérvadóak.

A magyarok március 24-én a németek ellen kezdenek Székesfehérváron, majd három nappal később a Bozsik Arénában találkoznak a románokkal, március 30-án pedig Székesfehérváron zárják a csoportkört Hollandia ellen.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!