Magyar foci

Még vb-selejtezőt is lehet műfüvön játszani, itthon mégis a dagonyázás a módi

M4 Sport
M4 Sport
Évekig téma volt a hazai sportsajtóban, hogy miért húzódik el a téli szünet az NB I-ben, de ennek vége: idén már januárban is sorjáztak a mérkőzések, és már lement egy újabb kör a Magyar Kupában is, igaz, a pályák többségén bokáig állt a sár, így meglehetősen mostoha körülmények között kellett játszani.

Szegény dorogi futballpályát alaposan helybenhagyták. A Magyar Kupában a legjobb 16 közé jutás volt a tét a másodosztályú Dorog és az NB I-et toronymagasan vezető FTC meccsén, amelyen az ősszel a BL-t is megjárt csapat végül 2-1-es győzelmet ért el a 90 percnyi dagonyázás után.

Kapcsolódó
Bokáig érő sárban dagonyázta ki a továbbjutást a Fradi a kupában
A Ferencváros védője, Botka Endre azt mondta, még életében nem játszott ilyen pályán.

A meccsen egy szerencsétlen mozdulattal a Dorognak tizenegyest összehozó Fradi-védő, Botka Endre utóbb azt nyilatkozta, életében nem játszott még ilyen pályán, a vendégek edzője, Szerhij Rebrov pedig nem értette, miért kellett ilyen körülmények között pályára lépniük, miért nem lehetett halasztani.

Kapcsolódó
Rebrov: Kevés köze volt a futballhoz, nem teljesen értem, hogy miért kellett játszani
A Fradi edzője nem volt lenyűgözve a szerdai kupameccstől.

Korábban évekig rugózott itthon a sportsajtó azon, hogy miért nyúlik olyan hosszúra a téli szünet, ehhez képest a mostani bajnokságban egy nappal karácsony előtt még elmaradt meccset pótoltak, majd január 20-án már ismét bajnokit rendeztek, ekkor történt, hogy a Diósgyőr edzője becserélte Asmir Suljicot, aki gólt lőtt a Fradinak, majd jöhetett is le a pályáról, mert már nem volt rá szükség, megtette, amiért felküldték.

Kapcsolódó
Az utolsó DVTK idegenben verte meg a Fradit
Először kapott ki a címvédő Ferencváros a szezonban.

A rövid téli szünetet egyrészt az indokolta, hogy a válogatott kijutott a (jelen állás szerint) részben hazai rendezésű Eb-re, így május közepére minden sorozatot be kell fejezni, hogy legyen idő felkészülni a tornára, másfelől a koronavírus-járvány okozta létszámgondok és a nemzetközi kupaszereplés miatt is voltak olyan meccsek, amiket nem sikerült az eredeti időpontban lejátszani.

És bár az időjárás sokáig kegyes volt a csapatokhoz, a tél úgy döntött, még egyszer nekiveselkedik, és bekeményít. Tóth László, a Dorog technikai vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a helyzetüket jelentősen megnehezítette, hogy a meccset megelőző két napon hótakaró borította a pályát, amit ugyan sikerült megtisztítani, de azt nem tudták megakadályozni, hogy ne legyen nagyon mély a talaj.

Pontos adatot nem tudok mondani, de valószínűleg jelentős kár keletkezhetett a pályában. Sok választásunk azonban nem volt, mert nagy eséllyel egy-két héten belül mindenképp le kellett volna játszanunk a mérkőzést a sűrű versenynaptár miatt. Az is lehet, hogy ha másik időpontra került volna a meccs, akkor meg fagyott, kemény pályán kellett volna játszaniuk a csapatoknak, ami még sérülésveszélyesebb. Bízunk benne, hogy jövő hét elején enyhül az időjárás, és akkor sikerül a hátralévő hazai bajnokikra megfelelő állapotba hozni a pályát

– magyarázta Tóth.

A dorogi Buzánszky Jenő Stadionban lévő gyepszőnyeg régi típusú, vagyis nem fűthető, és nem szokták a fűszolár nevű szerkezettel napoztatni a füvet, de Tóth László elárulta, a pálya karbantartására évi több mint 5 millió forintot költenek általában, és a szakemberek révén tavasszal, nyáron és ősszel is megkapja a gyepszőnyeg a megfelelő gondozást (például a fű növekedésének elősegítése adalékanyagokkal, lyuggatás, homokkal felszórás, kártevők irtása).

Tervben van a komplett létesítmény felújítása is, de ennek lebonyolítása nem a klub, hanem az önkormányzat reszortja, épp ezért Tóth nem is tudta megmondani, mikor kezdődnek a munkálatok, de az is elképzelhető, hogy a hét tavaszi NB II-es bajnoki közül lesz olyan, amit már nem a saját pályáján vív meg a Dorog.

Az első hazai meccsét február 21-én a Kazincbarcika ellen vívja majd a csapat, amely addig a tokodi Monostori Tivadar Utánpótlás-nevelő Központban készül, ahol a felkészülés során is edzett. Ott egy korszerű, vízelvezetéses, automata öntözőrendszerrel ellátott gyepszőnyeg áll a csapat rendelkezésére, de a jelenlegi fagyos időben az a pálya is kemény, enyhülés esetén viszont alkalmas lesz az edzések megtartására.

A kupameccsel kapcsolatban Tóth László úgy fogalmazott, a Dorog tisztességesen helytállt, de hozzátette, úgy korrekt, ha megemlítjük, hogy a pálya állapota is szerepet játszott abban, hogy ennyire meg tudták nehezíteni a Fradi dolgát.

A hazaiak technikai vezetője azt is kiemelte, bár férfias küzdelem zajlott, de a felek sportszerűen harcoltak és vigyáztak egymásra, amit legjobban az ad vissza, hogy egyetlen sárga lapot sem osztott ki Szilasi Szabolcs játékvezető.

Adódik a kérdés: ha már februárban játszani kell, és szinte minden csapatnak van műfüves pályája, akkor miért kell a centerpályát széttúrni, főleg, hogy a járvány miatti korlátozások értelmében nézők amúgy sem lehetnek a meccsen?

„Nem látom esélyét, hogy Magyarországon professzionális szinten hivatalos tétmecset bonyolítsanak le műfüvön, bár az is igaz, a magyar válogatott is játszott ilyen borításon, amikor 2016-ban a Feröer-szigetek otthonában szerepelt vb-selejtezőn” – reagálta a felvetésünkre Tóth László.

Megkerestük az ügyben a Magyar Labdarúgó Szövetséget is, és azt a választ kaptuk, hogy a kupamérkőzéseket a szövetség által hitelesített, füves centerpályákon kell lejátszani.

„Ha centerpálya alkalmatlan, a rendező klub tesz javaslatot, melyik hitelesített tartalékpályán tudják a mérkőzést megrendezni. A mérkőzés  lejátszásáról a pálya állapotát figyelembe véve minden esetben a játékvezető dönt” – áll az MLSZ hozzánk eljuttatott válaszában.

Vagyis a helyzet nagyjából úgy néz ki, hogy sikerült lerövidíteni a téli szünetet, cserébe viszont továbbra is az időjárás kezében van a pályák és a csapatok sorsa, de valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, a legtöbb focista szívesebben vállalna be egy meccset a műfüvön, mint hogy a sárban kommandózzon.

Hozzá kell tennünk, hogy két évtizeddel ezelőtt valószínűleg kevésbé kaptuk volna fel a fejünket arra, ha a focisták nyakig sárosan jönnek le a pályáról egy-egy meccs után, és műfű hiányában akkoriban sok-sok téli edzőmeccsre került sor salakos pályán, ahol aztán tényleg dagonyázás lett a vége.

De a futball a téli hónapokban már csak ilyen, van, hogy annak is örülni kell, ha egyáltalán játszani lehet: a napokban a Bundesligában a nagy havazás áldozata lett a Bielefeld-Werder Bremen bajnoki, pedig a német stadionokban tapasztalható állapotokra ritkán érkezik panasz.

Ehhez képest nálunk legalább elmondhatják, hogy a cudar körülmények közepette sem maradt el egyetlen meccs sem.

Olvasói sztorik