M4 Sport
Magyar foci sport

Még vb-selejtezőt is lehet műfüvön játszani, itthon mégis a dagonyázás a módi

Évekig téma volt a hazai sportsajtóban, hogy miért húzódik el a téli szünet az NB I-ben, de ennek vége: idén már januárban is sorjáztak a mérkőzések, és már lement egy újabb kör a Magyar Kupában is, igaz, a pályák többségén bokáig állt a sár, így meglehetősen mostoha körülmények között kellett játszani.

Szegény dorogi futballpályát alaposan helybenhagyták. A Magyar Kupában a legjobb 16 közé jutás volt a tét a másodosztályú Dorog és az NB I-et toronymagasan vezető FTC meccsén, amelyen az ősszel a BL-t is megjárt csapat végül 2-1-es győzelmet ért el a 90 percnyi dagonyázás után.

Kapcsolódó
Bokáig érő sárban dagonyázta ki a továbbjutást a Fradi a kupában
A Ferencváros védője, Botka Endre azt mondta, még életében nem játszott ilyen pályán.

A meccsen egy szerencsétlen mozdulattal a Dorognak tizenegyest összehozó Fradi-védő, Botka Endre utóbb azt nyilatkozta, életében nem játszott még ilyen pályán, a vendégek edzője, Szerhij Rebrov pedig nem értette, miért kellett ilyen körülmények között pályára lépniük, miért nem lehetett halasztani.

Kapcsolódó
Rebrov: Kevés köze volt a futballhoz, nem teljesen értem, hogy miért kellett játszani
A Fradi edzője nem volt lenyűgözve a szerdai kupameccstől.

Korábban évekig rugózott itthon a sportsajtó azon, hogy miért nyúlik olyan hosszúra a téli szünet, ehhez képest a mostani bajnokságban egy nappal karácsony előtt még elmaradt meccset pótoltak, majd január 20-án már ismét bajnokit rendeztek, ekkor történt, hogy a Diósgyőr edzője becserélte Asmir Suljicot, aki gólt lőtt a Fradinak, majd jöhetett is le a pályáról, mert már nem volt rá szükség, megtette, amiért felküldték.

Kapcsolódó
Az utolsó DVTK idegenben verte meg a Fradit
Először kapott ki a címvédő Ferencváros a szezonban.

A rövid téli szünetet egyrészt az indokolta, hogy a válogatott kijutott a (jelen állás szerint) részben hazai rendezésű Eb-re, így május közepére minden sorozatot be kell fejezni, hogy legyen idő felkészülni a tornára, másfelől a koronavírus-járvány okozta létszámgondok és a nemzetközi kupaszereplés miatt is voltak olyan meccsek, amiket nem sikerült az eredeti időpontban lejátszani.

És bár az időjárás sokáig kegyes volt a csapatokhoz, a tél úgy döntött, még egyszer nekiveselkedik, és bekeményít. Tóth László, a Dorog technikai vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a helyzetüket jelentősen megnehezítette, hogy a meccset megelőző két napon hótakaró borította a pályát, amit ugyan sikerült megtisztítani, de azt nem tudták megakadályozni, hogy ne legyen nagyon mély a talaj.

Pontos adatot nem tudok mondani, de valószínűleg jelentős kár keletkezhetett a pályában. Sok választásunk azonban nem volt, mert nagy eséllyel egy-két héten belül mindenképp le kellett volna játszanunk a mérkőzést a sűrű versenynaptár miatt. Az is lehet, hogy ha másik időpontra került volna a meccs, akkor meg fagyott, kemény pályán kellett volna játszaniuk a csapatoknak, ami még sérülésveszélyesebb. Bízunk benne, hogy jövő hét elején enyhül az időjárás, és akkor sikerül a hátralévő hazai bajnokikra megfelelő állapotba hozni a pályát

– magyarázta Tóth.

A dorogi Buzánszky Jenő Stadionban lévő gyepszőnyeg régi típusú, vagyis nem fűthető, és nem szokták a fűszolár nevű szerkezettel napoztatni a füvet, de Tóth László elárulta, a pálya karbantartására évi több mint 5 millió forintot költenek általában, és a szakemberek révén tavasszal, nyáron és ősszel is megkapja a gyepszőnyeg a megfelelő gondozást (például a fű növekedésének elősegítése adalékanyagokkal, lyuggatás, homokkal felszórás, kártevők irtása).

Tervben van a komplett létesítmény felújítása is, de ennek lebonyolítása nem a klub, hanem az önkormányzat reszortja, épp ezért Tóth nem is tudta megmondani, mikor kezdődnek a munkálatok, de az is elképzelhető, hogy a hét tavaszi NB II-es bajnoki közül lesz olyan, amit már nem a saját pályáján vív meg a Dorog.

Az első hazai meccsét február 21-én a Kazincbarcika ellen vívja majd a csapat, amely addig a tokodi Monostori Tivadar Utánpótlás-nevelő Központban készül, ahol a felkészülés során is edzett. Ott egy korszerű, vízelvezetéses, automata öntözőrendszerrel ellátott gyepszőnyeg áll a csapat rendelkezésére, de a jelenlegi fagyos időben az a pálya is kemény, enyhülés esetén viszont alkalmas lesz az edzések megtartására.

A kupameccsel kapcsolatban Tóth László úgy fogalmazott, a Dorog tisztességesen helytállt, de hozzátette, úgy korrekt, ha megemlítjük, hogy a pálya állapota is szerepet játszott abban, hogy ennyire meg tudták nehezíteni a Fradi dolgát.

A hazaiak technikai vezetője azt is kiemelte, bár férfias küzdelem zajlott, de a felek sportszerűen harcoltak és vigyáztak egymásra, amit legjobban az ad vissza, hogy egyetlen sárga lapot sem osztott ki Szilasi Szabolcs játékvezető.

Adódik a kérdés: ha már februárban játszani kell, és szinte minden csapatnak van műfüves pályája, akkor miért kell a centerpályát széttúrni, főleg, hogy a járvány miatti korlátozások értelmében nézők amúgy sem lehetnek a meccsen?

„Nem látom esélyét, hogy Magyarországon professzionális szinten hivatalos tétmecset bonyolítsanak le műfüvön, bár az is igaz, a magyar válogatott is játszott ilyen borításon, amikor 2016-ban a Feröer-szigetek otthonában szerepelt vb-selejtezőn” – reagálta a felvetésünkre Tóth László.

Megkerestük az ügyben a Magyar Labdarúgó Szövetséget is, és azt a választ kaptuk, hogy a kupamérkőzéseket a szövetség által hitelesített, füves centerpályákon kell lejátszani.

„Ha centerpálya alkalmatlan, a rendező klub tesz javaslatot, melyik hitelesített tartalékpályán tudják a mérkőzést megrendezni. A mérkőzés  lejátszásáról a pálya állapotát figyelembe véve minden esetben a játékvezető dönt” – áll az MLSZ hozzánk eljuttatott válaszában.

Vagyis a helyzet nagyjából úgy néz ki, hogy sikerült lerövidíteni a téli szünetet, cserébe viszont továbbra is az időjárás kezében van a pályák és a csapatok sorsa, de valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, a legtöbb focista szívesebben vállalna be egy meccset a műfüvön, mint hogy a sárban kommandózzon.

Hozzá kell tennünk, hogy két évtizeddel ezelőtt valószínűleg kevésbé kaptuk volna fel a fejünket arra, ha a focisták nyakig sárosan jönnek le a pályáról egy-egy meccs után, és műfű hiányában akkoriban sok-sok téli edzőmeccsre került sor salakos pályán, ahol aztán tényleg dagonyázás lett a vége.

De a futball a téli hónapokban már csak ilyen, van, hogy annak is örülni kell, ha egyáltalán játszani lehet: a napokban a Bundesligában a nagy havazás áldozata lett a Bielefeld-Werder Bremen bajnoki, pedig a német stadionokban tapasztalható állapotokra ritkán érkezik panasz.

Ehhez képest nálunk legalább elmondhatják, hogy a cudar körülmények közepette sem maradt el egyetlen meccs sem.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!