Magyar foci

Hárman merték bevallani, mekkora a stadionüzemeltetés vesztesége

Tizenkét első és három másodosztályú klub kapott körkérdést, amit a többség vagy válaszra sem méltatott, vagy mellébeszélt.

Az Index tizenkét NB I-es és három másodosztályú futballklubot és üzemeltetőt kérdezett meg arról, 2019-ben mennyit költöttek a stadionjukra, és mennyi bevételt tudtak az üzemeltetésből összehozni. Avagy a lap arra lett volna kíváncsi, nyereségesen, vagy veszteségesen üzemelnek a magyar stadionok.

Nagy lehet a gond, mert 16 nap várakozás után egy első osztályú és két másodosztályú csapat háza tájáról érkezett érdemi válasz.

  • A Haladás arénát egy külsős, száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő cég, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. üzemeltetette eddig, de jövőre a város már a magyar államnak szeretnék átadni ezt a feladatot. Nyilván azért mert válaszukból az derült ki: 120 millió forint ráfordítással szemben 40 millió forint áll a bevételi oldalon (ez kizárólag a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. bevétele, nem pedig a Haladás Sportkomplexumé).
  • A MOL Fehérvár FC stadionját szintén az önkormányzat tartja fenn. Székesfehérvár Kommunikációs Központ úgy reagált a lap kérdésére, hogy a bevétel nettó 349,3 millió forintot összesített, amely tartalmazza a bérleti díjakat és a rendezvények bevételeit, míg a kiadás 486,9 millió forint volt, de ebben az összegben a stadion üzemeltetési költségei mellett a Sóstó Természetvédelmi Terület látogatóközpontjának költségei is benne vannak.
  • A DVSC stadionját a Debreceni Nagyerdei Stadion-üzemeltető Kft.  gondozza. A cég nevében Páll László ugyan konkrét választ nem adott, de az elmúlt esztendők tapasztalatai szerint a fenntartási költséget 300-360 millió forintra rúgnak évente, míg a rendezvényekből tavaly 260 millió forint futott be.

A többi klub vagy nem méltatta válaszra az Indexet, vagy kitérő választ adott.

Olvasói sztorik