Magyar foci

Marco Rossi majdnem lemondott az egyik vereség után

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Marco Rossi, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozott a molcsapat.hu-nak, természetesen a fő téma az Európa-bajnokságra való kijutás, valamint a Nemzetek Ligájában az elitbe való belépés volt. Az olasz arról beszélt, hogyan sikerült felépíteni ezt a csapatot két év alatt.

Kapcsolódó
Eldőlt, melyik kalapból húzzák Magyarországot a vb-selejtezőben
Másfél héten belül megtudjuk, mely csapatokkal kell majd megküzdeni a világbajnoki részvételért.
  • Először is a fejekben kellett rendet tenni, sokan lógatták a fejüket, meg kellett őket győzni, hogy nemcsak helyes az út, hanem a sikerek is idővel jönni fognak. A görögök ellen megnyert NL-meccset tartja ebből a szempontból fordulópontnak.
  • „Nem építkezhetünk olyanokkal sem, akik összetévesztik az önbizalmat a nagyképűséggel, de az sem jelent segítséget a csapatnak, aki – akár a munkától, akár az ellenféltől – megijed” – mondta Rossi, aki azt is elárulta, olyan játékosokat kerestek, akik értik a játékot, fejben egyben vannak, akik képesek csapatban gondolkodni, fegyelmezettek és bárki ellen megvan a kellő önbizalmuk.
  • Ezután a keret megvolt, a kezdőt pedig többnyire az ellenfél határozta meg. Nála továbbra is kihagyhatatlan Szalai Ádám. „Túl azon, hogy nem hallom a kritikusokat, ahogy sorolják az Ádihoz hasonló kvalitásokkal rendelkező magyar középcsatárok neveit, számomra ő a csapatunk igazi vezére” – mondta, hozzátéve, hogy a csatár az utolsó leheletéig küzd a pályán. Reméli, rendeződik a helyzete, mert, ha nem lesz játékban, akkor nem számolhat vele.

Marco Rossi azt is elmondta, hogy a Wales elleni elveszített Eb-selejtező volt eddig számára a mélypont. „A walesi mérkőzés után majdnem lemondtam!”

Egyszerre látott a csapaton mindent, amit el akart kerülni: hit és önbizalom nélkül, az ellenfelet túlságosan tisztelve léptek pályára. Mert például Horvátországban is rosszul játszottak, de arra volt magyarázat (ezt nem részletezte), de ami Walesben történt, arra nem.

„Mutattam egy utat a játékosoknak, akik úgy döntöttek, jó irányba mutatok. Az úton azonban már ők mentek végig, ők harcoltak meg minden sikerért, és ők értek végül célba. Most, hogy lezárult egy szakasz, az ember mérleget von.

Bő két év alatt egy romokban heverő csapatból felépítettük azt a magyar válogatottat, amely legyőzte Horvátországot, Walest, Görögországot és Törökországot, kijutott az Európa-bajnokságra, és feljutott a Nemzetek Ligája legmagasabb osztályába.

Álszerénység lenne azt mondanom, hogy nem vagyok elégedett” – vont végül mérleget Rossi, aki a világranglistán a legjobb harminc közé szeretné a válogatottat, amely a legfrissebb állás szerint a negyvenedik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik