Magyar foci

El sem hinnénk, milyen sok múlik a válogatott törökök elleni meccsén

Szerda este a törökök elleni mérkőzéssel zárja a Nemzetek Ligája-szereplését a magyar labdarúgó-válogatott, amely akár meg is nyerheti a csoportját, amennyiben az utolsó játéknapon több pontot szerez, mint a vele azonos pontszámmal rendelkező, de az egymás elleni eredmények miatt (idehaza 2-3, Moszkvában 0-0) jobban álló orosz csapat.

Az Eb-részvétel kivívásában nagyon komoly jelentősége volt az előző Nemzetek Ligája-sorozatnak, a mostani pedig a vb-szereplést befolyásolhatja. A magyar válogatott 1986 óta nem járt világbajnokságon, és ha hinni lehet a We Global Football nevű oldal előrejelzésének, akkor a december 7-i sorsolást a harmadik kalapból várhatjuk.

A vb-selejtezők során a tíz csoport győztese automatikusan kijut a 2022-es katari tornára, a csoportmásodikok pedig pótselejtezőt vívnak. 

Látva a kalapok beosztását, az elsőből érkező ellenfelek miatt az első helyre minimális az esélyünk, de a másodikból is kaphatjuk Svájcot, Lengyelországot vagy épp a nemrég minket oda-vissza legyőző Szlovákiát, úgyhogy itt jön képbe a Nemzetek Ligája fontossága. A vb-pótselejtezőkön ugyanis a tíz csoportmásodik mellett két olyan Nemzetek Ligája-csoportgyőztes is szerepelhet, amely a vb-selejtezők során nem vívta ki a jogot, hogy ott legyen a vébén.

Mivel a Nemzetek Ligája B osztályában két jelenlegi csoportelső, Wales és Ausztria is olyan pontszámmal áll (13, illetve 12), amit mi már nem érhetünk el, így sok feltételnek kell teljesülnie, hogy megcsípjük a vb-pótselejtezős lehetőséget, főleg, hogy a 12 pótselejtezős csapatból mindössze 3 jut ki a vébére, vagyis két párharcot kellene nyerni.

A törököket idegenben Szoboszlai Dominik csodás szabadrúgásával vertük, a Salzburg középpályása most nem segíthet, mert vissza kellett utaznia a klubjához, de a többieknek van miért hajtani.

Az utolsó forduló párosítása a csoportunkban:

MAGYARORSZÁG – Törökország, Puskás Aréna 20.45
Szerbia – Oroszország, Belgrád 20.45

Az állás: 1. Oroszország 8 pont, 2. Magyarország 8, 3. Törökország 6, 4. Szerbia 3

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik