Élő Magyar foci

Drámai fordítással jutott ki a magyar válogatott a foci-Eb-re

Aki ott volt, biztos nem felejti el: 2016 nyarán Marseille egy napra magyar várossá változott, a kikötőben rég látott ismerősök pacsiztak, hogy aztán a Stade Vélodrome-ban 25-30 ezer szurkolónk buzdítsa a válogatottat, amely 1-1-es döntetlent játszott Izlanddal a franciaországi Eb csoportkörének második fordulójában.

A magyar válogatott most azzal a céllal lépett pályára, hogy 2016 után ismét Eb-n szerepeljen, és az ellenfél az az Izland volt, amelynél a 2016-os meccsen látott kezdőből tíz ember most is bekerült a keretbe.

Izland átlátszó, mint az üveg, de pont ettől veszélyes
Csütörtök este Európa-bajnoki pótselejtezőt játszik a Puskás Arénában a magyar labdarúgó-válogatott, a részben budapesti rendezésű tornára való kijutáshoz Izlandot kell legyőzni. A kérdés: hogyan?

A mostani Eb-pótselejtező amolyan vigaszság volt mindkét csapat számára, hiszen mi a negyedik, Izland a harmadik helyen végzett csoportjában a selejtezőkön, de a Nemzetek Ligája révén kaptunk még egy esélyt.

Nem kezdtük jól a meccset, az izlandiak sokkal élesebbek voltak, és már a 4. percben helyzetbe kerültek egy szöglet után, de Pálsson fejesét Gulácsi fogta.

A 11. percben azonban sajnos nagyot hibázott a magyar csapat egyik legmegbízhatóbb játékosa, Gylfi Sigurdsson 17 méterről, jó helyről elvégzett szabadrúgását ugyanis beejtette Gulácsi.

Az izlandiak nem húzódtak vissza a gól után sem, hanem rendre több játékosuk is ott portyázott a magyar térfélen, ezzel zavarták meg a labdakihozatalokat. A magyar csapat nagyon lassan melegedett be, a 22. percben aztán pontrúgásból egyenlíthettünk volna, de Sallai nagyon ígéretes fejese egy védő testéről pattant szögletre, majd a sarokrúgás után Orbán bólintását kapcsolta le a kapus.

Az első félóra végén Botka mentett óriásit az ötösön belül, majd az utolsó tíz perc a miénk volt, de Szoboszlai ígéretes helyről nem tudta betekerni a szabadrúgást, aztán a következő pontrúgása már sokkal veszélyesebb volt, miután megpattant a sorfalon, de erre meg Halldórsson ért oda.

A második félidőben szinte végig ugyanaz volt a forgatókönyv: mentünk előre, de hiányzott az ötlet. A 87. percben egy hatalmas izlandi helyzet maradt ki, amikor A. Gudmundsson becsúszva nem találta el a kaput, majd egy perccel később jött a magyar egyenlítés, amit két csere hozott össze: Nikolics passza a védőkön flipperezve került Nego elé, aki a jobb alsóba passzolt.

Érdekes egybeesés: a marseille-i meccsen szintén a 88. percben egyenlítettünk, és Nikolicsnak abban is szerepe volt.

És amikor már mindenki kezdett a gondolattal barátkozni, hogy jön a hosszabbítás, akkor egy újabb izlandi elpuskázott lehetőség után a magyar kontra végén Szoboszlai lövése bevágódott a bal kapufáról, vagyis összejött a fordítás, ami Eb-részvételt ért.

A magyar csapat az Eb-n a címvédő Portugália és a világbajnok Franciaország ellen is idehaza, a Puskás Arénában játszhat, a harmadik ellenfél pedig a 2014-es vb-győztes Németország lesz, akivel Münchenben találkozunk. Feltéve, hogy az UEFA marad az eredeti tervnél, és továbbra is 12 városban szórja szét az Eb-meccseket.

Eb-pótselejtező, döntő:

Magyarország – Izland 2-1 (0-1)
Budapest, Puskás Aréna
v.: Kuipers (holland)
Magyarország: Gulácsi – Fiola (Lovrencsics, 61.), Botka, Orbán, Szalai A., Holender (Nikolics, 72.) – Kalmár (Sigér, 61.), Nagy Á. (Nego, 84.), Szoboszlai – Sallai, Szalai Á (Könyves, 84.).
Izland: Halldórsson – Pálsson, R. Sigurdsson, Árnason, Magnússon – Sigurjónsson (Ingason, 87.), Gunnarsson (Skúlason, 83.) Bjarnason, G. Sigurdsson,  – J. Gudmundsson (Bödvarsson, 73.), Finnbogason (A. Gudmundsson, 73.).
gól: Nego (88.), Szoboszlai (90+2.), illetve G. Sigurdsson (11.)
sárga lap: Szalai A (63.), illetve G. Sigurdsson (5.), Ingason (90+5.)

A meccs statisztikája:

Infografika: www.sofascore.com

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Gulácsinak is volt dolga

Gudmundsson kapott remek labdát, de szerencsére elég hamar ellőtte, Gulácsinak így csemege volt a lövés.

Elment a jobb felső mellett

A sorfal fölött elcsavarta a labdát a Salzburg középpályása, de nem sikerült a kaput eltalálnia.

Szoboszlai: itt a lehetőség!!!

Az izlandiak most percek óta megszállták a saját térfelüket, szinte folyamatosan nálunk van a labda, de nem igazán találunk rést a bunkeren. Na talán most, 20 méterről lőhetünk szabadrúgást!

Nem pattant ki róla

Holender kapott jó labdát a bal oldalon, megverte a védőjét, majd ballal lőtt, Halldórsson ezt is elcsípte. Mintha kezdene éledezni a csapat.

Botka, a hős!

A leshatárról induló Finbogason adta be a labdát, Botka pedig akrobatikus mozdulattal tudott menteni Bjarnason elől.

Nem húzódik vissza Izland

Több játékosuk is rendre ott cirkál a magyar térfélen, ezzel zavarják a labdakihozatalainkat. Úgy tűnik, ezzel meg is leptek minket.

Hogy maradhatott ilyen üresen?!

Finnbogason 11 méterről fejelhetett, szerencsére nem volt erő a fejesben, így Gulácsi zsákmánya volt a labda, de ijesztően üresen volt középen az izlandi csatár.

Két veszélyes magyar fejes

Sallai fejelhetett Szoboszlai szabadrúgása után, de egy izlandi testéről szögletre pattant a labda. A sarokrúgást is Szoboszlai végezte el, ezúttal Orbán fejelt, de Halldórsson védeni tudott.

Vezet Izland!

Gylfi Sigurdsson lőtte a szabadrúgást, Gulácsi meg akarta fogni a labdát, de kicsúszott a kezei közül, és a gólvonal mögé pottyant a labda. 0-1.

Tusup is drukkol

Hosszú Katinka exférje emlékszik, hogy mekkora őrület volt itt négy éve, amikor az Eb-n szerepelt a magyar csapat.

Orbán kapott egyet

Bjarnasonnal ugrott fel fejelni, és az izlandi arcon találta a karjával. De folytatja a Lipcse védője.

Olvasói sztorik