Magyar foci

Itt a Vidi nagy esélye, hogy megmutassa, fel tud nőni a Fradi mellé

Amióta a labdarúgó NB I-ben csak 12 csapat szerepel, csak egyszer, 2017-ben fordult elő, hogy az aktuális szezon végén az első két helyen nem a Ferencváros és a Fehérvár állt. Az elmúlt öt évben 16 rangadót vívott egymással a két csapat, és mindössze ötször született Vidi-siker.

A magyar labdarúgó-bajnokság elmúlt öt évében két dolog vált biztossá: a bajnoki cím első számú várományosa a Ferencváros, míg a legnagyobb kihívója a Fehérvár. Ezt nem csak a csapatok játékosállományának erejével lehet alátámasztani, hanem azzal is, ha az NB I tabellájára pillantunk, hiszen jelenleg is a Vidi áll második helyen az FTC mögött, sőt

mióta 12 csapatos az OTP Bank Liga, azóta egy kivétellel (Honvéd, 2017) csak a székesfehérvári és a ferencvárosi focicsapat végzett az első két helyen.

Okkal mondhatjuk tehát, hogy döntő jelentőségű, hogy Magyarország két legerősebb együttese – ha az elmúlt évtized európai szereplését vesszük alapul, akár kirakatcsapata – feszül egymásnak a hétvégi fordulóban.

A rivalizálás elmélyülése

2015 nyarán Thomas Doll már a harmadik idényét kezdte a Fradival, abszolút nem számított új karakternek az élvonalban, ráadásul friss Magyar Kupa-győztesnek mondhatta magát. A szezont megnyitó Magyar Szuperkupa-mérkőzésen az aktuális bajnok Vidivel kellett összecsapnia, ahol viszont a túloldalon Joan Carrillo távozott a kispadról, így aztán mindenki kíváncsian várta, az újonnan kinevezett Bernard Casonival mit mutat majd a csapat. Utóbb kiderült, nem sokat.

A Ferencváros még úgy is simán 3-0-ra hozta a Szuperkupát, hogy Michal Nalepát a 37. percben kiállította a játékvezető. Ez egyébként a két csapat között lejátszott utolsó kupadöntő a mai napig.

A székesfehérváriak vesszőfutása folytatódott, Casonit villámgyorsan kirúgták, miután tíz tétmérkőzésből hatszor kikapott. Ebbe beletartozott a negyedik forduló rangadója is, amikor 3-1-re nyert az FTC. A francia szakember helyére Horváth Ferenc ült le, aki már jobban megszorongatta Dollt. Két egymás elleni mérkőzésük volt, az elsőn Radó András góljával 1-0-ra nyert az FTC, a másodikon viszont már jött az üldözők bosszúja, Stopira bekotort egy brusztolós gólt és ezzel elkezdődött Thomas Doll nyeretlenségi szériája a legnagyobb kihívóval szemben.

A rengeteg edzőváltáson áteső fehérváriak Henning Berggel veretlenek maradtak a Ferencváros ellen két döntetlennel és egy győzelemmel, de a bajnoki címről lemaradtak, így a norvégnak is mennie kellett. Az igazán nagy rivalizálás akkor kezdődött el a két csapat között, amikor Marko Nikolic vette át a Vidit.

A szerb edző taktikai felkészültsége érezhetően sok gondot okozott a Fradinak, ennek köszönhetően bajnoki címet nyert a Fehérvár, majd  az Európa Ligába csoportkörébe is bejutott. Pedig a selejtezőkben olyan pletyka is szárnyra kapott, hogy Doll segített a Malmö csapatának felkészülni a Vidiből.

Thomas Doll tagadja a Vidi elleni kémkedést
Bő tíz nappal a Malmö edzőjének leleplező nyilatkozata után Thomas Doll is úgy érezte, meg kell szólaljon az ügyben.

Megváltozni látszott a dinamika az NB I-ben, a Fehérvár úgy tűnt, lépéselőnybe került a Ferencvárossal szemben. Mégsem ez okozta főleg Doll vesztét, hanem a siralmas nemzetközi mérlege. Az FTC öt évig képtelen volt irányításával a második selejtezős körnél továbbjutni Európában. Amikor már sem az NB I megnyerése, sem egy jó nemzetközi kupaszereplés nem jött össze, a vezetőség a váltás mellett döntött.

Thomas Doll mutatója a Fehérvár ellen a 12 csapatos NB I-ben

Bernard Casoni ellen két győzelem,
Horváth Ferenc ellen egy győzelem, egy vereség,
Henning Berg ellen két döntetlen, egy vereség,
Marko Nikolic ellen egy győzelem, egy döntetlen, egy vereség

Összesen: négy győzelem, három döntetlen, három vereség.

Ma már persze tudjuk, hogy nagy fogás volt a német szakember helyére ültetett Szerhij Rebrov megszerzése, de a kezdeti mérkőzéseken, eredményeken még ez nem ütközött ki. A Marko Nikolic elleni első csatára ráadásul alig volt ideje készülni, augusztus 22-én írt alá a Ferencvároshoz és szeptember másodikán már a címvédőt fogadta. Ilyen körülmények között a 2-2-s döntetlen teljesen vállalhatónak mondható eredménynek számított.

A decemberi visszavágóra azonban már alakult egy kicsit a rebrovi csapat játéka, Ivan Petrjak igazán különleges gólt is szerzett ezen a találkozón, ám végül mégis a Vidi örülhetett a győzelemnek. Ez volt Nikolic egyetlen meccse, amikor legyőzte Rebrovot.

A Ferencváros ezután nemes bosszút állt, áprilisban 4-1-re ütötte ki az idők közben EL-ből kieső Nikolic-csapatot és elképesztő magabiztossággal, 13 ponttal lett bajnok. Az FTC javában készült a nyári Bajnokok Ligája-selejtezőkre, amikor jött a sokkoló pofon: a Sahtar Donyecktől kölcsönvett, a Fradi alapemberének számító Petrjakot kivásárolta a Mol Vidi FC a szerződéséből.

Rebrov szerint sokkolta a Fradit, hogy Petrjak a Vidibe igazol
Megpróbálták megtartani a játékost, a vezetőedző még Kijevbe is elutazott tárgyalni.

Hatalmas balhé lett az ügyből, Rebrovot sokkolta a hír, míg a klub vezetősége dühöngött és a két egyesület között nagyon hűvös lett a viszony. Ha valamikor igazi rivalizálás indult, ez volt az a pillanat.

A magyar futball hajnalán a nagy fővárosi klubok elnökei, tulajdonosai, Aschner Lipót, Brüll Alfréd és Springer Ferenc nem szerződtek egymással, csak egymás szemébe néztek és azt mondták, soha nem fogják egymást szándékosan gyengíteni. Én azt gondoltam, nekünk erről nem is kell beszélnünk, mert lassan nyolc éve vezetjük a Ferencvárost, de mi nem bántottunk meg így másokat

– mondta a 24.hu-nak az ügyről Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke.

Rebrovnak azonban volt még muníciója, a klubhoz csábította a mai napig meghatározó játékosnak számító Ihor Haratint és Olekszandr Zubkovot. A Fradi 2-1-re verte októberben a Vidit, majd februárban, már Joan Carrillo ellen aratott 1-0-s sikert éppen Zubkov találatával. Nem sokkal később a koronavírus-járvány miatt leállt a bajnokság és bár júniusban Carrillo csapata 1-0-ra legyőzte Rebrovékat, a Fradi bajnoki címe nem forgott veszélyben.

Szerhij Rebrov mutatója a Fehérvár ellen

Marko Nikolic ellen kettő győzelem, egy döntetlen, egy vereség
Joan Carrillo ellen egy győzelem, egy vereség

Összesen: három győzelem, egy döntetlen és kettő vereség.

Rebrovnak azonban Nikolic és Carrillo után újabb ellenfele lett Márton Gábor személyében. A magyar szakembert először 2020-ban nevezték ki NB I-es csapat élére, a nagy bajban lévő Zalaegerszeg kispadjára ült le.

Márton nem vallott kudarcot, a ZTE játéka egészen látványos lett a bajnokság végére, stabil védekezésre épített és gyors, agresszív kontrákkal gyűjtögette a pontokat a kiesés elől menekülő együttes. A feltámadás olyan jól sikerült, hogy a Zalaegerszeg a 7. helyen végzett az NB I-ben, 4 pontra a kieső Debrecentől. Ehhez a meneteléshez egyetlen Fradi elleni találkozó tartozott, március elején, még a koronavírus-járvány miatti leállás előtt 1-1-s döntetlent harcolt ki Márton csapata.

A remek zalaegerszegi játék és fejlődés azt eredményezte, hogy a nyáron távozó Carrillo helyére Márton Gábort nevezte ki a MOL Fehérvár FC. Ugyan magabiztos kezdésről nem beszélhetünk – az első két bajnokin a ZTE és a Paks ellen is döntetlent játszott a Vidi, valamint az ír Bohemians ellen is csak tizenegyesekkel jutott tovább – az NB I-ben hét meccs után is veretlen még az együttes.

Az elvárások azonban nagyobbak, mint a Zalaegerszegnél, ezt lapunknak megerősítette Kovács Zoltán sportigazgató is, aki szerint egyértelmű cél nemcsak versenyben lenni a Fradival, hanem le is győzni a zöld-fehéreket.

Nem csupán vágy, kimondott cél a Fradi legyőzése
Európai kupaszereplés, edzőkérdés, átigazolások – terítéken a Fehérvár FC futballcsapata.

Mártonnak így aztán meg kell oldania azt, amit a Dinamo Kijevnek nem sikerült a Bajnokok Ligájában: legyőzni a Ferencvárost.

NB I, 9. forduló

Október 31.: Puskás Akadémia-Zalaegerszeg (14:45)
Október 31.: Budapest Honvéd-Mezőkövesd (17:00)
Október 31.: Fehérvár FC-Ferencváros (19:30)
November 1.: Budafok-Paks (14:05)
November 1.: Újpest-MTK (16:00)
November 1.: Kisvárda-Diósgyőr (18:30)

Kiemelt kép: BRUNO FAHY / BELGA MAG / Belga via AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik