Magyar foci

Óva intenek a tömegrendezvényektől, de a Fradi-Újpest telt házas lesz

Ugyanakkor lehet, hogy addigra már kötelező lesz a maszkviselés a stadionokban.

Szombaton rendezik a Ferencváros és az Újpest rangadóját a labdarúgó NB I-ben, és a klub jegyértékesítő rendszere alapján vélhetően telt ház előtt. Ahogy arra a 444 cikke felhívta a figyelmet, az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a napokban még arra szólította fel az embereket, hogy ne vegyenek részt tömegrendezvényeken. A lap épp emiatt rákérdezett a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergelynél, hogy tömegrendezvények számít-e a mérkőzés és a miniszterelnökséget vezető miniszter támogatja-e az azon való részvételt.

Gulyás először azt válaszolta, hogy szabadtéri rendezvényről van szó, és ha csak minden harmadik vagy negyedik széken ül valaki, akkor nem tartozik a különösen veszélyes események közé. Ez a távolságtartás viszont telt ház mellett nem fog teljesülni, és az MLSZ a korábbi korlátozásokat már nyáron, a járvány enyhülésekor eltörölte, azaz korlátlanul mehetnek nézők a stadionokba, és ahogy a példa is mutatja, általában egy kupacban vannak az emberek a lelátón. Ugyan a koronavírus-járvány második hulláma a tavaszinál sokkal súlyosabb, azóta sem változtattak ezen, miközben nemzetközi kupameccseken csak a stadionok 30 százalékát lehet megtölteni, de például a Barcelona és a Ferencváros BL-meccsére nem mehettek nézők a bő 90 ezer néző befogadására alkalmas Nou Campba.

Ha Önt a Fradi-meccs érdekli, semmiképpen ne hagyja ki, csak maszkot viseljen

– jegyezte meg Gulyás Gergely, aki azt is mondta, hogy maximálisan biztonságban érezné magát a lelátón.

Bár most még nem kötelező a hazai stadionokban a maszkviselés, az Origo azt írta csütörtökön délután saját információira hivatkozva, a kormány rendelet fog kiadni arról, hogy szabadtéri eseményeken, így a sportrendezvényeken is kötelező lesz a maszkviselés. Azt is írják, hogy a rendezőt is megbüntethetik majd és azt is, aki nem visel maszkot. Ez a rendelet végül a csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg:

Szigorít a kormány: maszkot kell viselni a szabadtéri rendezvényeken péntektől
Az október 23-ai eseményeken már maszkban kell lenni.

A kiemelt kép a 2019 októberi Ferencváros-Újpest bajnokin készült. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik