Magyar foci bajnokok ligája

Sigér Dávid két éve még az NB I-ből is kiesett, ma már a Barca ellen készül

A modern labdarúgás egyik legnagyobb drámája, amikor lemondanak egy-egy játékosról. Fiatalként, akadémistaként, sőt bántóan gyakoriak azok az esetek is, amikor tíz-tizenöt évnyi korosztályos futball után egyszercsak új életet kell kezdenie egy-egy focistának.

A csúcsfutball legnagyobb problémája, amiről soha senki sem beszél
Mindenki szeret arról ábrándozni, hogy focista lesz. Mi történik azokkal, akiknek egy évtizeden át azt mondják, hogy eljön majd az ő idejük is, ám egyik napról a másikra csapat, motiváció és pénz nélkül kell a tükör elé állniuk?

Sokáig úgy állt, hogy a Ferencváros középpályása, Sigér Dávid is hasonló sorsra jut. A debreceni utánpótlást végigjárva az NB III-as csapatig fölfelé ívelt Sigér pályafutása, ám végül Létavértesről nem sikerült továbblépnie. Végül 2012-ben eljött a váltás ideje, előbb a Mezőkövesd, majd a Balmazújváros kölcsönjátékosa lett, sőt utóbbi végleg meg is kaparintotta játékjogát. Ez bizonyult fordulópontnak, két remek évet követően Feczkó Tamás csapata meglepetésre feljutott az NB I-be, így aztán sikerült ott is megmutatnia magát.

A kiváló őszi játékra pedig több élvonalbeli klub is felfigyelt, a középpályás pedig annyira kilógott, hogy menedzser után kellett néznie, Dr. Horváth Zsolt bizonyult a legjobb megoldásnak. A menedzsernek nyáron sok dolga is akadt, végül azonban az NB I egyik legerősebb csapatába, a Ferencvárosba igazolt.

Ősszel jól ment a játék a Balmazban. Ekkor fordult meg a fejemben, hogy kellene egy menedzser. De azt mondtam magamban, hogy néz az ki, hogy én udvarolgatom körül valamelyiket. Erre milyen az élet, pár héttel később bejelentkezett Zsolt – aki sajnálatos módon pont Debrecenben fejezte be idő előtt a futballt –, hogy üljünk le beszélgetni, mert lát bennem fantáziát

– mondta klubváltásáról lapunknak Sigér Dávid 2018-ban, napra pontosan két éve.

A Fradi új csillaga kis híján áldozatul esett a magyar futball rossz kiválasztási rendszerének
Miként lehetséges, hogy hét évnyi alacsonyabb osztályú futball után derült ki, hogy Sigér Dávid Magyarország kirakatcsapatának szintjét is megüti? Interjú.

Innentől aztán beindult a futballista karrierje, Thomas Doll után Szerhij Rebrov is számított a középpályásra, aki előbb magyar bajnok, majd magyar válogatott lett. Amikor 2018-ban kiesett a Balmazújvárossal, aligha mondta volna róla bárki is, hogy egy nap majd a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccsre készül majd. Pedig éppen ez történt.

Az elmúlt évben több későn érő futballista is reneszánszát élte, az elmúlt szezonban Cseri Tamás annyira jól játszott a Mezőkövesddel, hogy a válogatottba is bekerült, Könyves Norbert szintén 31 évesen debütált Szerbia ellen, ráadásul győztes gólt is szerzett.

„Moholban minden kisfiú arról álmodik, hogy gólt lő a magyar válogatott mezében”
19 évesen azért hagyta hátra szerbiai szülőfalujában a családját, hogy Magyarországon futballozhasson, majd vasárnap, a szerb–magyar Nemzetek Ligája-meccsen élete első válogatott fellépésén győztes góllal debütált a válogatottban. Interjú Könyves Norberttel.

Cseri és Könyves esete is imponáló, de Sigért a Debrecenből elengedték, az NB I-ből kiesett, hogyaztán bajnok, válogatott, sőt BL-ben szereplő futballista legyen. Van-e ennél inspirálóbb történet a magyar labdarúgás elmúlt éveiből?

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Olvasói sztorik