Magyar foci

„Moholban minden kisfiú arról álmodik, hogy gólt lő a magyar válogatott mezében”

Könyves Norbert 19 évesen azért hagyta hátra szerbiai szülőfalujában a családját, hogy Magyarországon futballozhasson. Tizenkét évvel később lett magyar válogatott, és milyen a sors, Marco Rossi szövetségi kapitány pont Szerbia ellen állította a kezdőbe. Sorsszerű az is, hogy a Nemzetek Ligája-mérkőzésen a ZTE labdarúgója egy 20. percben szerzett, végül meccset eldöntő góllal hálálta meg a bizalmat. Interjú.

Vasárnap élete első válogatott meccsén betalált, pályafutása 303. mérkőzésén pedig már összesen nyolcvankét gólnál jár. Emellett kiosztott már 35 gólpasszt is, ami, ha nem is világklasszis teljesítmény, de a magyar élvonal szintjén megsüvegelendő. Nem érzi úgy, hogy az NB I legalulértékeltebb támadóinak egyike?

Akadt pár remek szezonom eddig is, például Debrecenben és Pakson is jól ment a futball, ezért hazudnék, ha azt mondanám, még soha nem gondolkodtam el azon, mit kéne még tennem ahhoz, hogy meghívót kapjak a válogatottba. De alapvetően nekem nem ezzel kell foglalkoznom, hanem azzal, hogy a lehető legjobb tudásom szerint játsszak, a többi meg majd jön, ha kell.

Fotó: Srdjan Stevanovic /Getty Images

És mire jutott, miért nem jött eddig?

Meglehet, csak most értem meg igazán a feladatra. De a szerencse szerepe sem elhanyagolható.

Mégpedig?

Sok összetevője lehet annak, hogy beválogassanak. Lehet, hogy most a koronavírusnak is szerepe van ebben, vagy annak, hogy hét nap alatt három tétmeccset játszunk, így többet kell rotálni. De úgy általában fontos, hogy jókor legyél jó helyen, épp akkor játsszál jól, amikor néznek.

És persze kell egy bátor kapitány. Ezúton is köszönöm Marco Rossinak a bizalmat.

Élt vele. Összességében hogy érezte magát a pályán?

Izgatottan készültem a mérkőzésre. Bár ez a fajta feszültség velejárója minden meccsnek, ezúttal a szokásosnál jobban a hatása alá kerültem. Végül is 31 évesen debütálhattam a válogatottban, bizonyítani szerettem volna, nem véletlenül kerültem ide.

Meddig tartott a drukk, mikor nyugodott meg végleg?

Ahogy belefújt a játékvezető a sípjába, egyből a meccsre koncentráltam. Ezzel el is múlt.

Az erős bizonyítási vágy számlájára írandó, hogy a pályára lépő 30 labdarúgó közül csatár létére magasan a legtöbb, összesen hat szabálytalanságot jegyeztek fel a neve mellé?

Nincs ebben semmi különös, előfordul ez a bajnokikon is. Brusztolós játékos vagyok, többnyire keményen megyek bele a párharcokba. Könnyen lehet, hogy a hat szabálytalanságom is kellett a győzelmünkhöz, hiszen a szerbek is harcos játékosok.

Az ellenfelei tudták, hogy beszél szerbül, érti őket?

Szerintem nem. Mérkőzés közben vették le, hogy hoppá, ez érti, amit mondunk.

Mi hangzott el a pályán az ellenfél szájából egy-egy szigorúbb belépő után?

Először, ha jól emlékszem, Milivojevic ellen szabálytalankodtam. Nem tetszett neki, mondta a magáét.

Mit ?

Semmi különöset, csak ami a meccseken általában elhangzik ilyenkor. Meglepődött, amikor válaszoltam neki. Onnantól ment a zrika oda-vissza.

A meccs alatt vagy a hármas sípszó után a pályáról lefelé ballagva mi volt a szerb sztárok véleménye a találkozóról?

Tadiccsal beszéltem pár szót a mérkőzést követően. Ő Topolyán született, gyerekként játszottunk egy klubban. Nagyon kiakadt a végeredménytől. Általánosságban elég mérgesnek tűntek, mert mindenképp meg akarták nyerni a meccset. Nem tudták hova tenni a vereséget.

És hova teszi Könyves Norbert ezt a győzelmet?

Az első válogatott meccsen kezdőként pályára lépni és győztes gólt lőni, az karriercsúcs. Lesz mit mesélnem a gyerekeknek, unokáknak.

Érzett különbséget iram, technikai tudás terén mondjuk a ZTE–Diósgyőr meccshez képest?

Az első félidőben kevésbé, a másodikban már igen. Akkor a szerbek jócskán felgyorsították a játékot.

Eddigi találatai közül hova sorolja a vasárnap estit?

A kibrusztolt gólok közé. Lőttem már pár ilyet.

Ez a szebb vagy a 2012. novemberi örökrangadó 94. percében, fél pályán túlról szerzett találata?

Ez most nem volt olyan látványos gól, de simán fölér azzal. Arra is emlékszem, de erre örökre fogok.

Azt mondta, ez a „karriercsúcs”. Lehet még ennél feljebb?

Meglátjuk, mit hoz a jövő. Most, hogy 31 évesen behívtak a válogatottba, és úgy debütáltam, ahogy, bármi megtörténhet.

Még az is, hogy netán szerdán Oroszország ellen is pályára lép és betalál?

Ez Marco Rossitól függ. De természetesen örülnék neki, ha ismét lehetőséget kapnék, bár ezzel persze mindannyian így vagyunk a keretben.

Pályafutása végén esetleg összejöhet egy nemzetközi karrier is?

Nem gondolom, hogy 31 évesen nemzetközi karrierbe kezdenék.

A tapasztalat azt mutatja, aki Szerbiában nagyjából minden második meccsén rúg egy gólt vagy ad egy gólpasszt, azt azonnal komolyabb nyugat-európai bajnokságba viszik. Ilyen teljesítménnyel Szerbiából szebb ívű klubkarriert lehetne befutni. Ebből a szempontból sosem bánta meg, hogy Magyarországra települt?

Semmiképp. Moholból, ebből a kis szerbiai, nagyrészt magyarok lakta településből eljutni az NB I-ig oltári nagy megtiszteltetés.

A helyieknek mit jelent a magyarság?

A 7–8 ezres nagyközség Magyarország területe volt régen, ma is nagyjából 60 százaléka magyar. Magyar iskolába jártam, magyarul folyt a tanítás, mellette tanultuk a szerb nyelvet. Szóval magyarként nőttem fel.

Több mint tíz éve él Magyarországon. Innen nézve mit jelent önnek a szerbiai Mohol?

Mintha nem lenne határ, és ugyanúgy Magyarországhoz tartozna ma is. Épp ezért Moholban és a közeli magyarlakta településeken minden kisfiú, aki elkezd focizni arról álmodik, ami nekem valósággá vált:

gólt lőni a magyar válogatott mezében.

Kiemelt kép: Könyves Norbert (k) ünnepel csapattársaival, miután gólt szerzett Szerbia ellen a labdarúgó Nemzetek Ligája harmadik fordulójában játszott Szerbia – Magyarország mérkőzésen Belgrádban 2020. október 11-én. Fotó: MTI /AP /Darko Vojinovic

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik