Magyar foci

„Magyarország irigy. Nem a lehetőségeket nézzük, hanem a másikban a hibát”

Meglehetősen kritikusan nyilatkozott a hazai képzésről Pátkai Máté, a Vasas játékosa, aki a Telexnek adott interjút.

Pátkai azt mondja, korábbi fehérvári edzője, a szerb Marko Nikolic kellett ahhoz, hogy kész játékos legyen, pedig akkor már 29 éves volt.

„Megtanította azt, amiről a 20 futballban eltöltött évem alatt senki sem beszélt. Senki nem mondta el nekem, ha én, a védelem előtti középpályás megfordulok a labdával, és nem hátrafelé játszom meg, az fontos a csapatomnak. Másnak lehet, hogy ezért el kell mennie külföldre, nekem szerencsére helybe jött egy szerb edző, aki erre ráébresztett. (…) Nálam ő a nagybetűs edző. Ez csak egy, alapvető különbség, amivel én mindaddig nem találkoztam.

Lehet, hogy ezt külföldön a harmadik edzésen megtanították volna. Lehet, hogy valaki itthon nem akart tanulni, és nem volt befogadó. Én rögtön tudtam, mit kell tennem. És elhitette velem, hogy képes vagyok mindenre

A 23-szoros válogatott úgy érzi, ha előbb sikerül elsajátítania azt, amit Nikolic tanított meg neki, akkor akár Bundesliga-játékos is válhatott volna belőle. Karrierje során megfordult az MTK-nál is, ahol azzal szembesült, hogy az akadémiai képzés során minimális szerepet kapott az egyéni fejlesztés, pedig szerinte az lenne a legfontosabb, hogy a 9-10 éves gyerekek mellé a legjobb edzők kerüljenek.

32 évesen a mai fiatalokon azt látja, hogy ha van egy jó meccsük, azt hiszik, mindent szabad, és nincs senki, aki rájuk szólna.

Nagyon nincs meg bennük a motiváció, a küzdeni akarás. Lehet, hogy az a játékos is hiányzik a rendszerből, aki leüvölti a fejüket, mert egy fiatalt kordában kell tartani, ne nőjön az idősebbek fejére

Pátkait a nézőtéri bekiabálások nem zavarják, bár azért felteszi a kérdést, aki szidalmazza a lelátóról, az vajon elgondolkodott-e azon, miért nem ő játszik a focista helyén?

„Én szívesen tapsolnék neki, ha én lennék a nézőtéren vagy otthon a tévé előtt, ha jobb lett volna nálam. Lelkiismeretesen beletettem, amit tudtam a futballba. Magyarország irigy. Nem a lehetőséget nézzük, hanem a másikban a hibát. Nekem attól jobb, ha neki rosszabb lesz? Lehetne másként is meccset nézni, mint ahogy teszik. Jól érzem magam, a családommal vagyok. A 173 centim ellenére sok mindent kihoztam magamból, de az embereket nem ez érdekli, hanem az, miért nem vagyok világsztár. De még ennél is jobban érdekli, a Pátkai mennyit keres. Vagy hogy a társam mennyit keres.

Tudtommal nem tartott fegyvert a sportigazgató fejéhez egyikünk sem, hogy ennyi és annyi pénzt kapjunk. A játékos nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel, és nem is kell neki. A szurkolótól kellene egy kicsivel nagyobb belátás, hogy komplexebben nézze a helyzetet.

A Fehérvártól nemrég az NB II-es Vasahoz igazoló Pátkai az Eb-selejtezők során a vb-ezüstérmes horvátok és az Eb-elődöntős walesiek ellen is győztes gólt szerzett idehaza, most azonban nincs benne a keretben, de úgy érzi, a többiek képesek megnyerni a Bulgária elleni Eb-pótselejtezőt.

Kiemelt kép: Szaniszló Róbert / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik