Magyar foci sport

„Magyarország irigy. Nem a lehetőségeket nézzük, hanem a másikban a hibát”

Meglehetősen kritikusan nyilatkozott a hazai képzésről Pátkai Máté, a Vasas játékosa, aki a Telexnek adott interjút.

Pátkai azt mondja, korábbi fehérvári edzője, a szerb Marko Nikolic kellett ahhoz, hogy kész játékos legyen, pedig akkor már 29 éves volt.

„Megtanította azt, amiről a 20 futballban eltöltött évem alatt senki sem beszélt. Senki nem mondta el nekem, ha én, a védelem előtti középpályás megfordulok a labdával, és nem hátrafelé játszom meg, az fontos a csapatomnak. Másnak lehet, hogy ezért el kell mennie külföldre, nekem szerencsére helybe jött egy szerb edző, aki erre ráébresztett. (…) Nálam ő a nagybetűs edző. Ez csak egy, alapvető különbség, amivel én mindaddig nem találkoztam.

Lehet, hogy ezt külföldön a harmadik edzésen megtanították volna. Lehet, hogy valaki itthon nem akart tanulni, és nem volt befogadó. Én rögtön tudtam, mit kell tennem. És elhitette velem, hogy képes vagyok mindenre

A 23-szoros válogatott úgy érzi, ha előbb sikerül elsajátítania azt, amit Nikolic tanított meg neki, akkor akár Bundesliga-játékos is válhatott volna belőle. Karrierje során megfordult az MTK-nál is, ahol azzal szembesült, hogy az akadémiai képzés során minimális szerepet kapott az egyéni fejlesztés, pedig szerinte az lenne a legfontosabb, hogy a 9-10 éves gyerekek mellé a legjobb edzők kerüljenek.

32 évesen a mai fiatalokon azt látja, hogy ha van egy jó meccsük, azt hiszik, mindent szabad, és nincs senki, aki rájuk szólna.

Nagyon nincs meg bennük a motiváció, a küzdeni akarás. Lehet, hogy az a játékos is hiányzik a rendszerből, aki leüvölti a fejüket, mert egy fiatalt kordában kell tartani, ne nőjön az idősebbek fejére

Pátkait a nézőtéri bekiabálások nem zavarják, bár azért felteszi a kérdést, aki szidalmazza a lelátóról, az vajon elgondolkodott-e azon, miért nem ő játszik a focista helyén?

„Én szívesen tapsolnék neki, ha én lennék a nézőtéren vagy otthon a tévé előtt, ha jobb lett volna nálam. Lelkiismeretesen beletettem, amit tudtam a futballba. Magyarország irigy. Nem a lehetőséget nézzük, hanem a másikban a hibát. Nekem attól jobb, ha neki rosszabb lesz? Lehetne másként is meccset nézni, mint ahogy teszik. Jól érzem magam, a családommal vagyok. A 173 centim ellenére sok mindent kihoztam magamból, de az embereket nem ez érdekli, hanem az, miért nem vagyok világsztár. De még ennél is jobban érdekli, a Pátkai mennyit keres. Vagy hogy a társam mennyit keres.

Tudtommal nem tartott fegyvert a sportigazgató fejéhez egyikünk sem, hogy ennyi és annyi pénzt kapjunk. A játékos nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel, és nem is kell neki. A szurkolótól kellene egy kicsivel nagyobb belátás, hogy komplexebben nézze a helyzetet.

A Fehérvártól nemrég az NB II-es Vasahoz igazoló Pátkai az Eb-selejtezők során a vb-ezüstérmes horvátok és az Eb-elődöntős walesiek ellen is győztes gólt szerzett idehaza, most azonban nincs benne a keretben, de úgy érzi, a többiek képesek megnyerni a Bulgária elleni Eb-pótselejtezőt.

Kiemelt kép: Szaniszló Róbert / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!