Élő Magyar foci

Két tizenegyes végzett a Vidi Európa Liga-álmával

Nem jött össze a történelmi sikert aratott a Mol Fehérvár FC-nek, miután 3-1-re kikapott Standard Liége-től az Európa Liga playoff-körében. Mivel a Ferencváros a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepel, így először lett volna két magyar csapat az európai kupaporondon egy időben.

Álomszerűen kezdődött a mérkőzés, a Vidi védekezése remekül működött, ráadásul az első ellentámadás végén Nikolics Nemanja rögtön vezetést is szerzett.

Apránként vette át az irányítást a Standard Liége, de rettentő nyomásról, vagy ordító ziccerről nem beszélhettünk 45 perc alatt. Térfélcsere után viszont rögtön jött a baj, az 51. percben nem sikerült felszabadítani időben és a kavarodás után Nicolas Gavory lőhetett takarásból a bal alsóba.

Folytatásban már jóval veszélyesebb maradt a belga csapat, Stopirának és Fiolának kellett többször is bravúrral blokkolnia. A 76. percben aztán megtörtént a baj, az első félidőben rendkívül jól játszó Muszliu lebirkózta ellenfelét a levegőben egy beadásnál, a látványos szabálytalanság pedig büntetőt ért. Ezt Amallah bevágta Kovácsik helyére.

Tíz perccel később aztán eldőlt minden. Hangya Szilveszter számította el magát egy beívelésnél, ami így eljutott Balikwishához, a keresztező Stopira pedig a bíró szerint rátaposott a támadó lábára. Újra Amallah állt a labda mögé és a bal fölső sarokba bombázott.

Ezzel a Vidi reményei elszálltak, de a második félidőben momentuma sem volt a magyar ezüstérmesnek, így nem csoda, hogy kiesett.

EL-selejtező, playoff

Standard Liége – Fehérvár 3-1 (0-1)
Liége,  Stade Maurice Dufrasne
v.: William Collum (skót)

Standard Liége: Bodart – Fai, Laifisz (Dussene – 60.), Vanheusden, Gavory – Bokadi (Balikwisha – 46.) – Raskin, Cimirot, Amallah – Carcela-Gonzalez (Shamir – 82.), Muleka.

Fehérvár: Kovácsik – Bolla, Musliu, Stopira, Fiola – Nego, Houri (Hodzics – 89.), Nikolov Hangya – Nikolics (Zivzivadze – 65.), Petrjak (Bamgboye – 63.).

gól:  Gavory (51.), Amallah (77., 85. – mindkettő büntetőből) ill. Nikolics (10.)

sárga lap: Muleka (22.), Laifisz (31.) ill. Hangya (69.), Muszliu (77.), Stopira (85.) Nego (94.)

piros lap:

Kiemelt fotó: YORICK JANSENS / BELGA MAG / Belga via AFP

Muleka tűnt el gyanúsan

Szerencsére a skót bírót nem csapta be, Muszliu nem szabálytalankodott, így tizenegyes sincs.

Kovácsik védett

Amallah végzett el egy szabadrúgást veszélyes helyről, a felugró sorfal alatt a rövid alsóba. Kovácsik nem volt határozott, de valahogy kiszedte a jobb alsóból, így maradt a 0-1.

Végre kicsit kijött a Fehérvár

Az elmúlt percekben nagyon nyomott a hazai együttes, de egy ellentámadás végén Nikolics ugratta ki Petrjakot, aki egy csel után lőtt, Laifisz blokkolt. A szögletből nem lett semmi, de a visszaívelt labdát Muszliu fejelte picit fölé.

Nagyszerűen zár eddig a Vidi

Próbálja megtalálni a rést a fehérvári pajzson a hazai csapat, de az igazság az, hogy nincs rajta. Petrjak és Houri cseleivel ráadásul látványosan nehezen is boldogul a belga együttes. Még nem találta el a kaput három lövéséből a Standard Liége.

Hazai játékos kapott először lapot

Bolla Bendegúz egy ügyes csel után lendületesen megindult és bár Nikolics lesre futott az átadásakor, akkorát rúgott bele Muleka, hogy a Vidié lett a labda, a Standard Liége játékosáé pedig a sárga lap.

Hű, ez most meredek volt

Egy bal oldalról beívelt szögletnék két hazai játékos is földre került, de a labda sokáig ott pattogott így is a tizenhatoson belül, míg a magyar csapat védői nagy nehezen fel nem szabadítottak.

Meg lehet lepni ezt a Standard Liége-t!

Egy-egy odapiszkálással egészen sokat lehet nyerni ezen a meccsen, több bedobás és kirúgás is ennek volt köszönhető. Úgy fest, megfogta a belgákat a gól egy kicsit.

Gól, vezet a Fehérvár!

Egy gyors ellentámadás végén Lyes Houri indította volna Nikolicsot, úgy tűnt a védő le is füleli a passzt, de így lett jó a magyarok csapatkapitányának, aki higgadtan a bal alsóba gurított. Vezet a Vidi!

Nem ijedt meg a Vidi

Szépen zárja a területeket a magyar csapat, eddig egyszer ingott meg egy picit a védelem bal oldala, de a szögletből nem tudtak helyzetet kialakítani a belgák. Támadásban egy leheletnyi gyorsaság hiányzik, de a rendszer világosnak tűnik.

Elkezdődött a playoff-körös selejtező

A fehérváriak kezdték a mérkőzést, rövid passzolgatás után Nikolics felé repült egy indítás, a csatár azonban elesett Vanheusden mellet, a bíró továbbot intett.

Skót bíró fújja a sípot

A 2014-es Románia-Magyarország (1-1), valamint a 2019-ben rendezett Magyarország-Horvátország Európa-bajnokik játékvezetője, William Collum vezeti majd a mai meccset, kimondottan rutinos bíróról van szó.

Egy helyen változott a Vidi kezdője

Márton Gábor csapata nagyszerűen játszott a Reims ellen, így nem csoda, hogy nem nyúlt bele Márton Gábor vezetőedző a csapatába. Az egyetlen csere, hogy Budu Zivzivadze helyén Nikolics Nemanja kezd. Védekezésben 5-4-1 várható a Vidinél, míg támadásban Hangya és Petrjak fellépésével 4-4-2.

Olvasói sztorik