Magyar foci

Az MLSZ-nek nincs egységes programja, Lisztes Krisztiánék így kipróbálnak valami újat

Lisztes Krisztián elhagyta a Ferencvárost, hogy csatlakozzon az UDSE menedzsmentjéhez, a korábbi 49-szeres válogatott labdarúgó az utánpótlás klub tehetségfejlesztési igazgatója lesz. A Borussia Dortmund szakmai támogatásával létrehozott és a német edzésmódszereket követő egyesület egy éve működik Magyarországon, de ennyi idő is elegendőnek bizonyult, hogy az öt éve Ferencvárosnál dolgozó szakembert meggyőzze.

Lisztes Krisztián elhagyta a Fradit
Egy utánpótlás klubnál kapott komoly szerepet.

„Theo Schneider személye nekem nagyon fontos volt, nagyon hasonlóan gondolkozunk szakmai kérdésekben. Már a Fradinál is együtt dolgoztunk, akár azt is mondhatjuk, a mentorom volt.

A Dortmunddal való együttműködés egy olyan lehetőség, ami számomra is szakmai előrelépést jelenthet. Megnéztem a statisztikákat, alig hiányzott az UDSE edzéseiről játékos, ez is azt mutatta, amit hallottam a klubról, hogy jó hangulatú közösség, ez is imponált.

Ezer szállal kötődöm a Ferencvároshoz, de úgy éreztem, ezúttal a saját fejlődésemet kell előtérbe helyeznem, ezért nem hosszabbítottam meg a szerződésemet a Fradinál. A fiam egyébként továbbra is ott játszik majd az U17-es csapatban” – mondta a 24.hu-nak a váltás okairól Lisztes Krisztián.

A Ferencvárosban nevelkedő, majd profi futballistává váló Lisztes számára a német metódus és a német futballkultúra nem ismeretlen, a Stuttgart után a Werder Bremennel bajnok lett, később a Mönchengladbachnál és a Hansa Rostocknál is megfordult. Az ő tapasztalata óriási érték lehet a klubnál, amely egyébként is nagy hangsúlyt fektetne arra, hogy külföldi lehetőséghez segítse a fiatal futballistákat.

Theo Schneider, az UDSE szakmai igazgatója szerint a 16-17 éves korukban külföldre igazoló magyar játékosok 80-90 százaléka hazatér.

Az UDSE többek között ezen szeretne változtatni és ki tudna ebben több tanácsot adni, mint az a magyar futballista, aki annak idején nem csak megvetette a lábát a Bundesligában, hanem bajnoki címet is szerzett?

Fotó: Szabó Réka/24.hu

„Én ebben tudok a legtöbbet segíteni. Amit Theo is említett, azon talán tudunk segíteni azzal, hogy tudatosan felkészítjük a gyerekeket arra, ami várhat majd rájuk. A legfontosabb, hogy szenvedély és lelkesedés legyen, ez a gyerekek edzéslátogatásán is látszik. Mindig azt szoktam mondani, ha nekem sikerült, miért ne sikerülhetne másnak?”

Ebben lehet hatalmas segítség a Dortmund, amely nem csak Németország, hanem Európa egyik legerősebb klubja. A BVB képviseletében a németek utánpótlás vezetője, Eddy Boekamp azt emelte ki, hogy a klubban számos külföldi tehetség játszik, kiemelte a norvég Erling Braut Haaland, az angol Jadon Sancho szerepét és elmondása szerint november tájékán Youssoufa Moukoko is bekerülhet a felnőtt csapatba.

„Elsősorban német csapatokkal dolgozunk együtt, de vannak partnereink Kínában, az Egyesült Államokban, de a távolság miatt nem túl szoros az együttműködés.

A térségben az UDSE az első partnerünk, remélhetőleg be tud majd mutatkozni a Dortmund felnőtt csapatában is magyar tehetség.

Azért választottunk ötéves szerződést, mert ennyi idő alatt tudjuk felépíteni az együttműködés alapjait, de hosszabb távon számolunk az UDSE-vel, függetlenül attól, hogy hány magyar tehetség kerül majd Dortmundba” – foglalta össze Boekamp a 24.hu-nak a partneri kapcsolat céljait.

Boekamp nem ismeri jól a magyar viszonyokat, ő inkább a német térség ügyeiben járatos, az elmúlt öt évet magyar utánpótlásban töltő Lisztes Krisztián viszont igen. Az ő elmondása szerint a Ferencváros utánpótlása azért izgalmas, mert nem akadémiaként működik, viszont minden szakosztály egy helyen van, így nagy a társasági élet a klub körül. Az elmúlt öt év tapasztalatairól összességében pozitív képe van, de azért kirajzolódott számára, hogy hol lehetne segíteni a gyerekeknek ahhoz, hogy felnőtt futballistává válhassanak.

Eddy Boekamp Fotó: Szabó Réka/24.hu

„Sokszor láttam, hogy pont az ügyes gyerekek azok, akiknek komplexusaik vannak és a kevésbé ügyes, de nagyszájú fiúk előtérbe kerülnek. Mi azt szeretnénk, ha egészséges önbizalommal és a saját képességeiket reálisan látó, nagy belső motivációval rendelkező srácokat nevelnénk.

A labdarúgásnak nagyon sok megközelítése van, az MLSZ-nek pedig nincs egységes, országos programja. Én most emellett a módszer mellett tettem le a voksomat, mert a saját bőrömön is megtapasztaltam, hogy ez jó lehet.

Szeretem a német rendszerben, hogy nagyon konkrét, benne van mindig, hogy min kell javítani, mit kell fejleszteni és nem arról szól, hogy ha kikaptunk, akkor szar volt minden, ha nyertünk, akkor viszont minden jó. A magyar kreativitás a német precizitással párosulva szerintem nagyon jól működhet.”

Kiemelt kép: Szabó Réka/24.hu

Olvasói sztorik