Magyar foci

Európában csak kevés csapat járatta rosszabbul a labdát az NB I kiesőjénél

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legutóbb azt vizsgálta 35 európai bajnokságban, hogy mekkora utat tesz meg a labda a csapatoknál, amikor birtokolják azt. A Bayern München ebben a mutatóban a legjobb Európában,

a játékosai átlagosan 705-ször passzoltak meccsenként, a labda ez alatt 12,7 kilométert tett meg. Az átadások átlagos hossza 18 méter a bajoroknál.

A németek mellé a dobogóra még – egyáltalán nem meglepő módon – a Manchester City (12,5 km, 722 passz) és a Liverpool (12,3 km, 654 passz) fért még oda.

Szima Gábor reméli, hogy nem lépnek le a játékosok, hanem betyárbecsületből is harcolnak az NB I-ért
Volt olyan debreceni labdarúgó, aki még egy nappal később is sírt a kiesés miatt. 99 százalék, hogy Kondás Elemérrel vág neki a másodosztálynak a Loki.

Az InStat adataira épülő felmérésbe bekerült az NB I, az Újpest pedig egy hajszállal megelőzte a bajnok Ferencvárost. A IV. kerületiek 557-et passzoltak meccsenként, a labda 10,6 kilométert tett meg átlagban (19,1 méter a passzok átlagos hossza), míg a Fradi játékosai között 10,5 kilométert vándorolt a laszti, ők 552 átadással operáltak bajnokinként (náluk 19 méter volt az átlagos hossz).

Talán nem meglepő, hogy ebben a mutatóban a leghátrébb lévő két magyar csapat az NB I-ből kieső Kaposvár és Debrecen. Azonban a Rákóczi teljesítményénél (7,4 kilométeres össztávolság) csak három együttes produkált rosszabbat a vizsgált bajnokságokból: az angol másodosztályban szereplő Cardiff, a portugál Aves és a görög Panioniosz.

A Kaposvár nagyon kilógott lefelé a magyar mezőnyből, a 33 bajnokiján mindössze négy győzelme és két döntetlenje volt a csapatnak (27-80-as gólkülönbség mellett), az utolsó előtti Debrecentől is 25 ponttal maradt el. Amin pedig a Lokinál elgondolkodhatnak majd az, hogy a szezonban kétszer kaptak ki a Rákóczitól egy döntetlen mellett.

A magyar sorrend:

Forrás: CIES

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Olvasói sztorik