Magyar foci

Szima Gábor reméli, hogy nem lépnek le a játékosok, hanem betyárbecsületből is harcolnak az NB I-ért

Megtörtént az, amire a szezon előtt alighanem kevesen számítottak: kiesett az NB I-ből az elmúlt két évtized legsikeresebb magyar focicsapata, a Debrecen. Pedig a Loki sorsa a saját kezében volt, az utolsó fordulóban otthon kellett volna verni a Paksot, ám az 1-1-es döntetlen a búcsút jelentette, ami után több szurkoló is a pályára rohant és levetette a mezt a játékosokkal.

A Loki 11 év alatt jutott el a Bajnokok Ligájától az NB II-ig
A kétezres évek egyértelműen legsikeresebb magyar focicsapata volt a Debrecen, még egy évvel ezelőtt is a dobogón végzett, a következő szezonban viszont már a feljutásért kell majd küzdenie.

Senkinek sem kívánom azt az érzést. Borzasztóan lesújtott, hogy nem sikerült megtartanunk élvonalbeli tagságunkat.

Ráadásul a Paks elleni meccs utolsó perceiben előbb a kapufáról pattant ki a labda, majd a lécet is eltaláltuk. Ferenczi János lövése után a labda félig talán át is haladt a gólvonalon, de teljes terjedelmével sajnos nem” – mondta a Nemzeti Sportnak Szima Gábor, a DVSC tulajdonosa, aki szerint nem csak ezen a pár centiméteren múlt a kiesés, hanem például az utolsó helyezett Kaposvár ellen elszórt pontokon is, vagy akár azon, hogy Bódi Ádám eltiltása miatt nem játszhatott a hajrában. Rá egyébként nem haragszik, reméli, a játékos most úgy érzi, hogy még többel tartozik a Debrecennek.

Akkora balhé tört ki a debreceni focipályán, hogy rendőrök tettek rendet
Pályára rohantak a szurkolók letépni a mezt a játékosokról.

A pályára rohanó drukkerek akciójáról annyit mondott, hogy nem volt szerencsés, de egyetlen ujjal sem nyúltak a labdarúgókhoz. A rendőrség több embert őrizetbe vett, folyik az eljárás, ennél mélyebben nem foglalkoztak a történtekkel. Azt mondta, valóban voltak páran, akik a sky box felé fordultak a lefújás után és hangot adtak az elégedetlenségüknek, de nem trágár módon tették, illetve szerinte az is bárhol máshol előfordult volna, hogy az ultrák egy csoportja ki akarja hívni a stadion elé a tulajdonost egy kiesés után.

A VIP-ben is balhé volt a Debrecen kiesése után
Durva hangnemben szidták a többségi tulajdonost, amit egy hozzá közel álló megunt.

Szerinte a keret alkalmas lett volna az NB I-ben maradásra, erősödtek is tavalyhoz képest, amikor bronzéremmel zártak. Ugyanakkor utólag úgy látja, nem volt jó döntés Vitelki Zoltánt kinevezni a vezetőedzői posztról lemondó Herczeg András helyére, noha kiváló szakembernek tartja előbbit is. De ehhez a játékosállományhoz talán más kellett volna.

A következő szezonban most úgy néz ki („99 százalék”), hogy Kondás Elemér marad a vezetőedző.

Csaknem 500 millió forinttal kapnak majd kevesebbet az MLSZ-től ahhoz képest, ha az NB I-ben maradtak volna. A költségvetés emiatt csökken, de jelentősen nem akarnak belenyúlni, erős keret kell ahhoz, hogy kiharcolják a feljutást. A csapat nagy részének élő szerződése van, a külföldiek – kivéve azok, akiknek magyar felmenőik vannak – azonban távoznak. A csapat húzóembereivel még nem beszéltek a folytatásról.

Őket is mélyen megrendítette a kiesés, többen sírtak a lefújás után az öltözőben, sőt amikor vasárnap a kollégám felhívta az egyik labdarúgónkat, az illető még mindig a könnyeivel küszködött. Mindenkit megráztak a történtek, de bízom benne, ezek után nem az jár a fejükben, hogy gyorsan élvonalbeli csapatot találjanak maguknak, hanem betyárbecsületből, amolyan csak azért is alapon segítenek visszajuttatni a klubot oda, ahová tartozik.

Szima Gábor azt is mondta, amikor belevágott és tulajdonos lett Debrecenben, akkor tudta, hogy lesznek nehezebb szezonok is, rögtön azután érkezett, hogy majdnem kiesett a csapat. És érzi a saját felelősségét is a kiesésben.

Természetesen a sor nálam kezdődik. Az elnök ugyanúgy felelős az eredményért, mint a klubnál dolgozó edzők és játékosok, nem is akarom mentegetni magam.

DVSC: aki nem tud debreceniül, annak vége
Kísértetiesen hasonló helyzetben van a Loki, mint három éve. De vajon mi az oka annak, hogy a tavaly még harmadik DVSC idén a kiesés ellen küzd? Elemzés.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Olvasói sztorik