Magyar foci

A Loki 11 év alatt jutott el a Bajnokok Ligájától az NB II-ig

Azzal, hogy az NB I utolsó fordulójában döntetlent játszott a Pakssal, eldőlt, hogy

a Kaposvár mellett az elmúlt két évtized egyik legsikeresebb magyar csapata, a Debrecen esik ki a másodosztályba.

Majdnem tízezer néző előtt zúgott ki a Loki, ráadásul ez volt a visszavonuló csapatkapitány, Tőzsér Dániel utolsó mérkőzése, a napokban bejelentette, hogy visszavonul. A drukkerek nem is viselték jól a történteket, a pályára özönlöttek és levetették a mezt a játékosokról.

Akkora balhé tört ki a debreceni focipályán, hogy rendőrök tettek rendet
Pályára rohantak a szurkolók letépni a mezt a játékosokról.

Pedig egy éve még, főleg magyar futballistákra építve a dobogón zárt az együttes, a mostani szezont is három győzelemmel kezdte, azonban fokozatosan romlott a teljesítmény. Herczeg András a télen lemondott, a helyét Vitelki Zoltán vette át, ám őt menesztették a rossz eredmények miatt, a korábbi sikeredző, Kondás Elemér pedig nem tudta benntartani a csapatot. Az okokról ebben a cikkben írtunk bővebben.

DVSC: aki nem tud debreceniül, annak vége
Kísértetiesen hasonló helyzetben van a Loki, mint három éve. De vajon mi az oka annak, hogy a tavaly még harmadik DVSC idén a kiesés ellen küzd? Elemzés.

Hét bajnoki cím, hat Magyar Kupa-győzelem

A Loki 1993-ban, a Keleti csoport bajnokaként jutott fel az első osztályba, két évvel később pedig bronzérmes volt. 1999-ben Dombi Tiborék a klub első hazai trófeáját szerezték meg, amikor Vácon 2-1-re verték a Tatabányát a Magyar Kupa döntőjében.

2001-ben már kieshetett volna a csapat ismét az NB I-ből, ugyanis az utolsó előtti helyen zárt az élvonalban, de BKV Előre nem vállalta az indulást, így maradt a csapat az első osztályban. 2002-ben lett tulajdonos Szima Gábor, ezután pedig beköszöntött a sikerkorszak. Egy évvel később csak épphogy lemaradtak a dobogóról, majd két harmadik helyet követően

2005-ben lett először bajnok a DVSC.

Az volt az igazán félelmetes a Debrecenben, hogy különböző edzőkkel is letarolta az NB I-et. Az első két aranyat Supka Attila irányításával nyerte a csapat, ám ő a sikertelen európai szereplés miatt 2006 nyarán lemondott, a helyére érkező Miroslav Beránekkel mégis folytatódott a menetelés, így sorozatban háromszor lett bajnok a Debrecen, vidéki klubok közül elsőként bemutatva ezt a bravúrt. Dzsudzsák Balázs volt ekkor az egyik húzóember, aki 2008-ban már a PSV Eindhovennel nyert aranyérmet Hollandiában.

2007-ben az addigi másodedzőt, Herczeg Andrást bízták meg, aki első nekifutásra második lett a csapattal, a következő két szezonban azonban újabb bajnoki címeket nyert a városnak, a csapat pedig bejutott vele a Bajnokok Ligája (2009), majd az Európa Liga csoportkörébe (2010). Olyan csapatokat hozott el Magyarországra a Loki, mint a Liverpool, a Lyon, a Fiorentina, a Sampdoria vagy a PSV, igaz, összesen egy győzelem jött össze a két főtáblás szereplés alkalmával.

Még a Liverpoolt is elhozta Magyarországra a Debrecen. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Herczeg aztán szép csendben háttérbe vonult, sportigazgató lett és a pallagi akadémiát irányította. Zdenek Scasnyval nem ment a csapatnak, így jött Kondás Elemér. Vele az ötödik helyen zárt a DVSC, hosszú évek után először nem indult az európai kupaselejtezőben a csapat,

cserébe megnyerte a 2011-12-es szezont, veretlenül ráadásul, 22 győzelem és 8 döntetlen volt a mérleg, Adamo Coulibaly 20 találattal lett gólkirály.

Az utolsó bajnoki címét 2014-ben nyerte a DVSC, azóta két bronzérem még összejött, de érződött a csapat eredményességén, hogy Szima Gábornak nem sikerült igazán nagy szponzort a klub mellé szereznie a TEVA gyógyszergyár 2016-os kiszállása óta. Bár a kiesés maga meglepő, még talán ennél is váratlanabb volt az elmúlt évek folyamatai, a csapat ereje és teljesítménye láttán az, hogy tavaly a harmadik volt az NB I-ben. A korábbi sikeredzők közül Herczeg Andrásnak ideig-óráig sikerült megmentenie a Lokit, Kondásnak viszont már nem.

A végén meg is lehetett volna, de kapufát lőttünk. Ilyen idegállapotban nehéz játszani. Csalódott vagyok, mert nem tudtam volna elképzelni, hogy ez a csapat ki fog esni

– mondta Kondás a kiesés után.

A Debrecen alig több, mint húsz év alatt hét bajnoki címet, hat Magyar Kupát, öt Szuperkupát és egy Ligakupát nyert. A következő szezontól viszont a többi közt a Vasassal, a Győrrel, a Nyíregyházával és a Szombathelyi Haladással együtt majd az NB II-ben szerepel.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Olvasói sztorik