Magyar foci

Fellázadt a szlovák focicsapat, akár a magyar bajnokságban is elindulna

Amíg Magyarországon már járhatnak futballmeccsre a szurkolók (rá is csodálkozott a világ a Magyar Kupa-döntőn egykupacban összegyűlt nézőkre), addig a szlovákoknál az a döntés született, hogy június 10-tól engedélyezik az 500 fős tömegrendezvényeket, július 1-től pedig ezt a számot 1000 főre növelik.

A Paraméter nevű felvidéki oldal azt írja, a szlovák bajnokság csapatai közül a pozsonyi Slovan és a nagyszombati Spartak is amellett kampányolt, hogy az 500 fős limit helyett a szurkolókat egy előre meghatározott százalékban, az egyes stadionok befogadóképességéhez mérten engedjék be.

Ezt a kezdeményezést a Szlovák Labdarúgó Szövetség is támogatta, a Slovan vezérigazgatója, Ivan Kmotrík pedig már szintet lépett, ugyanis kilátásba helyezte, hogy ha nem jár sikerrel a próbálkozásuk, akkor fontolóra veszik, hogy másik bajnokságban, mondjuk a magyarban indulnának.

A magyar válogatott Holman Dávidot is foglalkoztató Slovan vezérigazgatója szerint több klub is csődközeli helyzetbe kerülhet, ha az év végéig meccsenként maximum ezer nézőt engedhet be.

„Nem szeretnénk félprofi bajnokságban játszani, ami jelenleg is veszélyeztet minket. Örülnénk, ha a bajnokság színvonala felfelé ívelne, de a jelenlegi helyzetre való tekintettel nem túl jók a kilátások. Egyértelműen konkurenciára, attraktív mérkőzésekre van szükségünk, és félünk, hogy Szlovákiában ez nem lesz számunkra lehetséges.

Magyarországon vagy Csehországban kereshetünk lehetséges megoldást, ahol felelősségteljesen állnak az egészhez. A szurkolók és szponzorok felől is nagy az érdeklődés, valamint az állam támogatását is érezni lehet

– nyilatkozta Kmotrík az SME nevű oldalnak. A Slovan kezdeményezéséhez a DAC is csatlakozott, a dunaszerdahelyiek közleményében az szerepel, ha a mozikban és a színházakban a távolságtartás szabályait betartva visszatérhetnek a nézők, akkor a futballstadionokban sem kéne limitálni a szurkolók számát.

A kiemelt képen a Slovan játékosa, Vaszil Bozsikov (jobbra) harcol a labdáért a Braga futballistájával, Rui Fontéval a két csapat Európa Liga-meccsén. Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Olvasói sztorik