Magyar foci

Csányi Sándor: Nem nevezhető túlzottnak az állami szerepvállalás a magyar fociban

Csányi Sándor volt a vendége a Brain Bar csütörtöki Facebook-élőzésének, ahol sok gazdasági téma mellett szóba került a foci is. Az MLSZ elnöke azt mondta a kormány szigorításokat – Budapesten és környékén kívül – lazító intézkedései kapcsán azt mondta, csak az NB I és az NB II folytatására mutatkozik esély.

Várjuk az állami szabályozást, minden attól függ – nem csak itthon, külföldön is.

A szigorú előírások, például az állandó tesztelés szerinte betarthatóak az első két osztályban, emellett olyan a pályák fizikai adottsága, hogy a megfelelő távolságot is be lehet tartani, és nem is érint olyan sok játékost, mint az amatőrök esetében. A tesztelés nagyon költséges, de az NB I-II-ben ez megtérülhet, mert akkor vannak bevételek, ha vannak meccsek. Az amatőröknél közel nem ennyire biztosítottak a feltételek, a zárt kapus meccsek is sokkal nehezebben kivitelezhetőek és képtelenség lejátszani az összes mérkőzést.

Előrelátó volt a szövetség, úgy alakította a nézőszámot, hogy járványhelyzetben is kezelhető legyen

– mondta annak kapcsán, hogy akár még nézők is lehetnének az első két osztály meccsein, mert megoldható lenne, hogy az új stadionokban messzebb üljenek egymástól az emberek, de még ez sem fog várhatóan bekövetkezni. (Augusztusig minden bizonnyal csak zárt kapus sporteseményeket lehet majd rendezni a Magyarországon a kormány határozata szerint.)

Lehetnek zárt kapus meccsek, ekkor térhet vissza az NB I
Május 4-től edzhetnek a magyar csapatok.

Az MLSZ elnöksége mindenesetre állást foglalt, ha úgy van, újraindulnak a bajnokságok, erről tájékoztatták a csapatokat is. Kis csoportokban már eddig is lehetett edzeni, május 4-től pedig lehetőség van a nagy létszámú edzésekre is.

A mi számításaink szerint május 23. – június 13. között elkezdjük és befejezzük június vége, július elejére.

Megkérdezték arról, hogy reális-e az, hogy legyenek régiós bajnokságok, ugyanis a dunaszerdahelyi DAC tulajdonosa, Világi Oszkár nemrégiben közös szlovák-magyar ligáról beszélt. Csányi erre azt felelte, hogy eddig ellenállt az UEFA, ennek több oka volt,

a legfontosabb ezek közül talán az, hogy nem akarták eljelentékteleníteni az országos bajnokságokat.

Most viszont sok csapat került nehéz helyzetbe, ezt Csányi is felvetette már az európai szövetségnek és folyik a háttérben munka a lehetőségek megvizsgálására. Viszont felmerül problémaként, hogyan osszák ki a nemzetközi kupaindulás helyeket, illetve hogyan lehet fenntartani mellette a nemzeti bajnokságokat. Sok a sportszakmai és a gazdasági kérdés is, megnőnének az utazási költségek és érdekes lenne az is, kik azok a szponzorok, akiket ez érdekelne, vagy ha a befektetők a regionális ligákat támogatják, akkor az árt-e a hazai bajnokságoknak.

Támogatom is, meg nem is, mert még nem látok tisztán.

Ami a foci jövőjét illeti, szerinte nem lesz jelentős csökkenés anyagi lehetőségek terén a topklubok és a többiek között. Elképzelhető, hogy lesznek szponzorok, akik eltűnnek, és az sem kizárt, hogy gazdaságosabb lesz a klubok működtetése, itthon és külföldön is vannak túlfizetett játékosok, ebben lehet változás.

Úgy látja, a szomszédos országok sokkal nagyobb gondokkal küzdenek, mint mi. Ezért abban bízik, hogy a magyar labdarúgás erősebb lesz, versenyelőnyben vagyunk nem csak a régióban, de több európai országhoz képest is.

A klubok alkupozíciója is sokkal könnyebb lesz, nem tudnak olyan sok helyre elmenni a játékosok, mint régen. Ide is, ha jönni fog külföldi focista, az vélhetően minőségibb lesz.

Az MLSZ csak ott nem képes sikert felmutatni, ahol a legfontosabb lenne
Az MLSZ keddi közgyűlésén újabb öt évre szavaztak bizalmat az elnöknek, Csányi Sándornak. Megnéztük, korábbi ígéreteiből mi valósult meg és mi nem.

Abban bízik, hogy eljön az az időszak, amikor újra több magyar játszik külföldön. A válogatott a ki van szolgáltatva a klubfutballnak, ha jók a klubok, az utánpótlás, akkor a válogatott jól szerepel. A válogatotton az MLSZ úgy tud segíteni, hogy jó kapitányt választ és megteremti a feltételeket a felkészüléshez.

Elnöksége első tíz évét úgy értékelte, hogy voltak részsikerek, abban viszont nem nagyon sikerült előrejutni, hogy minél több magyar fiatalt küldjenek a pályára a csapatok és kevesebb külföldi legyen, és aki itt van, olyan legyen, akitől tudnak tanulni a fiatalok, a csapatokat pedig erősíti a nemzetközi kupameccseken. Ezért is lenne jó, ha jók lennének a magyar utánpótláscsapatok.

Ehhez kapcsolódik a következő öt év legfontosabb célja, a 6-14 éves közötti korosztályk képzése, mert ebben van a legnagyobb lemaradásunk és emiatt sokszor az akadémiák is már nem megfelelő alapanyagot kapnak.

Csányi nem számít arra, hogy majd BL-t nyer egy magyar klub, de azt szeretné, ha az Európa Liga- és a Bajnokok Ligája-főtábla többször is elérhető lenne, a válogatottal pedig legyen ott az Eb-ken, valamint legyen esélyes egy világbajnoki részvételre is.

Kele János: A lebukás évtizede az MLSZ előző tíz éve
Csányi Sándor azt mondta: amit lehetett, azt az MLSZ kihozta a magyar futballból. A Ziccer legújabb adásában Hrutka Jánost kérdeztük a kijelentés igazságtartalmáról.

Megkérdezték tőle, hogy mekkora állami szerepvállalással érhető el a leghatékonyabb focis teljesítmény. Csányi Sándor megérti azokat, akik kritizálják az infrastruktúra-fejlesztést, mert lehetett volna máshova is adni azt a pénzt, de a hatvanas évektől kezdve nem voltak fejlesztések, felújítások, úgyhogy szerinte ez nagyon időszerű és hasznos volt. Olyan csapatok kezdték el kis falvakban, akik korábban játszottak, de aztán ellehetetlenültek, de most kapnak támogatást. Jó helyre ment a Bozsik-programra és a női futballra szánt pénz is. Nagyot nőtt az igazolt játékosok száma, több ezer játszik hétvégente, tao-ból rengeteg grundszerű pályát építettek, melyek mindig tele vannak.

A legkritikusabb rész az az élvonal támogatása, ahol Csányi elmondása szerint az állam nem közvetlenül, hanem állami cégeken keresztül vállal szerepet. Magyarországon a válogatott meccsei után a magyar bajnokik a legnézettebbek.

A mérkőzések helyszíni nézőszáma az MLSZ elnöke szerint nem tükrözi hűen a magyar futball iránti érdeklődést.

Ha eszébe jut bármilyen más, idióta műsor előállítása, akkor a magyar foci szerinte nincs túlfizetve a közvetítések miatt és a Szerencsejáték Zrt. oldaláról nézve sem.

Összességében az aránya talán nagyobb az állami szerepvállalásnak, mint máshol, de semmiképpen sem nevezhető túlzottnak ahhoz a produktumhoz képest, amit a magyar futball létrehoz.

Kapott kérdést a női labdarúgással kapcsolatban is, erről elmondta, hat éve kezdte el az MLSZ erőteljesen támogatni a szakágat. Fontosnak tartják, a budapesti BL-döntő is értékelhető volt a férfifutball színvonalával mérve is. Női futballistáink is sikeresek, így minden erővel támogatják továbbra is a fejlődést.

A videó utolsó harmadában beszél a fociról az MLSZ-elnök:

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik