Magyar foci

Nikolics: Tíz éve szállítom folyamatosan a gólokat, ilyen magyar csatár nincs rajtam kívül

Nekem valahogy el kellett fogadnom, hozzá kellett szoknom, hogy mindig kételkednek bennem, a képességeimben. (…) Szerencsére mindig sikerült csattanós választ adnom, ráadásul mind a Legiánál, mind Chicagóban azonnal beírtam magam a klub történelmébe. Amerika előtt is kiröhögtek, hogy rosszul választottam, és sokan hangoztatták: az a stílus nem fekszik majd nekem

nyilatkozta a Csakfocinak Nikolics Nemanja, aki az NB I mellett a lengyel és az amerikai bajnokságban is gólkirály tudott lenni.

Szerinte a gólkirályi címeinek értékét növeli, hogy sem Fehérvár, sem a varsói Legia nem adott gólkirályt az ő elsősége óta, a chicagói teljesítménye pedig azért nagy szám, mert olyan csapatnál szórta a gólokat, amely az előző évben a liga leggyengébbje volt.

Nikolics már háromszor volt az NB I gólkirálya, de negyedszer, és ötödször is szeretne a legjobb góllövő lenni itthon. A három legjobb magyar csatár szerinte: Szalai Ádám, Németh Krisztián és ő maga.

Ádi évtizede szerepel topbajnokságban, egy vérprofi sportoló, aki sosem adja fel, jó látni, hogyan dolgozik edzésen. Világklasszis játékosok között állja meg a helyét hétről hétre, folyamatosan képes pályára kerülni a Bundesligában, gólokat szerez Németországban és igazi vezér a csapataiban. Némó számomra a legnagyobb tehetség, belőle még több kijöhetett volna, még nagyobb karriert futhatott volna be. De látni őt edzéseken, ahogy a labdához nyúl, amilyen zseniális megoldásokra képes, mindenkinek nagy élmény

jellemezte a másik két említett csatárt Nikolics, aki magát azért szavazta be a top3-ba, mert folyamatosan szállítja a gólokat 10 éve, és ezt más magyar támadó nem mondhatja el magáról.

A szövetségi kapitányok helyében ő kipróbálta volna, hogy miként tudnak a pályán együttműködni Szalaival, a Legiában ugyanis jól megértette magát a szerb Alekszandar Prijoviccsal, aki hasonló stílusú, mint Szalai.

Nikolics nem tagadja, a 2016-os Európa-bajnokság miatt szakmailag hatalmas csalódás és düh van benne, klubjában 36 gólt szerzett, a tornán mégis mindössze egy félidőnél is kevesebb lehetőséget kapott, Izland ellen állt be csereként.

A legjobb állapotban, nagyon inspirálóan érkeztem az Európa-bajnokságra és hatalmas pofont kaptam. Izland ellen megkaptam az esélyt és éltem vele, az én centerezésemből lett az öngól és szereztünk továbbjutást érő pontot. Jól ment, mindenki hangoztatta, hogy lendületet hoztam a pályára, jót tett a beállításom a játékunknak. Az utolsó csoportmeccsen aztán voltak személyi változtatások, Portugália ellen több olyan játékos is szerepet kapott, aki addig nem játszott. Én is úgy készültem, hogy itt az idő, most pályán leszek. Erre be sem cseréltek

– panaszkodott Nikolics, aki úgy érzi, egyetlen szövetségi kapitány volt korrekt vele, Dárdai Pál.

Később le is mondta a válogatottságot, besokallt, hogy hívják, jön, de nem játszik, aztán utazik vissza Amerikába, ahol hullafáradtan lép pályára a Chicagóban. A mostani kapitány, Marco Rossi viszont egyeztetett vele, végül abban, maradtak, ha Nikolics jó formában lesz, akkor az olasz szakember számol vele a következő kerethirdetésnél.

A pályafutásán végigtekintve Nikolics büszke arra, ahogy felépítette magát, miután 18 évesen Magyarországra került, a hiányérzete pedig érthető módon a válogatottal és az Eb-vel kapcsolatos.

Én akkor csúcson voltam a Legiával, a topbajnokságok csapatait pedig a számok érdeklik elsősorban, amire nálam aligha lehetett panasz. Arra az utolsó lökésre lett volna szükségem. Tudom, hogy a fociban nincs ha és felesleges ebbe belemenni, de ha olyan Eb-t produkálok, mint Szalai, Dzsudzsák, Kleinheisler vagy Kádár, akkor jön ajánlat egy topbajnokságból. Tőlem elvették ennek a lehetőségét!

Kiemelt kép:

Olvasói sztorik