Magyar foci sport

Itt az ideje, hogy a magyar csapatok végre bevonzzák a nézőket, ha nem akarnak nagyot bukni

Háttérbeszélgetést tartott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), ahol a témát az aktuális járványügyi kérdés helyett a sportszakma szolgáltatta, mégpedig a videobíró hazai bevezetése. Az MLSZ a 12 NB I-es klub egységes támogatásával hónapok óta foglalkozik a kérdéssel, és már egy tenderen is túl van: tizennégy nemzetközi, multinacionális cégnek küldték el a pályázatot, közülük hat jelentkezett árajánlattal.

Január végén azt is eldöntötték, hogy az Evertz Microsystem az a cég, amelyik a kiírásban szereplő feladatok technikai, műszaki, és eszközigényét is képes minden szempontot figyelembe véve a legmagasabb szinten megoldani. A kanadai cégóriás Európában a belga bajnokságot szolgálja ki, de ennél sokkal beszédesebb, hogy Észak-Amerikában az NBA, valamint az NFL nagydöntőjének, a Super Bowlnak partnere a játékvezetést valós időben segítő rendszerével.

Az MLSZ  már tájékoztatta a FIFA-t, és az UEFA-t is a döntéséről.

A legfontosabb, amit érdemes tisztázni, a videobíró (és segítője) nem gép, hanem ember.

Az a játékvezető, aki azt a technikát és eszközparkot kezeli majd, amelyen az adott mérkőzésről beérkező tucatnyi kamera képét, a szuperlassítást a lehető leggyorsabban, a legnagyobb szakértelemmel képes kezelni.

Milyen feladatok állnak az MLSZ előtt?

Az MLSZ-nek a következő hónapokban három kérdéskörben kellett mérlegelnie, megoldást találnia.

1. Gazdasági: Az Evertz Microsystem magyarországi leányvállalata, mint szolgáltató által szállított komplett videobíró-rendszer, eszközpark drága. Az alkalmazása a klubok költségvetését terheli. A szolgáltatást a rendező klub kell majd kötelező jelleggel megrendelje és kifizesse. Éves 17 hazai NBI-es bajnoki meccset nézve ez mintegy 20 millió forintjába kerül az első osztályú kluboknak, de ezt közös megegyezéssel vállalják.

Megjegyzendő, ha a videóbíró-rendszer bevezetése után szembeállítjuk egy átlagos NBI-es bajnoki meccsnapi totál rendezési költségét – egyes becslések szerint 5-6 millió forintra emelkedik majd, de a Fradinak mindig magasabb – a 2018/19-es bajnokság nézőszám átlagaival, úgy azt látjuk,

pusztán a jegybevételre hagyatkozva minimum a mezőny fele veszteséget termel majd egy-egy hazai bajnokit követően.

Mezőkövesden, Kisvárdán, Pakson, Felcsúton, a feljutásra esélyes MTK-nál, de még a Honvédnál is érdemes lenne elgondolkodni azon, hogyan csábítsanak be több fizető nézőt annak érdekében, hogy a hazai meccseik zömén jövőre ne bukjanak nagyot.

2. Műszaki: Az Evertz Microsystem által biztosított gépparkon – júliusra állhat össze a teljes, amely a szolgáltató tulajdona, az MLSZ komplett szolgáltatás vesz tőle – csak akkor tud dolgozni a videobíró, ha megfelelő mennyiségű és minőségű kép és hang áll rendelkezésére, illetve tökéletes a kommunikáció lehetősége valamennyi érdekelt szereplő között. A következő bajnoki idény kiírását ezért az MLSZ úgy változtatja meg, hogy a mindenkori aktuális közvetítési jogok nyertese – jelen esetben az MTVA – kell biztosítsa a meccsenkénti 12 kamerás felvételt és a megfelelő kommunikációs összekötést is a szereplők között.

3. Személyi állomány biztosítása: A videobírónak megfelelő játékvezetők képzését az MLSZ és az Evertz Microsystem közösen végzi, amint az eszközpark (buszok, monitorok, stb.) rendelkezésre állnak. Ez várhatóan júliusra áll össze. De a szimulátoros oktatás már májustól indulhat, és amint kész a géppark, mehet a offline oktatás, majd az online, azaz éles teszt is először utánpótlás meccseken.

Fotó: Glyn Kirk/AFP

Az MLSZ úgy érzi, viszonylag jó pillanatban döntöttek a bevezetés előkészítése, a szolgáltató kiválasztása és a játékvezetők képzésének beindítása mellett, mert az elmúlt 2-3 év alatt több ezer meccs tapasztalatán tudják optimalizálni a magyarországi rendszert és a nemzetközi piacon egyre szaporodó szolgáltatók által generált verseny is momentán előnyösebb árat biztosít.

Hol ül majd a videobíró?

A videobíró-rendszernek két formája létezik:

  • Centralizált: Egy központi helyen állítanak és szerelnek fel egy stúdiót – a nagyközönség ezt a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságon láthatta, ahol a stadionokból optikai kábelen száguldott a moszkvai stúdióba a helyszíni kamerák képe és a hangja.
  • Decentralizált: kétféle lehet, vagy minden egyes stadionban külön stúdiót építenek ki, vagy a stadionból a televíziós jelet biztosító közvetítőkocsi mellett felállított mobil eszközben (kisbusz, kamion) ül a videobíró.

Az MLSZ gazdasági tanulmánya szerint a magyar stadionok gyenge optikai kábeles internet lefedettsége miatt egyértelműen a legolcsóbb a decentralizált, azon belül is a mobil verzió, ezért ezt választották.

Mit figyel majd a videobíró a rendszeren keresztül?

Az európai topbajnokságokban, illetve a FIFA- és az UEFA-rendezvényeken három eszköz három rendszerét egyszerre alkalmazzák.

  1. A legismertebb a VAR, azaz a videobíró-rendszer – erről írtuk fentebb, hogy a humán erőforrás beavatkozás lehetősége. A videobíró a mobil stúdióban 12 képernyőn nézi a meccset, azon belül négy kulcsszituáció miatt avatkozhat közbe: a gólt közvetlen megelőző esetleges szabálytalanság ellenőrzésére, a tizenhatoson belül bármilyen szabálytalanság esetén, a piros lapot érő esetekben (második sárga lap nem tartozik ide), valamint a büntetendő játékos téves azonosításakor.
  2. A VOL névre hallgató lestechnológia.
  3. Góltechnológia (Goal Line Technology).

Az MLSZ csak az első kettőt alkalmazza majd, mert a góltechnológiát az egy meccsre, de az egész bajnokságra vizsgált minimális esetek száma miatt ár-érték arányban (annyiba kerül, mint a másik kettő együtt az esetszám pedig a másik kettő egy százaléka) túl drágának ítélte meg.

Növekszik-e a játékvezetők száma?

A videobíró-rendszer bevezetése pillanatában az MLSZ eltörli a két alapvonali játékvezető alkalmazását és mivel egy fő videobíró, és egy fő segéd-videobíró ül be a mobil buszba, így a válasz nem. A mobil stúdióban tartózkodó további két főt, a két technikai operátort a szolgáltató biztosítja.

Videobíró és asszisztense csak aktív játékvezető lehet, olyan, aki sikeresen elvégzi a szükséges képzést.

Mikortól lehet hivatalosan is videobíró az NB I-ben?

Jelenleg minimális számú magyar játékvezető rendelkezik UEFA-akkreditált videobíró-vizsgával. Kassai Viktor oroszországi munkavállalása miatt kiesik, így látható, miért tervezi az MLSZ minimum 30-50 játékvezető speciális kiképzését. A szövetség számol azzal is, hogy a speciális tudást és alkalmasságot igénylő feladat – 12 kamera figyelése egy időpillanatban – miatt, nyilván lesz olyan, aki bár a gyepen remekel, mégis megbukik a vizsgán.

Ugyan a szükséges technika háttér júliusra összeáll, viszont nulláról fél év, amíg egy játékvezetőt ki lehet képezni. Ezért, ha figyelembe vesszük a szimulátoros oktatás májusra tervezett rajtját,

a videobíró magyarországi bevezetése reálisan a 2020-2021-es bajnokság tavaszi idényében lehetséges.

Feltéve, ha az MLSZ és a klubok közösen úgy döntenek, hogy akárcsak az UEFA a tavalyi BL-szezonban – ahol 2019-ben a tavaszi kieséses szakasztól kötelező a videobíró –, bajnokság közben változtat.

Mennyit számít a videobíró-rendszer?

A belga Leuveni Egyetem 800 mérkőzést érintő kutatása alapján kimutatta, hogy a videobíró-rendszer Jupiler League-ben történő bevezetése óta

  • gól, vagy nem gól vitatott eseteknél 92,1 százalékról 99,2 százalékra nőtt a helyes játékvezetői döntések aránya,
  • a tizenegyeseknél 90-ről 98,3 százalékra,
  • a piros lapoknál 98-ról 99,1 százalékra,
  • míg a téves személy megítélésénél 71,4-ről 100 százalékra emelkedett.

Kiemelt kép: Sven Simon/dpa/AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.