Magyar foci sport

Futball, kisfröccs, zrika és barátság – Göröcs Titi-megemlékezésen jártunk

Kocsmariport Göröcs János kedvenc helyéről, ahol bizonyságot kaptunk arról, a futballpályán született barátság az élet végéig, de még utána is kitart.

Péntek tíz óra, Deák Pince. A 13. kerületi Tisza és Hegedűs Gyula utca sarkán álló műintézmény kultikus hely. Sportkocsma, de nem a szó ma ismert jelentése szerint. Itt nincsenek méretes bokszok bőrfotelekkel, és a kínálatról sem tucatnyi sörcsap gondoskodik. A falon nem villódznak a LED-televíziók, a közönség nem felfele néz és végképp nem sportközvetítést bámulva beszélget egymással.

Az alig negyven négyzetméteres italozó visszarepít a múltba. A szó valamennyi értelmében. Belépve kisebb, de az idő múlásával egyre gyarapodó társaság fogad. A bejárattól jobbra, a múlt század hetvenes éveit idéző söntésben négy boroshordó gondoskodik a kis-, a nagyfröccs-, vagy éppen a házmester alapanyagáról, előttük negyvenes hölgy méri ki épp a „bélést”, azaz a felest a sör mellé egy, a jobb sarokban ücsörgő törzsvendégnek.

Deák Ferenc, közismert nevén Bamba kocsmájában vagyunk. Az 1945-46-os bajnokságban 66 találatával a mai napig abszolút gólrekordot tartó támadó az Újpesti Dózsát erősítette 1950-54 között. És bár 1998-ban elhunyt, kis italozójáról és az apa emlékéről a bejárattól balra ülő fia, ifjabb Deák Ferenc gondoskodik.

Göröcs Jánosra, azaz Titire emlékezik tucatnyi edző kollégája, csapattársa és tanítványa Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

A falakat lambéria borítja, no és az egyetlen, ami meghatározza a törzsközönség érdeklődési körét, több tucatnyi sportereklye. Akcióképek, társasági fotók az ’50-es, ’60-as, ’70-es, ’80-as, ’90-es évek futballsztárjairól, a korabeli újságcikkek Bamba és a magyar futball hőskorát elevenítik fel. Itt-ott néhány aláírt mez, válogatott melegítő színesíti az ivót. A hátsó falon külön fejezet jut a dózsásoknak, mellettük jobbra a fradisták kapnak egy méretes csíkot, de a SZAC-os emlékek – ebben a klubban indult Deák pályafutása – mellett található itt hokimez, de fotó John McEnroe-ról is.

A kocsma közepén klasszikus, kerek könyöklős asztalon hat meglett férfi támaszkodik. Noskó Ernővel, Juhász Péterrel, Dunai Antallal, az Újpesti Dózsa hetvenes évek Aranycsapatának labdarúgóival Deutsch Vili, a nagyjából velük egykorú, értük, de még a maiakért is önmagából kivetkőzni képes ős Újpest-szurkoló, Ambrus Imre, azaz Pipi, a szertáros, és Kovács Zoltán, a FociRetró közösség motorja beszélget.

Tekintetük szomorú, messziről látszik rajtuk, szívüket a bánat szorítja. A bejárattól balra, alig két méterre tőlük egy asztal áll, rajta egy fehér póló „Isten veled, Titi” felirattal. A mez mögött közvetlen egy tányér kenyérrel, házikolbásszal, szalonnával, hagymával vár, továbbá az elmaradhatatlan kisfröccs – de két pohárba, külön öntve a szóda és a bor –, mint péntekenként általában.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

„Mindenki itt van, csak a legfontosabb, Titi nincs itt” – sóhajt Vili és ezzel mindent el is mondott a február 23-án, 80 éves korában elhunyt Göröcs Jánosról. Az 1957-1972 között az Újpesti Dózsában 339 mérkőzésen 109 gólt és ki tudja hányszor ennyi gólpasszt jegyző Titi volt a motor. Az öltözőben és az életben is a nagybetűs kapitány.

A megemlékezés helyszíneként azért választottam a Deák Pincét, és azért hívtam ide a korábbi újpestieket, de a fradistákat is, mert Titinek ez volt a kedvenc helye. 3-4 hetente, többnyire pénteken találkozott itt a régi csapattársaival, de ha köztes időkben születésnapot ünnepelt valaki, akkor is itt gyűltek össze

– mesélte Kovács, a jó barát. Göröcs az utóbbi években vele ült a Megyeri úti stadion lelátóján minden újpesti hazai bajnokin. Utoljára február elsején a Fehérvár ellenin, az utolsón is ott szurkoltak.

„A találkozót hiába beszéltük meg tízre, Titi mindig késve, 10.15-kor érkezett a pincébe. Megállt az ajtóban, felmérte, ki van jelen az újpesti csapattársak közül, majd megfontoltan lelépdelt a nyolc lépcsőfokon. Félúton rendre megállt és benyomott valami zrikát a pult mögött évtizedekig álló csapos havernak. Például ilyet: »Seffer, néztél már ki jobban is!« A jelenlévők röhögtek persze, de Seffer is értette a poént. Göröcs eztán körbejárt, mindenkinek köszönt, majd leült a törzsasztalhoz. Érkezésével az egész kocsmában megváltozott a hangulat. Általában délig maradt, mert utána időre ment az imádott unokájáért” – emlékezett tovább Kovács.

Balról jobbra: Ambrus Imre, azaz Pipi, Noskó Ernő, ifjabb Deák Ferenc, Herédi Attila és Deutsch Vilmos Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Az egyre gyarapodó társaság kis csoportokban anekdotázik. Göröcs 1985-88 között edzőként is vezette az Újpestet. Korábbi tanítványai közül Herédi Attila, miközben aláírta a kézről kézre járó,  Hetyédi László által jegyzett Az újpesti Aranycsapat című könyvet, megjegyezte:

Öt perc alatt három embert karcolt meg. Imádtam a csípős humorát

Mintha csak erre várt volna Katona György, alias Gatya, és odabökte korábbi csapattársának: „Véss oda három x-et, mást úgysem tudsz.”

E szóváltás hűen tükrözte, péntekenként milyen lehetett a hangulat a Deák Pincében; sztorizós, csipkelődős, hangosan röhögős. Hiába fáj már mindegyiküknek itt-ott valahol, az idősödő, vagy még csak középkorú korábbi labdarúgók amint meglátják egymást, hirtelen megfiatalodnak, mintha megállt volna az idő, visszarepülnek a Megyeri úti stadion öltözőjébe.

Titi korábbi csapattársai nevében Dunai Antal kért szót.

Hogy milyen volt Titi, csak az tudja, aki mellette játszott. Mindig vidám, segítőkész barátot veszítettem. Engem is ő tett naggyá a gólpasszaival. Ha ő kimehetett volna külföldre, bármelyik nagycsapatban játszhatott volna. Ha kijut Manchesterbe, lehet David Beckham neve előtt jegyzik meg az övét az Old Trafford szurkolói.

A Deák Pincében zajló órányi, kötetlen megemlékezés azt bizonyította, a futballpályán született barátság az élet végéig, de szemmel láthatóan még utána is kitart. A 62 válogatott mérkőzésén 19 gólt szerző legendás labdarúgó barátainak mondatai, gesztusai, azt üzenték: „Titi, örökké velünk maradsz”.

Könnyű volt Újpestre járni és érte rajongani – Göröcs Jánosra emlékezünk
80 éves korában elhunyt az Újpest és a magyar válogatott korábbi kiváló labdarúgója, az olimpiai bronzérmes, világbajnoki ötödik és KEK-gólkirály Göröcs János. Hegyi Iván írásával emlékezünk a legendára.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!