Magyar foci

Mi a titka a dobogón telelő NB I-es csodacsapatnak?

Óriási meglepetésre dobogós helyen fejezte be a Mezőkövesd az NB I-es őszi szezont. A csapatkapitány Cseri Tamás különösen jó félévet zárt, az ő segítségével próbáltuk megfejteni, hogyan hozta össze a bravúrt a csapat.

Alaposan meglepte az NB I mezőnyét a Mezőkövesd Zsóry FC az 2019–2020-as kiírás őszén. Kuttor Attila együttese úgy áll féltávnál a dobogón, hogy veretlen tudott maradni a Ferencváros és a Mol Fehérvár FC ellen is, sőt még az is belefért, hogy az utolsó három meccsen egy pontot szerzett a csapat. A számok magukért beszélnek, a Mezőkövesd

  • kapta a legkevesebb gólt a bajnokságban (13),
  • mérkőzései felét pedig megnyerte (8).

Sokan felkapták a fejüket erre a kiváló teljesítményre, arról is lehetett már olvasni, hogy a Ferencváros is Mezőkövesdről erősítene. A klub rohamos fejlődése viszont nem véletlen műve, sokkal inkább a vezetőedző munkájának gyümölcse.

Fotó: Szirtesi László/Getty Images

Örömfoci a javából

A Mezőkövesd inkább a középmezőny alsó részéhez tartozott az elmúlt években, de 2017 őszén még más szelek fújtak a klubnál: 12 forduló után két győzelemmel és három döntetlennel és hét vereséggel, mínusz 12-es gólkülönbséggel kieső helyen állt a csapat. Radványi Miklós októberben távozott, a helyére pedig azt a Kuttor Attilát nevezték ki, aki korábban egyetlen élvonalbeli meccsen irányított felnőtt csapatot a Szombathelyi Haladás ideiglenesen kinevezett edzőjeként.

Kutorral kerekeken 70 NB I-es mérkőzést játszott a csapat, amelyből 27-szer nyert és 19-szer döntetlent játszott, vagyis a vezérletével a találkozók 65,7 százalékában nem szenvedett vereséget a Mezőkövesd.

Ez a stabilitás a helyezésekben is megmutatkozott:

  • az első idényben sikerült bent maradni a 9. hely megszerzésével,
  • a 2018–2019-es kiírásban előre is lépett az együttes, története legjobb szerepléseként hatodik helyen végzett,
  • a mostani szezonban pedig a dobogón telel a Mezőkövesd.

A dobogós helyezés kulcsa a rendkívül fegyelmezett védekezés. Kuttor nem hiába emelte ki a közösségi szellemet, hiszen ahhoz, hogy egy csapat szintű védekezés olyan jól működjön, hogy a bajnokság legkevesebb gólját kapja az együttes, mindenkinek foggal-körömmel kell küzdenie.

Tényleg olyan keretet sikerült kialakítanunk, mind emberileg, mind szakmailag, amelynek tagjai egymásért is küzdenek, futballoznak. Úgy alakítottuk ki a játékunkat is, hogy a közös öröm legyen meg a futballban, nem az egyéni öröm, hanem a közös játék öröme. Ha egy játékos az eredmények, vagy az egyéni teljesítménye alapján úgy érzi, jó az, amit csinál, akkor abban megtalálja saját magát

mondta Kuttor Attila az M4 Sport Góóól2 című műsorában a csapatáról.

A közös futball örömével pedig el is érkeztünk a mezőkövesdi siker másik kulcsához, a kreatív támadójátékhoz. Ha megnézzük a csapat góljait, az látszik, hogy nagyon bátran vállalnak be rizikós megoldásokat a futballisták. Közülük is kiemelkedik Cseri Tamás, aki az első forduló góltalansága után három egymást követő bajnokin betalált – persze, ha így néz ki az ember első gólja, nem csoda, hogy hamar megjön a lövőkedve:

Cseri, a cselkirály

A Mezőkövesd csapatkapitányára komoly teher hárult gólszerzés terén, mivel a legutóbbi bajnokságban szereplő támadósorból egyedül ő maradt a klubnál: Stefan Drazic Kínába, Amadou Moutari a Honvédba, Koszta Márk pedig Újpestre szerződött. Ennek ellenére úgy mozog a mezőkövesdi támadósor a pályán, mintha évek óta egy csapatban játszottak volna.

Kuttor Attila és a szakmai stáb nagyszerű munkát végzett és kidolgozott egy olyan taktikát, amivel a bajnokságban bárki ellen van esélyünk jó eredményt elérni. Ezt a taktikát tudtuk hellyel-közzel megvalósítani, ennek köszönhetjük a klub történetének egyik legjobb őszét. A végén kicsit elpártolt tőlünk a szerencse, de azt is mondhatjuk, hogy korábban meg kedvezett nekünk, mert jó sorsolásunk volt, miközben a Honvéd és az Újpest is beragadt. Az első fordulók után valamivel nehezebb is lett a dolgunk, mert az ellenfeleink látták, hogy a Mezőkövesd is megbünteti a hibákat, ezért nem vállaltak sok kockázatot

– mondta 24.hu-nak Cseri Tamás arról, minek köszönhető a meglepetéscsapat remeklése.

A 31 éves támadó 2017 nyarán szerződött Mezőkövesdre, amely pályafutása első és eddigi egyetlen NB I-es klubja is egyben. Hamar felvette az élvonal ritmusát, a mostani szezonban már megrúgta azt a négy gólt, amire az elmúlt két szezonban összesen képes volt.

Tudom, hogy közhely, de tényleg teljesen mindegy, ki rúgja a gólt. Az a fontos, hogy a csapat nyerjen. Valóban hosszú út vezetett az NB I-ig, de most már úgy gondolom, hogy ennek így kellett lennie. Sok mérkőzésen szereztem tapasztalatot, nem bánom, hogy ennyi időbe telt élvonalba jutnom. Későn érő típus vagyok, ezt nem is tagadom, de nagyon élvezem, hogy itt vagyok és még sokáig szeretnék ezen a szinten játszani.

Fotó: mezokovesdzsory.hu/Gál Péter

Az NB I-ben pedig már kimagaslót nyújt, mert bár a csapat többi támadója is bátran vállalkozik cselre, de Cserit nem érik utol. A Mezőkövesd csapatkapitánya mérkőzésenként átlagosan hatszor próbálja egy az egyben átverni ellenfelét, amelyből négy sikeres, vagyis durván a cselek kétharmada ül. Ez is fontos eleme a csapat taktikájának.

„A védekezésből is kivesszük a részünket, a mai fociban ez nagyon fontos. Támadásban viszont mindenki szabad kezet kap a saját posztjának keretein belül. Kuttor Attila mindig azt mondja nekünk, hogy a támadó harmadban élvezzük a játékot és bátran húzzunk váratlant.”

A kettő pedig egymásból adódik: mivel a klub támadói nyugodtan kockáztathatnak, cselezhetnek elöl, jól is érzik magukat a pályán, a jó eredmények mellett ez is építi a játékosok önbizalmát. A Mezőkövesd egyébként sem csak Cserit tudta felépíteni az NB I-ben az elmúlt években, több futballistának is segített már talpra állnia. Bognár István egy kevésbé sikeres újpesti és ferencvárosi időszak után is fel tudta magát építeni a csapatnál, a Honvédban Marco Rossi távozása után alig játszó Koszta Márk óriási gólokat rúgott nyári eligazolása előtt, most pedig Berecz Zsombor is remekelt Mezőkövesden. Cseri szerint nagyon egyszerű, miért éppen ez az egyesület alkalmas erre.

Ez egy nagyon családias klub. Kifejezetten olyan embereket szerződtetnek, akik passzolnak a közösséghez. Nem csak a focistákra igaz ez, hanem a klub többi alkalmazottjára is. Sok időt töltünk együtt, sokat beszélgetünk a szertárostól a takarítókig mindenkivel. A külföldi játékosainknak kötelező részt venniük egy nyelvtanfolyamon, így ők is hamar megértetik magukat, az idén érkezők is gyorsan beilleszkedtek. Az elnök úr (Tállai András – a szerk.) is mindent elkövet, hogy jól érezzük magunkat, neki is köszönhető, hogy ilyen jó a légkör.

A Mezőkövesd viszont ennek ellenére két lábbal jár a földön, sőt, a csapatnál egyedül az utolsó fordulót követően néztek rá a tabellán arra, hogy mennyire vannak közel, vagy távol az ellenfelek. A dobogós helyezés pedig mit sem változtatott a célkitűzéseken.

Fotó: mezokovesdzsory.hu/Gál Péter

„Tényleg nem került szóba az öltözőben a tabella, de még rengeteg meccs van hátra. Olyan sűrű a mezőny, hogy bárki megverhet bárkit, teljesen felesleges számolgatni. Meg aztán az előző szezonban emlékezhetünk, hogy az MTK ősszel még harmadik volt, aztán mégis kiesett. Az évzáró banketten nekünk is csak annyit mondott az elnök úr, hogy egy elvárás van: bent kell maradni az élvonalban.”

Cseri Tamás saját bevallása szerint is az eddigi egyik legjobb félévén van túl, de reméli, hogy még ennél jobb lehet. Az biztos, hogy a teljesítményét értékelték az újságírók is: a mezőkövesdi csapatkapitányt az Év férfi labdarúgója címre jelölték. Ha így halad a támadó és csapata, nagyon könnyen klubtörténeti csúcsot, sőt akár nemzetközi selejtezőt is elérhet a Mezőkövesd.

Kiemelt kép: mezokovesdzsory.hu/Gál Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik