Élő Magyar foci

Nagy csata után él még a Fradi Európa Liga-álma

A Ferencvárosnak mindenképpen pontot kellett szereznie a veretlen Espanyol elleni Európa Liga-mérkőzésen. Az első félidőben mindkét csapat betalált, a második játékrészre viszont elvitte a feleket a lendület, a Fradi két tizenegyest is kapott, ám egy 96. percben kapott gól miatt mégsem tudott nyerni.

Rendkívül nehéz mérkőzés várt a Ferencvárosra az Európa Liga ötödik csoportmérkőzésén. A magyar bajnok szerencséjére az eddig veretlen Espanyol már biztosan továbbjutott, a hétvégén pedig fontos kiesési rangadót vív az Osasuna ellen a LaLigában, ezért alaposan felforgatott csapattal érkezett Budapestre.

A Fradi viszont legerősebb csapatát küldte pályára és rögtön támadólag lépett föl, eleinte Nguen Tokmac és Franck Boli veszélyeztett, majd Varga Roland távoli lövésénél védett nagyon Diego López. A vezetést végül mégis Sigér Dávid szerezte meg, miután Isael szabadrúgása kijött a kapufáról. A magyar középpályás eszmélt leggyorsabban és higgadtan a bal alsóba lőtt.

A bekapott góltól megrázta magát az Espanyol, nagyobb fordulatszámra kapcsoltak a vendégek és hét perc alatt egyenlítettek is. Pipa kiosztott egy kötényt Lovrencsics Gergőnak, majd Isaelt is becsapva Oscar Melendóhoz gurított, aki kapásból lőtt. A labda Frimpong lábán megpattanva kikerülte Dibuszt és a hálóba csorgott.

Ezután is a katalánok játszottak dominánsan, de újabb komoly helyzetig nem jutottak, így félidőben 1-1 volt az állás. Térfélcsere után nehezen találta a játék ritmusát a magyar bajnok, de a félidő derekán rá tudott tenni egy lapáttal, Isael a 65. percben a felső lécre bombázott egy eladott labdát és Bolit, Sigért is meg lehetett találni jó helyzetben, az utolsó megoldásokba viszont rendre hiba csúszott.

Az utolsó 20 percre aztán elszabadult a pokol, lüktető ritmusú meccs kerekedett és a Fradi előtt óriási lehetőség is adódott, amikor Calero összehozott egy büntetőt Boli lerántásakor. Diego López azonban kiütötte Isael tizenegyesét, így maradt az 1-1 a hajrára is.

A feszült és izgalmas mérkőzés végére is maradt fordulat, Isaelt buktatták a tizenhatoson belül, amiért újra tizenegyest kapott, Michael Skvarka pedig már nem hibázott, így az ötperces hosszabbításnak már előnnyel futott neki a Fradi.

Így sem sikerült kihúzni a hátralévő időt, Civic kiállítása után benyomta ellenfelét az Espanyol és a szintén csereként beálló Darder befejelte az egyenlítő gólt.

Mivel eközben a CSZKA Moszkva is 1-1-re végzett a Ludogorec ellen, az utolsó csoportmeccs dönt arról, továbbjut-e a Ferencváros a csoportból, vagy sem.

Európa Liga, 5. forduló, H csoport

Ferencváros – Espanyol (spanyol) 2-2 (1-1)
Budapest, Groupama Aréna
V.: Tiago Martins (portugál)
Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Frimpong, Blazic, Civic – Sigér (Skvarka 86.), Haratin – Isael, Tokmac, Varga R. (Zubkov 62.) – Boli (Szihnyevics 83).
Espanyol: Diego López – Luís López, Calero, Dídac – Pipa, Pol Lozano, Iturraspe, Granero (Moha 69.), Corchia – Melendo (Calleri 81.), Campuzano (Darder 88.).
Gólszerző: Sigér (23.), Skvarka (91.) ill. Melendo (30.), Darder (96.)
Sárga lap: Civic (12.), Boli (25.), Frimpong (35.) ill. Luís López (43.), Calero (77.), Vila (78.), Moha (78.), Iturraspe (90.)
Piros lap: Civic (94.)

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Szerencsés góllal egyenlített az Espanyol

Pipa gondolt egy merészet a bal oldalon, adott egy kötényt Lovrencsicsnek, majd Iaselt is becsapva legurította a labdát a középen álló Melendónak. A lövése nem volt túl jó, de a Fradi védőin pont úgy pattant meg a labda, hogy az Dibusz lába mellett becsorgott a kapuba.

Sigér gyorsan eszmélt, vezet a Fradi

Isael beadásába senki sem ért bele, ez megzavarta a kapust, végül a kapufán csattant a labda. Leggyorsabban Sigér Dávid reagált és a kipattanót kapásból a bal alsóba lőtte a lábak erdelyében. Vezet a Fradi 1-0-ra!

Magára talált az Espanyol

A meccs első 10 percében sokkal inkább érvényesült a Fradi akarata, dominálni tudott a hazai csapat. Ezután viszont magára találtak a katalánok és egy-egy támadással, pontrúgással fenyegettek, de komoly helyzetig azért egyik fél sem jutott, Varga Roland lövése volt a legnagyobb veszély. 0-0 az állás.

Civic besárgult

Komoly harc folyt a labdáért az Espanyol térfelén, Civic magasra emelt lábbal rontott előre, végül a labda előtt Corchia combját találta el a bekk.

Boli gyanúsan eltűnt az ellenfél tizenhatosán belül

Egy beívelésre próbált lecsapni a Fradi támadója, Calero pont annyira lökte meg, hogy felboruljon. Bár nem volt látványos a mozdulat, azért két kezes lökésért láttunk már tizenegyest – a Groupama Aréna közönsége ma is látni szeretett volna egyet…

Diego López védett óriásit

Varga Roland cirka 20 méterről döntött úgy, hogy lövésre vállalkozik, a kapuval szemben volt jobb lábán a labda, a jobb oldalra süvítő lövést szögletre öklözött az Espanyol kapusa.

Aktívan kezd a Fradi

Először Boli játszotta meg Tokmacot, akit csak üggyel-bajjal tudtak szerelni a spanyol védők, majd Varga Roland beadásába nyúlt bele a berepülő Boli, de pont Diego López kezébe tudta csak lőni a labdát.

Moszkva sokat segíthetne

Fél szemmel érdemes lesz figyelni a CSZKA Moszkva-Ludogorec meccset is, mivel nagy segítséget nyújtana egy orosz siker. A Ludogorec egy ponttal előzi csak meg a Fradit a csoportban.

Portugál spori dirigál majd

A portugál Tiago Martins vezeti a mérkőzést, vele nincs sok élménye a Fradinak, de ebben az idényben nem is lehetett volna, mivel egy találkozót vezetett eddig: a Wolfsberger AC–AS Roma meccset (1–1). Az U21-es válogatottnak viszont vezetett egy Belgium elleni Eb-selejtezőt, amint 3-0-ra kikaptunk sajnos.

A főszereplőkről

Szerhij Rebrovnak egyetlen dolog kötötte meg a kezét, Danilo Ihnatenko sárga lapok miatt nem játszhat az Espanyol ellen. Ugyanerre a sorsra juthat Haratin is, ha besárgul a katalánok ellen, de ezt leszámítva csak a sérülésből visszatérő Sigér Dávid miatt aggódhat a Fradi.

Ami a vendégeket illeti, az Espanyol már továbbjutott, így megtehette, hogy variál egyet a csapatán. Több változás is történt, öt játékos egyezik meg az első mérkőzéshez (1-1) képest.

Történelmi győzelemre készül a Fradi

A Ferencváros minden idők legtöbb pontját szerezheti meg a nemzetközi kupákban, amennyiben az Espanyolt legyőzi. Az eddigi legjobb teljesítményt a tavalyi Mol Vidi FC érte el: Marko Nikolics együttese 7 ponttal lett az L csoport harmadikja az Európa Ligában.

Olvasói sztorik