Élő Magyar foci

Vereséggel avatta fel a válogatott a Puskás Arénát

A Népstadion 1953 és 2014 között adott otthont Magyarország legfontosabb mérkőzéseinek. Ezt a szerepet a jövőben az a Puskás Aréna tölti majd be, amelynek pénteken rendezték a nyitómérkőzését. A magyar válogatott egy mozgalmas első és egy meglehetősen darabos második félidő után 2-1-es vereséget szenvedett Uruguaytól a stadionavató mérkőzésen.

Péntek este a Magyarország–Uruguay felkészülési mérkőzéssel avatta fel a magyar labdarúgó válogatott az új nemzeti stadiont, a Puskás Arénát. A Népstadiont 1953. augusztus 20-án avatták fel, a Budapest Honvéd 3-2-re győzte le akkor a Szpartak Moszkvát. Ezután több mint 1200 labdarúgó mérkőzésnek adott még otthon az idők közben Puskás Ferenc Stadionra keresztelt aréna, majd 2014. július 24-én sor került az utolsó találkozóra is: a Ferencváros 2-1-re kikapott a horvát HNK Rijekától az Európa Liga-selejtezőben.

Búcsú a Népstadiontól: életforma volt, ugyanazt jelentette, mint a Bernabeu, Maracana, a Wembley
Hegyi Iván idézi meg a Puskás Ferenc stadion történetének legszebb epizódjait, a százezres nézőszámokat, a magyar futball hőskorát, és persze a mélypontokat, a magyar futball reménytelen korszakát.

A Puskás Aréna ugyan elsősorban egy új korszak kezdetét jelöli, egyúttal azonban a 97-szeres válogatott, már visszavonult Gera Zoltán búcsúmérkőzése is volt. Sajnos Gera nem lépett pályára.

Pályán volt viszont Edínson Cavani, akinek negyed óra is elég volt ahhoz, hogy felavassa a Puskás Arénát. Uruguay nagyon belekezdett a találkozó elején, végül Matías Vina megindulása és hibátlan passza kellett ahhoz, hogy megszülessen a vezető gól.

Nem sokkal később már kettővel vezettek a vendégek, Brian Rodríguez csapta be Bese Barnabást, majd okosan a hosszú fölső sarokba tekert.

Két perc alatt jött viszont a válasz, Dzsudzsák Balázs eszmélt leggyorsabban, Varga Rolandot indította, aki felnézett és okosan Szalai Ádámhoz lőtt középre. A magyar válogatott csatára higgadtan a kapu bal alsó sarkába belsőzve szépített.

Ezután egy kicsit leült a meccs, az utolsó percekre viszont újra felpörgött, szerencsére Dibusz Dénes stabilan fogta a lövéseket. Szünetre egygólos hátrányban vonulhatott a magyar csapat.

Rendet rakott a fejekben Marco Rossi a szünetben, legalábbis sokkal nagyobb önbizalommal, bátrabban játszott a magyar válogatott térfélcserét követően. Sajnos ebből csak helyzetecskék születtek. Nem szakadtak meg a dél-amerikaiak viszont, egy-egy szép cselt, vagy indítást leszámítva kényelmesen adogattak a pályán, így a lelkes magyaroknak is több lehetőségük volt kibontakozni.

Rengeteget cserélt Uruguay a második félidőben, ami rendre megakasztotta a játékot, ráadásul a mieink is kihasználták a maximális, hat cserelehetőséget. Nagyobb baj, hogy Kalmár Zsoltot egy szerencsétlen becsúszása után hordágyon kellett levinni a pályáról, ő könnyen lehet, hogy nem játszhat majd Wales ellen.

Fötó: Marjai János / 24.hu

A végére ritmustalan, darabos lett a mérkőzés, így aztán az eredmény sem változott: a magyar válogatott 2-1-re kikapott a Puskás Aréna stadionavatóján.

Puskás Aréna stadionavató mérkőzés

Magyarország–Uruguay 1-2 (1-2)
Budapest, Puskás Aréna, 65 114 néző
v.: Damir Skomina (szlovén)
Magyarország: Dibusz – Bese, Baráth (Szalai A. – 72.), Lang, Korhut (Nagy Zs. – 76.) – Kalmár (Holman – 83.), Vida – Dzsudzsák (Kovács I. – 55.), Szoboszlai (Nagy Á. – 67.), Varga R. – Szalai Á. (Feczesin – 60.).
Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Uruguay: Muslera – González, Coates, Godín, Vina (Laxalt – 67.) – Rodríguez (Pereiro – 82.), Bentancur (Vecino – 53.), Valverde (Torreira 67.), Lozano – Cavani (Stuani – 74.), L. Suárez (Gomez – 46.).
Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez
Gólszerző: Szalai (24.) ill. Cavani (15.), Rodríguez (22.)
Sárga lap: Kalmár (34.), Korhut (75.) ill. Coates (39.)

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Sajnos ez sem rajtunk múlt

Egy jobbról érkező szöglet után átsurrant a labda Godín és Cavani lábai között is az ötösön, ha bármelyikük bele tudja tennei a lábát rendesen, már vezetne Uruguay.

Szalai nagyon lelkes eddig

A magyar válogatott csatára mélyen visszajött labdáért, aztán elöl is nagyot harcolt. Szükség is lesz erre, mert a dél-amerikaiak a kezükben tartják a meccset összességében.

Dibusz óriásit védett!

Luis Suárez kapott szép labdát Rodrígueztől, a Barca csatára pedig a bal alsót vette célba, de Dibusz Dénes szép mozdulattal, lábbal hárított. Ezután a vendégek szöglete simán megtalálta Diego Godínt, de az uruguayi csapatkapitány kapu mellé fejelt, így maradt a 0-0.

Szögletből jött az első magyar helyzet

Dzsudzsák Balázs végezhetett el egy szögletet a bal oldalon, Szalai Ádám fejét kereste, a Mainz csatára pedig ha kicsit kifacsart pózban is, de még bele tudott bólintani a labdába. A gól elmaradt, de a közönség hangja megjött tőle.

A fehérmezes uruguayi csapat kezdett

Méghozzá egészen intenzív labdajáratásssal, majd Suárez kapott indítást a bal szélen, de Baráth Botond kikísérte a hosszú indítást.

Gera Zoltán a könnyeivel küszködve búcsúzott

Ahogy azt előzetesen is tudni lehetett, Gera Zoltánt búcsúztatták a mérkőzés előtt. Már az emléktábla átvétele után is érezhetően meghatódott, meg is jegyezte, hogy ennyi ember előtt még nem beszélt. Hát még, amikor a közönség a nevét kezdte skandálni! El-elcsukló hangon végül köszönetett mondott mindenért és a közönség üdvrivalgása közepette hagyta el a pályát. Végleg.

„Nagy bajban lettünk volna a székelyek és az ácsok nélkül"

Fürjes Balázs az Aréna építéséért felelős kormánybiztos érkezett a Puskás Aréna gyepére, oldalán egy ipari alpinistával és egy székelyföldi áccsal. A fenti idézet Fürjes Balázstól származik, az építkezés viszontagságaival kapcsolatban mondta mindezt, majd nem sokkal később négy dunaszerdahelyi gyerek előadásában hangzott el a Nélküled című sláger.

Uruguay komolyan veszi

Ha valaki attól tartott, hogy nem fogják a legjobbjaikat Magyarországon pályára küldeni, az tévedett. Olyannyira így van ez, hogy az FC Barcelonában nemrég megsérülő Luis Suárez is kezd majd, oldalán a csapat másik nagy sztárjával, Edínson Cavanival. Ez a dél-amerikai csapat kezdője:

Felforgatott magyar csapat

Essen most már pár szó a mai főszereplőkről is, Marco Rossi nem köntörfalazott, kijelentette, hogy vészhelyzet állt elő a csapatban, főleg a védelemben. Dibusz Dénes ugyan nem emiatt került kezdőbe, de nincs kizárva, hogy Wales ellen is a Baráth, Lang kettőst látjuk majd párban a védelem tengelyében. Bal szélen viszont biztosan nem Korhut Mihály játszik majd, ő eltiltás miatt hagyja ki az Eb-selejtezőt. Így kezd a magyar csapat:

Dibusz – Bese, Baráth, Lang, Korhut – Kalmár, Vida – Dzsudzsák, Szoboszlai, Varga R. – Szalai.

Rég nem látott tömeg kíváncsi a magyar csapatra: utoljára 1986-ban voltak többen

Az elmúlt 33 év legmagasabb nézőszáma lesz a teltházas, 65 114 néző előtt lejátszott mérkőzés. A Puskás Arénában 66 éve a svédek elleni 2-2-es döntetlent 80 ezer szurkoló ment ki, a hazai nézőcsúcs pedig 1955-ben született, amikor 104 ezren szurkolták végig az Ausztria felett aratott 6-1-es győzelmet. A péntek estinél nagyobb nézőszám utoljára az 1986-os világbajnokságra készülő nemzeti együttes nevéhez fűződik, akkor 70 314 szurkoló volt kíváncsi Brazília3-0-ás legyőzésére. Válogatott találkozón ezt követően még kétszer voltak megközelítőleg 60 ezren: 1991-ben a szovjetek elleni Eb-, majd 2000-ben az olaszok elleni vb-selejtezőn.

Az UEFA elnöke is megérkezett

A mérkőzést a helyszínen tekinti meg Aleksander Ceferin is, az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke. Jó is ha megszokja a látványt: a 2020-as Európa-bajnokságon négy meccset is láthat majd a Puskás Arénában

Legendás magyar válogatott játékosok már pályára léptek

A program részeként egyesével szólították pályára a magyar válogatott korszakos alakjait. A közelmúltból olyan játékosokat köszöntött a közönség, mint a válogatottsági csúcstartó Király Gábor, Illés Béla, Pisont István, Kovács Kálmán, de itt nem állt meg az MLSZ és pályára hívta Raduly Józsefet, Dunai II Antalt, Szentmihályi Antalt, Rákosi Gyulát, Fenyvesi Mátét is. És még meddig lehetne folytatni…

Magyarország még veretlen Uruguay ellen

A magyar csapat eddig összesen háromszor találkozott Uruguay legjobbjaivel, ezalatt két döntetlen mellett egyszer győzte le. Először az 1954-es világbajnokság elődöntőjében 4-2-re nyertek a magyarok, a másik két találkozó viszont barátságos mérkőzés volt:

1961-ben Montevideóban és egy évvel később a Népstadionban is 1-1-es döntetlen született. Utóbbi összecsapás azért emlékezetes, mert az volt a 101-szeres válogatott Bozsik József búcsúmeccse a nemzeti együttesben, a Bp. Honvéd legendás középpályása góllal köszönt el a címeres meztől.

Olvasói sztorik