Magyar foci

Óriási baromságnak tartják a horvátok Orbán mondatát

A tavalyi oroszországi labdarúgó-világbajnokság során komoly rajongótábora alakult ki a horvát válogatottnak a magyar szurkolók körében, de a tündérmeseszerű menetelés nem végződött happy enddel, mert a franciák a döntőben összetörték a Luka Modricért szorítók szívét.

Magyarország első számú futballszurkolója, Orbán Viktor is elismeréssel adózott déli szomszédunk teljesítménye előtt,

és volt egy mondata, amire nagyon sokan felkapták a fejüket, amikor azt fejtegette, hogy a horvát foci a mi kutyánk kölyke.

Orbán minden bizonnyal arra próbált utalni, hogy futballtörténelmileg a horvátok is a régióra jellemző Duna menti iskola stílusjegyeit viselik magukon, csakhogy a mostani sikereiket nem a közös múlt, sokkal inkább a Tito-korszak azon törekvése alapozta meg, amely az iskolai testnevelésórákon a labdajátékokra helyezte a hangsúlyt.

A kosár-, a kézi, a vízilabda és a futball igazi húzóerőnek számított a jugoszláv sportban, ami olimpiai, világbajnoki és Eb-érmekben is megmutatkozott.

A tornaórákig kell leásni a magyar és a horvát foci közti szakadékért
Mitől ilyen jó a horvát futball és vajon két mérkőzést követően lesz-e pontja a válogatottnak? Meccselőzetes.

A délszláv háború után az utódállamok is folytatták ezt a hagyományt, a horvátok például a függetlenségük kikiáltása óta mindössze egy világbajnokságról (2010) és egy Eb-ről (2000) hiányoztak.

Orbán állítása hatalmas baromság. Egyszerűen semmi értelme, és ez is olyan alkalom volt, amikor Orbán úgy próbálta beállítani Horvátországot, mint Magyarország fiatalabb testvérét, visszautalva azokra az időkre, amikor Horvátország még magyar fennhatóság alatt volt. Minden tiszteletem az 1950-es évek magyar Aranycsapatáé, de ez már nagyon régen volt, és utána hosszú évtizedekre lekerült a színről a magyar futball. Eközben a horvátoknak rengeteg nemzetközileg is jegyzett játékosa volt, és a jellegzetes horvát futballiskola, valamint stílus az egész világon ismertté vált. És ebben semmi szerepe nem volt a magyar futballnak, ez csak Orbán Nagy Magyarország-agyszüleményében kötődik össze

– mondta a 24.hu-nak az Index nevű horvát lap újságírója, Zvonko Alac.

Hozzátette, tudja, hogy rengeteg állami pénz ömlik a magyar futballba, de a PSG-t hozta fel példaként arra, hogy ez még sehol nem jelent garanciát a sikerre. Alac a két csapat budapesti meccséből – amit 2-1-re nyertünk meg – azt emelte ki, hogy tetszett neki a magyar válogatott hozzáállása, harcossága és elszántsága és szerinte ezeket az erényeket kell megtartania Marco Rossi csapatának ahhoz, hogy a jövőben is sikeres lehessen.

Szoboszlai Dominikot kiváló játékosnak tartom, ő, Gulácsi Péter és Willi Orbán olyan alapot adhatnak, amire lehet építeni”.

A budapesti meccsen a magyar válogatott történelme első győzelmét aratta a horvátok felett, és a meglepő eredmény elsődleges okaként Alac azt hozta fel, hogy a tavalyi vb-ezüst után a mostani Eb-selejtezősorozatnak mentálisan és fizikálisan is kissé leengedve, kimerülve vágtak neki a horvátok.

Azt is megemlítette, hogy elkezdődött egyfajta generációváltás, mivel a vébé után olyan rutinos játékosok vonultak vissza, mint Mario Mandzukic, Vedran Corluka vagy Danijel Subasic.

„És ne felejtsük a jó öreg balkáni mentalitást se, a budapesti vereség mellett az azeriek elleni döntetlennek is ez volt az egyik oka, pedig a csoport leggyengébbje ellen mindenki sima győzelmet várt” – magyarázta Alac.

A nem várt bakui botlás után most a szokottnál is nagyobb várakozás előzi meg a magyarok elleni spliti meccset, mivel a szlovákok Groupama Arénában aratott győzelmével nagyon összetömörült a mezőny: az első helyezett horvátokat és a negyedik walesieket csak négy pont választja el, és Gareth Bale-ék egy meccsel kevesebbet játszottak.

Az újságíró azért különösebben nem aggódik, úgy érzi, a horvátok elviszik az egyik továbbjutó helyet, a másik pedig szerinte a szlovákoké lesz.

A horvát Index munkatársa szerint a generációváltás is zökkenőmentesen lezajlik majd, az általunk is bemutatott Alen Halilovic ugyan eddig nem futotta be a tőle várt karriert, de Alac amondó, Modric visszavonulása után sem lesz miért aggódni, mert a CSZKA Moszkva 22 éves támadó középpályása, Nikola Vlasic képes lehet a helyébe lépni.

Zsákutcába került a horvát Messi pályafutása
Alen Halilovic a példa arra, hogy még a tehetségeket egymás után ontó horvátoknál sem mindenkinek sikerül az áttörés.

Alac még két olaszországi légióst említett, akik betölthetik a vezér szerepét, az Atalantával a BL-ben szereplő, korábban a Milanban is megforduló Mario Pasalicot és az 50 millió euróra taksált, és ezzel a Transfermarktnál a legtöbbet érő horvát játékosnak számító Inter-középpályást, Marcelo Brozovicot .

„Akire még érdemes figyelni, az a Wolfsburg 21 éves balszélsője, Josip Brekalo, valamint két Dinamo Zagreb-támadó, Mislav Orsic és Bruno Petkovic, ők mindhárman nagyon jó formában vannak” – sorolta Alac. A zágrábiakra mi is jól emlékezhetünk, hiszen a horvátok ejtették ki a BL-ből a Fradit, a 0-4-es eredménnyel végződő pesti visszavágón Petkovic gólt is szerzett.

Ahogy a Dinamo-FTC párharcban, most is a horvátok a favoritok, főleg, hogy Nagy Ádám, Baráth Botond, Szoboszlai, valamint a pesti meccsen győztes gólt szerző Pátkai Máté is hiányozni fog a spliti találkozóról. A szlovákok elleni zakóval lépéshátrányba került a magyar csapat, de nem szeretnénk ezredszerre is leírni az évtizedek alatt már alaposan elkoptatott sorsdöntő jelzőt a mérkőzéssel kapcsolatban. Inkább abban bízunk, hátha a válogatott meglep minket – és a horvát újságírókat.

Eb-selejtező, E csoport

Horvátország – Magyarorszárszág, Split, 20.45 (tv: M4)

Kiemelt kép: MTI/Beliczay László

Olvasói sztorik